Η βορειοδυτική ακτή της Κύπρου είναι πολύ διαφορετική μορφολογικά από την πολυσύχναστη νότια. Εδώ, το τοπίο μοιάζει πιο παρθένο από οπουδήποτε αλλού. Ο δρόμος που κατεβαίνει από τον Ακάμα είναι χωμάτινος, η σκόνη φτιάχνει σύννεφα γύρω από τα 4χ4 οχήματα, τα βράχια ορίζουν το σκηνικό και τα καταγάλανα νερά των εναλλακτικών παραλιών της Κύπρου επιβραβεύουν τον κόπο όλων όσων έφτασαν μέχρι το τέλος για μια βουτιά. Τελικά υπάρχουν αρκετές παραλίες στην Πάφο, που παραμένουν άγριες, αυθεντικές και ακατέργαστες, μοιάζοντας κατά πολύ με μία ελεύθερη, και ανυπότακτη γυναίκα.

Κολυμπήστε υπεύθυνα!

1.Παραλία Αργάκα – η φυσική

Η παραλία Αργάκαθεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες παραλίες της Μεγαλονήσου, αφού ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για μια τεράστια ακτογραμμή, η οποία ξεκινά σχεδόν από την Πόλη Χρυσοχούς  στα δυτικά, και φτάνει μέχρι το χωριό Γιαλιά , στα ανατολικά. Ιδανική για όσους απεχθάνονται το «σετ» ομπρέλα-ξαπλώστρα,αν και σε μερικά σημεία της  προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες από τα ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής, ενδείκνυται για ηρεμία και χαλάρωση.

 

2.Παραλία Γιαλιάς –η δροσερή

Η παραλία Γιαλιάς, στην οποία και εκβάλλει το ομώνυμο ποτάμι της περιοχής, ανήκει επίσης στο δίκτυο Natura 2000. Συναποτελείται από μια τεράστια βοτσαλωτή αμμουδιά με παρθένα ομορφιά, ξεκινά σχεδόν από την Πόλη Χρυσοχούς  στα δυτικά, και φτάνει μέχρι το ομώνυμο χωριό, στα ανατολικά. Αποτελώντας μία από τις βόρειες ακτές του νησιού, τα καθαρά νερά της παραμένουν και τους καλοκαιρινούς μήνες δροσερά, ενώ σε μερικά σημεία βαθαίνουν απότομα. Εκεί,  προσφέρονται διάφορες υπηρεσίες από τα πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια της περιοχής.

 

3.Παραλία Μανδριά – η κοντινή επιλογή

H παραλία Μανδριά αποτελεί μια πιο ήσυχη επιλογή σε σύγκριση με τις τυπικές παραλίες στην καρδιά της Πάφου. Διαθέτει λεπτό βότσαλο, ενώ ο κόλπος που την αγκαλιάζει είναι γεμάτος με βραχώδης ορμίσκους, κατάλληλους για απομόνωση και ήρεμες βουτιές. Αν και σχετικά άσημη, εξαιτίας των υπόγειων ρευμάτων στη θάλασσά της, αποτελεί ιδανικό προορισμό για καταδύσεις. Εκεί υπάρχει ένα beachbar που λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και πολλές επιλογές εστίασης και διαμονής στην ευρύτερη περιοχή. Ο δρόμος για την πλαζ είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος και σε ΑμεΑ.

 

4.Παραλία Καθαρή – η ήσυχη

Η παραλία Καθαρή είναι μία από τις δύο αμμουδιές που υπάγονται στο χωριό Τίμη, και ξεχωρίζει για τα καθαρά της νερά, ενώ θεωρείται προορισμός-ησυχαστήριο  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει βότσαλο και βαθιά νερά, διαθέτει ναυαγοσωστική υπηρεσία και είναι μερικώς οργανωμένη. Σε απόσταση αναπνοής από τη συγκεκριμένη αμμουδιά, ο λουόμενος θα βρει κι ένα εστιατόριο-μπαρ.

 

5.Παραλία Γλυκού Νερού Πέγειας – η απόμερη

Συναντάται στην ομώνυμη οδό της παράκτιας περιοχής της επαρχίας Πάφου  και βρίσκεται στην αγκαλιά των βράχων που σχηματίζουν σπηλιές, ενώ «βλέπει» το ναυάγιο EDRO III . Το καρτ-ποσταλικό σκηνικό για φωτογραφίες της παραλίας Γλυκού Νερού Πέγειαςαποθεώνεται στο καφεστιατόριο ακριβώς πάνω από την αμμουδιά με το ψιλό χαλικάκι, που πολλοί επισκέπτες επιλέγουν προκειμένου να θαυμάσουν μπροστά στην καταγάλανη θάλασσα τον ήλιο που δύει αλλάζοντας τα χρώματα του ορίζοντα.

