Τρεις μέρες στη Σαντορίνη δεν αρκούν, αλλά είναι ό,τι πρέπει για να πάρει ο επισκέπτης μια πολύ καλή ιδέα του μοναδικού αυτού νησιού και να… ξαναγυρίσει. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά ποια μέρη της Σαντορίνης πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε κατά την παραμονή σας έστω και μόνο για ένα τριήμερο στο νησί, ώστε να είστε βέβαιοι πως είδατε το πιο σημαντικό κομμάτι της – αν και δεν πρέπει να αμφιβάλλετε πως η Σαντορίνη έχει πολλά ακόμα να σας δείξει!
Φηρά
Τα Φηρά είναι η πρωτεύουσα της Σαντορίνης, που βρίσκεται στη μέση, στο «φρύδι» της καλντέρας και συγκεντρώνει όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών, αλλά και των επισκεπτών. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η μικρή πόλη σφύζει από ζωή: Σούπερ μάρκετ, μανάβικα, εμπορικά, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης, την πλατεία Θεοτοκόπουλου, ενώ ταξιδιωτικά γραφεία, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια και μπαρ βρίσκει κανείς σχεδόν σε κάθε σοκάκι, ειδικά βέβαια στην καλντέρα.
Μουσεία, εκκλησίες, μνημεία, γκαλερί, οι παραδοσιακές γειτονιές όπου ξεχωρίζει η αρχιτεκτονική του νησιού, όλα τα βρίσκει κανείς σε… αφθονία – η ίδια αφθονία επικρατεί και στις επιλογές διασκέδασης, καθώς εκτός από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, πολλά από τα οποία μοιάζουν να «κρέμονται» από την καλντέρα, τα Φηρά διεκδικούν τα πρωτεία και στην νυχτερινή διασκέδαση της Σαντορίνης, καθώς στα σοκάκια λειτουργούν πολλά μπαρ και κλαμπ.
Στα Φηρά οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμα μια μοναδική εμπειρία. Από τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι δηλαδή όπου δένουν τα κρουαζιερόπλοια όταν επισκέπτονται το νησί ξεκινάει τελεφερίκ που οδηγεί τους… μαγεμένους επιβάτες του στην κορυφή της καλντέρας. Εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να κατέβουν στο μικρό λιμανάκι, να περπατήσουν ανάμεσα στα μικρά μαγαζάκια και να γευθούν φρέσκο ψάρι στα ταβερνάκια, είναι τα 600 πέτρινα σκαλοπάτια.
Αν πάλι κάποιος δεν θέλει να περπατήσει ο ίδιος την απόσταση, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα γαϊδουράκια, τα συμπαθή ζώα που εδώ και πολλά, πολλά χρόνια χρησιμοποιούνται γι’ αυτόν τον σκοπό. Από τον Γιαλό μπορεί κανείς επίσης να επιβιβαστεί σε σκάφος για μια περιήγηση στο Ηφαίστειο , την Παλαιά και την Νέα Καμένη και την Θηρασιά , ενώ πολλοί είναι εκείνοι που παραδέχονται ότι δεν μπορεί κανένας να καταλάβει το μεγαλείο της Σαντορίνης αν δεν αντικρίσει την καλντέρα και από την θάλασσα.
Οία
Η Οία της Σαντορίνης είναι ο πιο ξακουστός οικισμός του νησιού, γνωστός στα πέρατα του κόσμου για το μοναδικό της ηλιοβασίλεμα, όταν ο ήλιος βυθίζεται στην γαλάζια θάλασσα πίσω από το ηφαίστειο… Είναι χτισμένη στο βορειότερο τμήμα της καλντέρας και είναι παραδοσιακός οικισμός, με ολόλευκα σπίτια, καπετανόσπιτα και υπόσκαφα, έντονα χρώματα, και τους μπλε τρούλοι των εκκλησιών να στολίζουν την εικόνα.
