Παρακαλάς να σου ’ρθουν όλες οι λέξεις. Όλα τα συναισθήματα. Να μεταδώσεις μία-μία τις εικόνες, να μην αφήσεις έξω τίποτε. Πώς γίνεται όταν νιώθεις ένα χρέος; Όταν θες να είσαι εντάξει απέναντι σε κάτι; Να μην το χαλάσεις; Ξέρουμε καλά πια την Κύπρο στο Terrabook. Το νησί που μας ανοίχτηκε, μας τάισε, μας πότισε, μας ξημέρωσε στα πιο ψηλά βουνά, μας έδειξε τις φυσικές του ομορφιές. Και, τι είναι τελικά για τον καθένα αυτός ο τόπος; Τα τοπία ή οι άνθρωποι; Σε γενικές γραμμές πάντως, αν κάποιος θέλει πραγματικά να γνωρίσει την «αληθινή» πλευρά της Μεγαλονήσου, πρέπει να κινηθεί στην ορεινή ενδοχώρα και στα δυτικά της παράλια, μακριά από τα τουριστικά θέρετρα και τις πόλεις. Σου παρουσιάζουμε συνοπτικά εμπειρίες που ζήσαμε στο νησί και θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη μας. Άλλωστε, εσύ θα χτίσεις το δικό σου ταξίδι. Εμείς σου δίνουμε την αφορμή, παρουσιάζοντας 20 εμπειρίες για να βιώσεις την «αυθεντική» Κύπρο.

  1. Όταν η παράκτια μεγαλοπρέπεια της Κύπρου συνδυάζεται με την άγρια φύση και τις offroad διαδρομές, κάθε ευκαιρία για σαφάρι στην απέραντη χερσόνησο του Ακάμα με τις εναλλαγές των τοπίων και των αισθήσεων, μαγεύει τους επισκέπτες που θα το τολμήσουν. Εναλλακτικά, κάνε μια βόλτα με σκάφος, αφού δεν είναι λίγες οι ημερήσιες εξορμήσεις που οργανώνονται με βάση το Λατσί και την Πέγεια. Από εδώ θα συνεχίσεις είτε προς τα τουριστικά θέρετρα του κόλπου της Χρυσοχούς, (Πωμό, και άλλα) ή θα χαθείς βαθιά στη χερσόνησο του Ακάμα. Διαλέγεις και παίρνεις. Περπάτημα στο φαράγγι Άβακα ή βουτιές στην παραλία;

2. Οδηγώντας παραλιακά από τη φωτογενή Πέτρα του Ρωμιού μέχρι και τα πολιτιστικά απομεινάρια του Κουρίου (και αντιστρόφως), διασχίζοντας τα νοητά σύνορα δύο επαρχιών του νησιού (επαρχία Πάφου και επαρχία Λεμεσού), η διαδρομή κατακτά  τους επισκέπτες με την ανόθευτη ομορφιά της. Εκεί – σ’ ένα από τα πολλά σημεία θέας που υπάρχουν- μπορεί ν’ απολαύσει κανείς ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στο νησί τα Αφροδίτης.

 

3. Ανάμεσα στην ελεύθερη Κύπρο και το ψευδοκράτος, απλώνεται η μοναδική στην Ευρώπη πόλη-φάντασμα Αμμόχωστος (Φαμαγκούστα), που φυσικά δεν γίνεται να βρίσκεται έξω από τις τουριστικές οδούς. Στο Famagusta viewpoint, καφέ-παρατηρητήριο της περιοχής της Δερύνειας, ο επισκέπτης γίνεται μάρτυρας της εισβολής του Αττίλα το 1974, που αποτέλεσμα είχε ένα από τα πολυτελέστερα και μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα ολόκληρης της Μεσογείου και το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού τότε, να «θαφτεί» κάτω από την άμμο.Το Μουσείο Παρατηρητήριο Λήδρα (ο γνωστός πύργος Σιακόλα στην καρδιά της Λευκωσίας), αφετέρου, παρέχει μια συνολικότερη εικόνα για τα γεγονότα του Ιουλίου 1974 και την τουρκική εισβολή, με μια ασύλληπτη πανοραμική θέα 360 μοιρών της πρωτεύουσας από τον 11ο όροφο.

 

4. Στην ήρεμη, γαλήνια Λετύμβου διασώζεται ανθεκτική κι αλώβητη η αυθεντική κυπριακή «ψυχή» και κουζίνα. Ο κύριος Ανδρέας Κυριάκου και η γυναίκα του Σοφία, η αποκαλούμενη ως «βασίλισσα» του χαλουμιού στην επαρχία Πάφου, φτιάχνουν τη δική τους ζιβανία, φουρνίζουν αχνιστά ψωμιά σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο, μαγειρεύουν κυπριακό πιλάφι (ρέσι) και σίγουρα μπορούν να κάνουν την καλύτερη γαστρονομική ξενάγηση στο νησί. Αρκεί ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να συνεννοηθεί εκ των προτέρων με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (Κ.Ο.Τ.), ο οποίος και διοργανώνει αρκετές ημερήσιες -ομαδικές και μη- εκδρομές προς τα μέρη τους.