 

6.Παραλία της Τοξεύτρας –η αχανής

Ο νότιος κόλπος της ακτογραμμής της Λάρας (στην ομώνυμη παραλία που γεννούν οι χελώνες της Κύπρου τα αυγά τους) αποτελεί την παραλία της Τοξεύτρας, η οποία καισκιαγραφεί τα σύνορα της χερσονήσου του Ακάμα. Φτάνει τα 10 χιλιόμετρα μήκος και έχει ψιλό χαλίκι, ενώ τα νερά της εξαιτίας των βορειοδυτικών ανέμων παρουσιάζουν αρκετά συχνά γενναία κύματα. Εκεί, που ξεκινά η αίσθηση του σαφάρι της περιοχής, συνήθως συχνάζουν γυμνιστές, αλλά και σε όσους αρέσει η αίσθηση της απομόνωσης. Στην τοποθεσία αυτή συναντάται επίσης, κι ένα ό καφέ με αστείρευτηπανοραμική θέα, ενώ προς τα δυτικά, έχει την αφετηρία του το ξακουστό φαράγγι Άβακα.

 

7.Paradise beach–η παραδεισένια

Όντας μία από τις λιγότερο γνωστές παραλίες  της περιοχής, το Paradisebeachείναι ιδανικό για απομόνωση. Δεν είναι τυχαία άλλωστε κι η ονομασία του. Επί της ουσίας, πρόκειται για έναν κρυφό κόλπο καμωμένο από απόκρημνα βράχια, ο οποίος έχει διατηρήσει την ομορφιά, τη γαλήνη και την αυθεντικότητά του. Η αμμουδιά αυτή  είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια, ακολουθώντας ένα μικρό κατηφορικό μονοπάτι.

 

8.Παραλία Κανάλι Πωμού– η παρεϊστικη

Η παραλία Κανάλι Πωμού(ή Δημοτική πλαζ) βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το γραφικό λιμάνι του ακριτικού χωριού της επαρχίας Πάφου. Τα κρυστάλλινα κρύα νερά της επισκέπτονται όσοι επιθυμούν μια ανάσα από τις πολύβουες παραλίες  της περιοχής. Τα καλοκαίρια εκεί, υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ στήνεται ένα μικρό ξύλινο κιόσκι που προσφέρει καφέ και ποτό δια μουσικής. Η πρόσβαση σ’ αυτή, γίνεται εύκολα από το γειτονικό χωριό Νέα Δήμματα Πάφου, και θεωρείται μία από τις πιο γραφικές παραθαλάσσιες διαδρομές της Μεγαλονήσου.

 

9.Παραλία Άνασσα – η εναλλακτική

H παραλία Άνασσαβρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Χωριού Πάφου  και εντοπίζεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία που βλέπει τον κόλπο της Πόλης Χρυσοχούς.  Η συγκεκριμένη πλαζ έχει δανειστεί το όνομα της από το ξενοδοχείο 5 αστέρων που βρίσκεται εκεί. Είναι πλήρως οργανωμένη και παρέχει ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες, από καταδύσεις μέχρι γήπεδο του τένις.

 

10.Παραλία Λαουρού – η ανεμοδαρμένη

Η παραλία Λαουρού βρίσκεται δυτικά της πόλης της Πάφου κι ακριβώς κάτω από γνωστό εστιατόριο παράκτια της Πέγειας. Στη  μία πλευρά του κόλπου της, κουρνιάζει μια σχετικά παρθένα αμμουδιά προστατευμένη από τους ανέμους, ενώ στην άλλη, που είναι γνωστή κι ως Corallia bay, και αποτελεί την αγαπημένη επιλογή των surfers, όπου μάλιστα τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα.

 

11.Παραλία Κατασκηνωτικού χώρου Πόλης Χρυσοχούς–η χίπικη

Θεωρείται μία από τις πιο μποέμικες παραλίες  της Πάφου  και απευθύνεται σε κατασκηνωτές. Η παραλία Κατασκηνωτικού χώρου Πόλης Χρυσοχούς είναι μια αμμουδιά με βότσαλα, που προσφέρει θαλάσσια σπορ, ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση. Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, εκεί υπάρχουν ναυαγοσώστες, ενώ σε απόσταση αναπνοής συναντώνται πολλοί χώροι διαμονής και εστίασης. Η πρόσβαση σ’ αυτή, τέλος, είναι εύκολη με κάθε τρόπο και μέσο.