Διαθέτει όλες τις τουριστικές υποδομές ενός σύγχρονου προορισμού, πλούσια αγορά με εμπορικά καταστήματα και δημοτική συγκοινωνία που την συνδέει καθημερινά με πολλά δρομολόγια, ειδικά τους θερινούς μήνες, με τα Φηρά την πρωτεύουσα του νησιού που απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα. Ο κεντρικός δρόμος, παράλληλα με την καλντέρα, είναι μαρμαροστρωμένος και μαζί με τα κάθετα σε αυτόν σοκάκια αποτελεί την «καρδιά» της Οίας. Το χωριό έχει ταυτιστεί με το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, καθώς όλοι συγκεντρώνονται στις ταράτσες και τα πεζούλια γύρω από το καστέλι του Αγίου Νικολάου για να αντικρίσουν το τόσο… καθημερινό, αλλά συνάμα μοναδικά εντυπωσιακό υπερθέαμα.

Ο πιο γνωστός ναός στο χωριό είναι η Παναγία η Πλατσανή , στο κέντρο σχεδόν. Τα Εισόδια της Παναγίας, ο Αγιος Νικόλαος, η Ανάσταση, ο Χριστός Ηρώων είναι μερικές ακόμα από τις εκκλησίες που αξίζει κανείς να δει. Κατεβαίνοντας προς τη θάλασσα, πάνω στο μικρό νησάκι στο Αμμούδι βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος ο Περαματάρης, ενώ κοντά στην Αρμένη μπορεί κανείς να δει το κάτασπρο ξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στους Αγίους Επτά Παίδες.
Το Ηφαίστειο
Δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο νησί σαν την Σαντορίνη και την μοναδικότητά της αυτή την οφείλει κυρίως στο ηφαίστειο – οπότε δεν νοείται να επισκεφθεί κανείς το νησί και να μην δει από κοντά αυτό το φυσικό φαινόμενο. Είναι ενεργό, ενώ η Μινωική Έκρηξη θεωρείται η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία. Έκτοτε το ηφαίστειο της Σαντορίνης εξερράγη πολλές φορές ανά τους αιώνες, μεταβάλλοντας συνεχώς την εικόνα του νησιού, δημιουργώντας και καταστρέφοντας διάφορα μικρά νησάκια στην περίμετρό του.
Όταν οι ντόπιοι λένε ηφαίστειο, εννοούν το μικρό νησάκι της Νέας Καμένης , στο κέντρο σχεδόν της κυκλικής περιμέτρου που σχηματίζεται από την Σαντορίνη, την Θηρασιά και το Ασπρονήσι . Στη Νέα Καμένη άλλωστε μπορεί να δει κανείς ατμίδες να βγάζουν ατμό από τα έγκατα της γης, ενώ μόλις πριν από 60 περίπου χρόνια σχηματίστηκαν τα πιο πρόσφατα εδάφη του, κατά την έκρηξη του 1950. Δίπλα ακριβώς, η Παλαιά Καμένη είναι το νησί που σχηματίστηκε πριν από 2.000 χρόνια περίπου, κατά την έκρηξη του 47 μΧ.
Σήμερα οι επισκέπτες της Σαντορίνης έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να αγναντέψουν από τον γκρεμό της καλντέρας το ηφαίστειο ή να το δουν διά θαλάσσης από πιο κοντά, αλλά και να το περπατήσουν. Τα καραβάκια για το ηφαίστειο ξεκινούν τόσο από τον Γιαλό, το παλιό λιμάνι της Σαντορίνης κάτω από τα Φηρά , τον Αθηνιό , το σύγχρονο λιμάνι του νησιού, αλλά και από το Αμμούδι , το επίνειο της Οίας .
Η πρώτη στάση είναι στην Νέα Καμένη και ακολουθεί η Παλαιά Καμένη, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βουτήξουν στα θερμά νερά με το κιτρινωπό, λόγω του θείου, χρώμα. Οι εκδρομές αυτές συνήθως ολοκληρώνονται με μια στάση στην Θηρασιά , πριν την επιστροφή στην Σαντορίνη.
Προϊστορικός οικισμός Ακρωτηρίου
Ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους σε όλη τη Μεσόγειο και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Το τμήμα της πόλης που έχει έρθει στο φως χρονολογείται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, δηλαδή στο τέλος του 17ου αιώνα πΧ. Τα ευρήματα οδηγούν στο συμπέρασμα πως επρόκειτο για ένα σπουδαίο κέντρο της εποχής, ένα κοσμοπολίτικο λιμάνι με εμπορικές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την Αίγυπτο και την Συρία.
