Ποιες από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες μας έχουν εντυπωθεί στη μνήμη; Εξορμήσεις που δημιούργησαν νέα βιώματα, νέο απόθεμα αναμνήσεων. Συνεπώς, αν φέτος το καλοκαίρι θες να «σπάσεις» το καθιερωμένο μοτίβο των διακοπών σου, θα πρέπει να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό.

Απλά διάλεξε μία από τις 8 εμπειρίες στο Ηράκλειο που σου προτείνει η ομάδα του Terrabook παρακάτω!

1. Στην Κρήνη Μπέμπο για Γνωριμία με τους Ντόπιους

Κρήνη Μπέμπο, Ηράκλειο, Κρήτη
Κρήνη Μπέμπο, Ηράκλειο, Κρήτη

Όχι μόνο για να κάνεις γνωριμίες με τους ντόπιους, αλλά και για την αίσθηση του παρελθόντος που αναδύεται στην ιστορική αυτή τοποθεσία.

Άφησέ τους να σε κεράσουν ρακή (μην την αρνηθείς, θεωρείται γενικά προσβολή), να σου μαρτυρήσουν που γίνετε πανηγύρι και ποια είναι τα χωριά του Ηρακλείου που διαθέτουν ακόμη «χαρακτήρα».

2. Οργανωμένη Βόλτα με Κανό στη Λίμνη Ζαρού

Λίμνη Ζαρού, Ηράκλειο, Κρήτη
Λίμνη Ζαρού, Ηράκλειο, Κρήτη

Γιατί λογικά έχεις ήδη δοκιμάσει νερό από τις πηγές της, καθώς από το 1988 λειτουργεί εκεί το εργοστάσιο εμφιάλωσης του ομώνυμου επιτραπέζιου νερού.

Αφού κάνεις την πλωτή σου περιήγηση μ’ ένα κανό, μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις ψητή πέστροφα ή τουλάχιστον απόλαυσε ένα δροσιστικό καφέ από το αναψυκτήριο που βρίσκεται πάνω στη λίμνη.

3. Περπάτημα στο Δάσος Ρούβα

Δάσος Ρούβα, Ηράκλειο, Κρήτη
Δάσος Ρούβα, Ηράκλειο, Κρήτη

Μια βόλτα μέχρι το Δάσος Ρούβα, που συνιστά το σημαντικότερο από τα φυσικά οικοσυστήματα που έχουν απομείνει στο νησί, αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για ν’ απολαύσεις την κρητική φύση “αλλιώς”, εξασκώντας σώμα και…πνεύμα!

Ο καθαρός αέρας των πρίνων (που εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000) σου χαϊδεύει απαλά το πρόσωπο. Εδώ δεν θ’ ακούσεις τίποτα, παρά μόνο το ψιθύρισμα του δάσους.

4. Πεζοπορώντας στο Μάρτσαλο

Μάρτσαλο, Ηράκλειο, Κρήτη
Μάρτσαλο, Ηράκλειο, Κρήτη

Μπορεί το Αγιοφάραγγο να είναι το πιο γνωστό φαράγγι του νομού Ηρακλείου, όμως δίπλα του υπάρχουν κρυμμένοι παράδεισοι που θέλουν λίγο περισσότερο κόπο για να τους ανακαλύψεις, όπως για παράδειγμα το Μάρτσαλο.

Αγριάδα παντού, και ξαφνικά, οι τεράστιες πέτρες και η σκόνη δίνουν τη θέση τους στην δροσερή και καταγάλανη θάλασσα του Λιβυκού πελάγους, αφού στην έξοδό του σε περιμένει μια λυτρωτική βουτιά.

5. Ποδηλατώντας στη Χερσόνησο

Χερσόνησος, Ηράκλειο, Κρήτη
Χερσόνησος, Ηράκλειο, Κρήτη

Αν κουράστηκες ν’ ανεβαίνεις τα βουνά και να κατεβαίνεις στη θαλασσα υπάρχει και κάτι πιο εναλλακτικό. Μια «ορθοπεταλιά» λίγο έξω από την πόλη του Ηρακλείου. Η περιοχή της Χερσονήσου προσφέρεται για εύκολες ποδηλατικές διαδρομές, καθώς οι δρόμοι της είναι ως επί το πλείστον ήπιας κίνησης.

Στα bonus, το γεγονός ότι μπορείς να κάνεις αρκετές στάσεις για ξεκούραση ή καφέ και παράλληλα να επισκεφτείς κάποια από τα αξιοθέατα πολιτισμού του νομού.

6. Στα Χνάρια του Καζαντζάκη

Μουσείο Καζαντζάκη, Ηράκλειο, Κρήτη
Μουσείο Καζαντζάκη, Ηράκλειο, Κρήτη

Αν είσαι πάντως τύπος λογοτεχνικός, υπάρχουν δύο χωριά που θα σε αποζημιώσουν Η Μυρτιά, αφενός, το μέρος που γέννησε το Νίκο Καζαντζάκη και στεγάζει το ομώνυμο Μουσείο, και το Κράσι, αφετέρου, κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανου του οποίου συναντιόνταν για να συζητήσουν μεγάλοι Έλληνες λογοτέχνες κατά το παρελθόν.

7. Στα Αχαρτογράφητα Αστερούσια Όρη

Αστερούσια Όρη, Ηράκλειο, Κρήτη
Αστερούσια Όρη, Ηράκλειο, Κρήτη

Για να κάνεις οff-road διαδρομές και να δεις χωριά που αντιστέκονται στο χρόνο, να περπατήσεις δίπλα στη θάλασσα, να κάνεις cannoying ή απλά να διανυκτερεύσεις σε μυστικές ακρογιαλιές.

Τα λόγια για το κολύμπι στις παραλίες των Αστερουσίων Ορέων είναι περιττά. Οι γκρεμοί; Τα τιρκουάζ νερά τους; Το ηλιοβασίλεμα στο Λιβυκό πέλαγος; Από όπου κι αν το δεις, οι παραλίες τους κόβουν την ανάσα.

Διασημότερες, το Αγιοφάραγγο και οι κολπίσκοι των Καλών Λιμένων. Αν ψάχνεις την περιπέτεια, σ’ αυτό το σημείο του νομού σίγουρα θα τη βρεις και θα σου χαρίσει εικόνες και συγκινήσεις που θα τις θυμάσαι για καιρό.

8. Τα Μινωικά Κρασιά

Μινωικά Κρασιά, Ηράκλειο, Κρήτη
Μινωικά Κρασιά, Ηράκλειο, Κρήτη

Στο νομό Ηρακλείου παράγονται πολλές εκλεκτές ποικιλίες και υπέροχα κρασιά (όπως η γλυκόπιοτη Μαλβαζία) για απαιτητικούς ουρανίσκους – δεν βρέθηκε εδώ τυχαία άλλωστε το παλαιότερο πατητήρι του κόσμου.

Ειδικά δύο χωριά, τα Πεζά και το Σκαλάνι, καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων της περιοχής και πουλούν το διάσημο κρασί τους σ’ όλη την υφήλιο.