 

5. Η οροσειρά του Τροόδους, πάλι, συνιστά την απόλυτη φυσιολατρική εμπειρία της Κύπρου. Έχει χαρακτηριστεί ως «η Μέκκα όλων των γεωλόγων», καθώς πρόκειται για έναν παγκοσμίως μοναδικό και πλήρως διατηρημένο ωκεάνιο φλοιό που βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Φιλοξενώντας την πιο ψηλή κορυφή, (1.961 μέτρα) και το μοναδικό χιονοδρομικό σ’ ολόκληρο το νησί (Χιονοδρομικό Κέντρο Τροόδους), 110 χωριά και πάμπολλες εκκλησίες και μοναστήρια να φωλιάζουν στις πλαγιές του, έχει ψηφιστεί ένας από τους 10 καλύτερους αναδυόμενους αγροτικούς τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη και μία από τις 5 πιο πλούσιες περιοχές χαλκού στον κόσμο.

 

6. Κανείς δεν πρέπει να φύγει από το νησί χωρίς να έχει αφουγκραστεί την μακρά ιστορία  του και να θαυμάσει τα αρχιτεκτονικά μνημεία των εκκλησιών που έχουν συμπεριληφθεί στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Μην παραλείψεις κυρίως τον Άγιο Νικόλαο της Στέγης στη μαγευτική Κακοπετριά, που θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς για τους απανταχού προσκυνητές του νησιού.

 

 

7. Η Λεμεσός, η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης που δίκαια έχει χαρακτηριστεί «διαμάντι της Μεσογείου», είναι η καλύτερη περιοχή για να διασκεδάσει κανείς στη Μεγαλόνησο. Στο όνομά της, μέχρι και οι πρωτευουσιάνοι Λευκωσιάτες παρασύρονται εύκολα σε βιώματα που τα θυμούνται για πάντα. Μαζί τους και εσύ, μπορείς να μάθεις να ξημερώνεσαι από παμπάλαιους ταπεινούς καφενέδες στην παλιά συνοικία, στυλάτα μπαρ στον πεζόδρομο της Σαριπόλου, μέχρι και στα μεγάλα club κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της πόλης. Με την πρόσφατη προσθήκη της Μαρίνας Λεμεσού, θα διαπιστώσεις επίσης τι σημαίνει μια πόλη να συνδυάζει τόση ιδιότυπη ομορφιά, πολυτέλεια, στυλ, αλλά και αλησμόνητο παρελθόν.

 

8. Δύο από τα παλαιότερα χωριά του νησιού της Αφροδίτης, που διατηρούν την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική και πλέον θεωρούνται must-προορισμοί για αγροτουρισμό, είναι η   Τόχνη  στην επαρχία Λάρνακας και ο εγκαταλελειμμένος διατηρητέος οικισμός Φικάρδου (επαρχία Λευκωσίας), ο οποίος και έχει ενταχθεί ολόκληρος στην Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco. Περιηγηθείτε στα γραφικά καλντερίμια των δυο κοινοτήτων κι ανακαλύψτε κρυμμένους κυπριακούς «θησαυρούς».

 

9. Κάθε επισκέπτης της Κύπρου επιβάλλεται να εξερευνήσει την παλιά πόλη της πρωτεύουσας και να δει περιμετρικά τα Ενετικά Τείχη Λευκωσίας του 16ου αιώνα. Απαραίτητη θεωρείται η στάση για φωτογραφία στην Πύλη Αμμοχώστου που σήμερα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο του δήμου κι ένας τουλάχιστον περίπατος στη Λαϊκή Γειτονιά Λευκωσίας, στην οδό Λήδρας και τα γραφικά στενά γύρω από την οδό Ερμού. Κι από εκεί, κάνε ένα πέρασμα από την καρδιά της πόλης και την φουτουριστική πλατεία Ελευθερίας, που φέρει πια τη βαριά υπογραφή της Ζάχα Χαντίντ.

 

10. Μια περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους της Πάφου είναι κάτι ακόμα που πρέπει να κάνει κάποιος προτού εγκαταλείψει το νησί. Το ραντεβού με το ένδοξο παρελθόν της δυτικής Κύπρου εκτυλίσσεται στα ψηφιδωτά της Πάφου, τους Τάφους των Βασιλέων, τη Στήλη του Αποστόλου Παύλου, την Αγία Κυριακή Πάφου, τελειώνοντας στο λιμάνι της Πάφου με το ομώνυμο Κάστρο.

Διάβασε εδώ το Β’ Μέρος