Το οριστικό τέλος ήρθε από την λεγόμενη Μινωική Έκρηξη του ηφαιστείου , που υπολογίζεται περί το 1615 π.Χ., ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κάτοικοι είχαν «προειδοποιηθεί»: Κανένας ανθρώπινος σκελετός δεν εντοπίστηκε, βρέθηκαν ελάχιστα κοσμήματα και πολύτιμα αντικείμενα, ενώ αντίθετα βρέθηκαν πιθάρια και άλλα χρήσιμα εργαλεία και σκεύη τοποθετημένα κάτω από κατώφλια, ώστε να προφυλαχθούν.
Σήμερα, ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου μπορεί να δει ένα πολύ αντιπροσωπευτικό δείγμα: Πολυώροφα κτήρια, άλλα δημόσια και άλλα ιδιωτικά, με τις αυλές τους έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Δημόσιοι δρόμοι περνούν ανάμεσά τους, ενώ βάσει της έρευνας προκύπτουν ελεύθεροι χώροι που λειτουργούσαν ως πλατείες. Τμήμα του αποχετευτικού συστήματος επίσης είναι διακριτό, ενώ είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος κατασκευής όλων των οικημάτων, με βάση τα δομικά υλικά της Σαντορίνης και περίπλοκες τεχνικές, που εξασφάλιζαν τόσο μόνωση από τις καιρικές συνθήκες, όσο και αντισεισμική προστασία, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή.
Κόκκινη Παραλία
Η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, η πιο δημοφιλής μεταξύ των παραλιών του νησιού , ένα πραγματικό αξιοθέατο της ιδιαίτερης φύσης του τόπου αυτού. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου , σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τα Φηρά.
Κόκκινα, εντυπωσιακά βράχια που σχηματίζουν απόκρημνους γκρεμνούς, κόκκινη άμμος και μια θάλασσα βαθιά μπλε, που αντικατοπτρίζει κι αυτή το τόσο έντονο κόκκινο. Ένα τοπίο πραγματικά «εξωγήινο» από αυτά που ίσως οι επιστήμονες έχουν συναντήσει μόνο στον… Άρη, τον «Κόκκινο Πλανήτη» – και πάλι, χωρίς φυσικά την υπέροχη θάλασσα!
Πάνω στην άμμο υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες, σχεδόν σε όλο το μήκος της ακτής, αφήνοντας ελάχιστα ελεύθερα σημεία, ενώ στην Κόκκινη επιτρέπεται και ο γυμνισμός. Ανάμεσα στους λουόμενους που απολαμβάνουν τον ήλιο και την θάλασσα, περνούν συχνά μικροπωλητές με φρούτα στα καλάθια τους, για να δροσίσουν και τον πιο… ταλαιπωρημένο.
Στην παραλία προσφέρεται και η δυνατότητα ενοικίασης θαλάσσιου ποδηλάτου ή κανό, ενώ τα βράχια που είναι διάσπαρτα στον μικρό κόλπο δίνουν την ευκαιρία για αμέτρητες βουτιές στα πεντακάθαρα, διαυγή νερά.
Καστέλι Εμπορειού
Το Καστέλι του Εμπορειού της Σαντορίνης είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα υπόλοιπα τέσσερα καστέλια του νησιού. Βρίσκεται στο κέντρο του σύγχρονου οικισμού, πολλά από τα κτίσματά του έχουν αναπαλαιωθεί από τους ιδιοκτήτες του και κατοικούνται (αν και όχι μόνιμα τα περισσότερα), ενώ διατηρούνται ακόμα πολλές από τις εκκλησίες του.
Δημιουργήθηκε από τους Ενετούς κυρίαρχους της Σαντορίνης περί τον 15ο αιώνα και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Σαντορίνης. Η πιο παλιά του εκκλησία είναι η εντυπωσιακή Παναγία η Μεσιανή , αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, χτίστηκε πιθανότατα τον 16ο αιώνα και διαθέτει εντυπωσιακό καμπαναριό.
Διαβάστε αναλυτικά ποια μέρη της Σαντορίνης πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε κατά την παραμονή σας έστω και μόνο για ένα τριήμερο στο νησί