Όσο όμορφη είναι η γεωγραφία αυτού του τόπου, άλλο τόσο κι ακόμα πιο ωραία είναι η ανθρωπογεωγραφία του. Εδώ, οι Κύπριοι όταν σε συναντούν στον δρόμο, χαμογελάνε μέσα από την καρδιά τους, και όταν τους ρωτάς «που βρίσκεται το τάδε;» απαντούν σε mixed τοπική διάλεκτο «στα επόμενα φώτα και αφού περάσεις το roundabout..». Εδώ, είναι πολύ πιθανό, εκεί που περπατάς στον δρόμο, να ακούσεις συζητήσεις σε άπταιστα αγγλικά.

Εσύ πώς τη φαντάζεσαι την ανθρωπογεωγραφία της Κύπρου;

Πολλοί από τους ανθρώπους της, ριζωμένοι στην εύφορη γη της Μεγαλονήσου, ζουν σ’ έναν άθικτο, γόνιμο κόσμο, που συντηρεί έθιμα και παραδόσεις.Οι Κύπριοι είναι ευπροσάρμοστοι, φιλόξενοι και αυθεντικοί. Γι’ αυτό διαμόρφωσαν την τουριστική εικόνα του νησιού τους στις απαιτήσεις των επισκεπτών τους, προσπαθώντας να τους προσφέρουν αυτό που αναζητούν.

Αν όμως θέλετε να γνωρίσετε την πραγματική Κύπρο, πρέπει να ξεφύγετε από τους κεντρικούς δρόμους και τους τόπους μαζικής κατανάλωσης. Η καρδιά της Κύπρου χτυπά στα χωριά του Τροόδους, της βορειοδυτικής πλευράς του νησιού, και στα νοικοκυρεμένα σπίτια των χωριών της υπαίθρου. Εκεί, όπου ο τουρισμός δεν κατάφερε να αλλοτριώσει τις ψυχές των ανθρώπων και να διαταράξει τις συνήθειες και κυρίως τις αρχές τους, ενώ ο ξένος πάντοτε θεωρείται ιερός.

Μην αρκεστείτε, λοιπόν, στην τουριστική βιτρίνα. Μη σταθείτε στα στερεότυπα, και δεν θα το μετανιώσετε…