Έχεις ελεύθερο μόνο το Σαββατοκύριακο. Μπροστά σου ξεδιπλώνεται η ενετική μεγαλοπρέπεια, συνδυάζεται με την κρητική παράδοση και το ταξίδι σου ξεκινά κάπου ανάμεσα στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη μαγεύοντας με τις εναλλαγές των τοπίων και αισθήσεων.

Το Terrabook γίνεται ο οδηγός σου για ένα 2ήμερο στον πιο ρομαντικό νομό της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση το πρωινό ξύπνημα και…Φύγαμε!

Ημέρα 1η

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη σε ατελείωτα σουλάτσα ή στοχευμένες περιηγήσεις στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Οι επισκέπτες της πρώτης φοράς έχουν σαν πυξίδα την εμπορική οδό Αρκαδίου και τη ραχοκοκαλιά της Παλιάς Πόλης (οδός Νικηφόρου Φωκά), ενώ η Πλατεία Μικρασιατών συνενώνει το σήμερα με το χθες.

Το καλύτερο ξεκίνημα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και την Κρήνη Ριμόντι με τις τρεις λεοντοκεφαλές και τους κίονες με τα κορινθιακά κιονόκρανα, που θα σε οδηγήσει στη Λότζια, στην παλιά λέσχη της αριστοκρατίας των Ενετών. Από εκεί, θα βγεις για το ενετικό λιμάνι και τον Φάρο Ρεθύμνου – μεταγενέστερη προσθήκη των Τούρκων, και το τελωνείο. Στον δρόμο ως εκεί, θα συναντήσεις τη Μεγάλη Πόρτα (πύλη Guora), την κεντρική είσοδο της οχυρωμένης πόλης, απ’ όπου σήμερα περνούν εκατοντάδες άνθρωποι.

Από το ενετικό λιμάνι, έπειτα, θα περάσεις στην πύλη του Φρουρίου Φορτέτσας, το σήμα κατατεθέν της πόλης, που δεσπόζει από το 1573, και προσφέρει πανοραμική θέα από τον περιφερειακό δρόμο μέχρι και τα βουνά του Ψηλορείτη και τ’ απέραντο Κρητικό πέλαγος. Απέναντι από το βενετσιάνικο φρούριο στεγάζεται το πενταγωνικό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Κατά το μεσημεράκι, θα κάνεις μια στάση για να «χορτάσεις» όσα είδε το μάτι και για να κάνεις μια δροσιστική βουτιά στην παραλία της πόλης ή απλά να βάλεις κάτι στο στομάχι σου. Τα μέρη είναι πολλά, αλλά αν ακολουθήσεις το παράδειγμα των φοιτητών θα οδηγηθείς σίγουρα κάπου σωστά. Το κέντρο του Ρεθύμνου είναι ένα «ζωντανό» υπαίθριο Μουσείο με σπουδαία μνημεία, που «μπερδεύονται» το ένα δίπλα στο άλλο και σε «καλούν» ν’ αφεθείς στη μοναδική ατμόσφαιρα και στο μύθο τους.

Αναζήτησε τα δύο χαμάμ της πόλης, δες το ναό του Αγίου Φραγκίσκου και την Κυρία των Αγγέλων, θαύμασε το Τζαμί Νερατζέ, την Πλατεία Τίτου Πετυχάκη, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης και σήμερα στεγάζει το σύγχρονο Ωδείο της πόλης και το Τζαμί του Ιμπραήμ. Αναζήτησε και τις οχτώ δημόσιες κρήνες που αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της πόλης.

Στη συνέχεια, αφού «κρυφτείς» κάτω από ενετικές καμάρες, αφιέρωσε λίγο από το χρόνο σου στο επιβλητικό Τζαμί Βελί Πασά και τον εντυπωσιακό πυλώνα του Τούρκικου Σχολείου. Ο δημοτικός κήπος Ρεθύμνου, το Θέατρο Ερωφίλη, όπου φιλοξενείται το Αναγεννησιακό φεστιβάλ, και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου συμπληρώνουν το παζλ της ιστορικής αυτής πόλης.

Το τέλος της ημέρας θα σε βρει για φαγητό σε μία από τις ψαροταβέρνες στο μικρό λιμάνι, είτε στη λεγόμενη «πασαρέλα» (πάνω από το δημοτικό πάρκινγκ) και σ’ έναν από τους γραφικούς καφενέδες της παλιάς γειτονιάς με τα στενά σοκάκια για να «μεταλάβεις» ρακή.

Ημέρα 2η

Την επόμενη (και τελευταία) μέρα, μπορεί να μη καταφέρεις να περάσεις το όμορφο Φαράγγι Πατσού, να κάνεις τη διαδρομή μέχρι το Φαράγγι Κοτσιφού, να βουτήξεις στην Τριόπετρα ή άλλες ρεθυμνιώτικες παραλίες με φόντο το Λιβυκό πέλαγος, και να χαρείς απίστευτα ηλιοβασιλέματα στον κόλπο του Πλακιά, αλλά μπορείς να ανακαλύψεις μερικά από τα πιο όμορφα μέρη του νομού.

Παίρνεις έναν πρωινό καφέ στο χέρι κι αρχίζεις τα χιλιόμετρα. Έχεις δύο επιλογές: εξερεύνηση στην ενδοχώρα ή βουτιές στη Λίμνη Πρέβελη με τους εξωτικούς φοίνικες; Όσον αφορά την πρώτη «διαδρομή», είτε θα επιλέξεις να κάνεις μια βόλτα στα «δροσερά» χωριά του νομού, την διαχρονική Αργυρούπολη και το Σπήλι Ρεθύμνου με τις ξακουστές βρύσες, που βρίσκονται σχετικά κοντά από το Ρέθυμνο, είτε θ’ ανέβεις στη ράχη του Ψηλορείτη για να δεις τα περιβόητα Ανώγεια. Εμείς πάντως, σου προτείνουμε το τρίπτυχο Μαργαρίτες – Αρχαία Ελεύθερνα – Μονή Αρκαδίου, για να «χορτάσει» το μάτι και το πνεύμα.

Η παραπάνω διαδρομή συνδυάζει βόλτα σ’ ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά του νομού, αρχαιολογικούς θησαυρούς, καθώς επίσης αφηγείται την ιστορία του τόπου, κάνοντας στάση σ’ ένα ανυπέρβλητο θρησκευτικό μνημείο της χώρας μας. Αν έχεις διάθεση για περπάτημα, από εδώ περνά και το μονοπάτι Ε4.

Εναλλακτικά πάντως, μπορείς να επισκεφτείς τα παραδοσιακά Αμαριώτικα χωριά με τα πολλά βυζαντινά ξωκλήσια. Αν πάλι επιλέξεις να «γευτείς» λίγη από την ανόθευτη φύση του νησιού, τότε μια μονοήμερη βόλτα στην Πρέβελη με την ομώνυμη Μονή, είναι επιβεβλημένη. Και αν δεν σ’ έχουν εγκαταλείψει οι δυνάμεις σου, το βράδυ θα πάρεις το δρόμο της επιστροφής για μεζέδες και ένα τελευταίο «ρομάντζο» στο ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου.