Τα νότια παράλια του νομού Ρεθύμνου έχουν άλλο χρώμα, άλλες μυρωδιές και εντελώς διαφορετικά νερά. Σχεδόν σου δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε διαφορετικό νησί. Σ’ αυτή κυρίως τη γωνιά της Κρήτης, η θάλασσα του Λιβυκού «τρυπώνει» σε ήρεμα σμαραγδένια κολπάκια και αμμουδιές που θυμίζουν έρημες αφρικανικές οάσεις.

Το Τerrabook σου παρουσιάζει μερικές από τις «μυστικές» ακρογιαλιές του Ρεθύμνου που θα σε κάνουν να ζήσεις την απόλυτη καλοκαιρινή σου νιρβάνα!

Σχοινάρια: Πλούσιος βυθός

Τα Σχοινάρια βρίσκονται περίπου 3,5 χιλιόμετρα από το χωριό Λευκόγεια κι είναι μια μικρή παραλία με ψιλή μπεζ άμμο και βότσαλο και πεντακάθαρα, τιρκουάζ νερά που βαθαίνουν απότομα. Παλιότερα κατά μήκος της αμμουδιάς διοργανώνονταν μέχρι και river parties, ενώ σήμερα η ακτή αποτελεί ένα επίγειο παράδεισο – γνωστό κυρίως στους ντόπιους. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης, μικρά λιμνάκια με νερό που αναβλύζει από τις πηγές των βουνών που βρίσκονται τριγύρω. Εκεί θα βρείτε μια μικρή ταβέρνα, (που προσφέρει μερικές ομπρέλες, ξαπλώστρες και ντους), καθώς και ένα κέντρο καταδύσεων που διοργανώνει ημερήσιες και νυχτερινές υποβρύχιες εξερευνήσεις στον πλούσιο και απρόβλεπτο βυθό της παραλίας.

Φοινικίδια: Εσύ..και η πετσέτα σου

Tα Φοινικίδια είναι ένας άγνωστος και δύσκολα προσβάσιμος κολπίσκος με βότσαλο και πέτρες, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο. Εκεί θα βρείτε μόνο μερικούς από τους φοίνικες του Θεόφραστου και θα νιώσετε τη μοναδική ενέργεια της άγριας Κρητικής φύσης.

Γεροπόταμος: Natura 2000

Ο Γεροπόταμος, βρίσκεται μέσα σ’ ένα κλειστό κολπάκι με βότσαλο, άμμο και αρκετά βράχια τριγύρω, περίπου 18 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου. Η ονομασία της παραλίας, προέρχεται από τον ομώνυμο ποταμό, που αποτελεί καταφύγιο για σπάνια ζώα και φυτά. Τα νερά της συγκεκριμένης πλαζ είναι κρυστάλλινα, ωστόσο όμως παραμένουν πάντα κρύα. Δυστυχώς, η παραλία είναι σχεδόν πάντα ήσυχη, γιατί συνήθως έχει κύμα.

Μικρή Τριόπετρα: Χαλάρωση με θέα το Λιβυκό

Η «αδερφή» παραλία της απέραντης Τριόπετρας, η Μικρή Τριόπετρα, απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα από το χωριό Ακούμια και βρίσκεται μέσα σ’ ένα κλειστό κόλπο με άμμο και αρκετούς βράχους. Είναι πιο ήρεμη και «μαζεμένη», κατάλληλη για οικογένειες, καθώς εδώ τα καλοκαιρινά μελτέμια είναι σπάνια. Τα σκαμμένα βράχια στο πίσω μέρος της παραλίας, δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο φυσικού κάλλους που αξίζει ν’ αποθανατίσετε. Τριγύρω θα βρείτε λίγες ομπρέλες για σκιά, μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια, καθώς και ταβερνάκια. Από εδώ περπατήστε μέχρι και τους Αμμόλοφους Αγίου Παύλου περνώντας το μικρό δέλτα ενός ποταμού.

Παραλία Ακούμια: η αγαπημένη των ντόπιων

Βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό του νομού Ρεθύμνου, από όπου έχει δανειστεί και το όνομα της. Η παραλία Ακούμια, είναι μια μεγάλη παραλία με άμμο και βότσαλο, και ανοιχτή στους δυνατούς νότιους ανέμους, αλλά θεωρείται κατάλληλη για ψάρεμα ή και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Κυρίως όμως απευθύνεται σ’ όσους θέλουν ησυχία και απομόνωση, ενώ προτιμάται κι από τους ντόπιους. Τριγύρω της θα βρείτε αρκετές μικρές ταβέρνες.

Το Αμμούδι μπροστά στο άπειρο του Λιβυκού πελάγους

Το Αμμούδι είναι ένα σύμπλεγμα κόλπων, που βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα από τον Πλακιά και κοντά στο χωριό Λευκόγεια του νομού Ρεθύμνου. Διαθέτει χοντρή λευκή άμμο που εντυπωσιάζει, ενώ τα καταπράσινα καθαρά νερά της, είναι ιδανικά για υποθαλάσσιες εξερευνήσεις. Δίπλα στην παραλία υπάρχουν πολλά αλμυρίκια, όπου μπορείτε να βρείτε σκιά και να ξαποστάσετε. Απολαύστε ήρεμα τις βουτιές σας ή επιδοθείτε σε καταδύσεις, καθώς η περιοχή διαθέτει και τη δική της σχολή scuba diving.

Μικρό Αμμούδι: Ανέγγιχτη υδάτινη γωνιά

Το Μικρό Αμμούδι ή αλλιώς Αμμουδάκι, προσεγγίζεται με τα πόδια από το Αμμούδι (32 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου). Αποτελείται από δύο μικροσκοπικούς κολπίσκους, οι οποίοι βρίσκονται κρυμμένοι ανάμεσα σε δύο μακρόστενους βράχους.

Στα γαλαζοπράσινα παγωμένα νερά της συγκεκριμένης αμμουδιάς συχνάζουν γυμνιστές και μπορεί να μην είναι καλά οργανωμένη, αλλά υπάρχει μια μικρή καντίνα που προσφέρει ξαπλώστρες και ομπρέλες. Εξερευνήστε μια σπηλιά με υπέροχα μπλε χρώματα και μια τρύπα-πέρασμα μέσα στο νερό, που ενώνει τους όρμους αυτούς με την παραλία Κλεισίδι.

Αγία Φωτιά: Το κρητικό καλοκαίρι που ονειρεύεσαι

Η Αγία Φωτιά είναι μια μικροσκοπική και σχεδόν άγνωστη στους πολλούς ημι- οργανωμένη παραλία με βότσαλο, ιδανική για μάσκα και εξερευνήσεις, η οποία περιτριγυρίζεται από μεγάλους βράχους, που δίνουν στο τοπίο μια μοναδική αγριάδα. Κοντά υπάρχει μια παραδοσιακή ταβέρνα, αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Δίπλα της, ρέει ένα μικρό ποτάμι, που διέρχεται μέσα από μια κατάφυτη ρεματιά, κι ακολουθώντας ένα χωμάτινο μονοπάτι, ο επισκέπτης θα βρεθεί μπροστά στο γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής. Επιπλέον, αν περπατήσετε κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής, θα συναντήσετε κι άλλους μικρούς κολπίσκους με βότσαλο, όπου μπορείτε να απομονωθείτε ή και να κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ.

Λίγκρες: Μια απέραντη «μυστική» αμμουδιά

Οι Λίγκρες ή Λίγρες, βρίσκονται πάνω στους πρόποδες του επιβλητικού όρους Σιδέρωτα, κοντά στο Σπήλι Ρεθύμνου και ουσιαστικά αποτελούν το βορειότερο τμήμα της τεράστιας Ακουμιανής Γυαλιάς. Όντας μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης, διαθέτει άμμο και ψιλό βότσαλο, δεν είναι καθόλου οργανωμένη, οπότε και θεωρείται ιδανική για όσους επιζητούν απομόνωση και χαλάρωση στα βαθιά γαλανά νερά της.

Η παραλία προσφέρεται για γυμνισμό ή κάμπινγκ και απομόνωση. Επιπλέον, εδώ υπάρχει κι ένας μικρός καταρράκτης που διαθέτει τρεχούμενο νερό χειμώνα-καλοκαίρι, και στον οποίο μπορείτε να «σβήσετε» τη ζέστη και το αλάτι. Πάνω από την παραλία υπάρχει και μία ταβέρνα-ξενώνας.

Πειρατικό Φιόρδ: Νιώσε τον πειρατή να ξυπνάει μέσα σου

Εντοπίζεται μέσα σ’ ένα απομονωμένο λιμανάκι στα νότια του Ακρωτηρίου Μουρί ή Κάραβος, κοντά στον Πλακιά. Το Πειρατικό Φιόρδ ή Καλυψώ, είναι ένας πολύ στενός μακρόστενος φυσικός κόλπος με νερά που βαθαίνουν απότομα. Εδώ τα νερά είναι πεντακάθαρα και πάντα κρύα, καθώς προέρχονται από το φαράγγι Κουρταλιώτη. Επισκεφτείτε το αν ασχολείστε με το υποβρύχιο ψάρεμα ή τις καταδύσεις, ή απλά επειδή όντως αποτελεί μία από τις πιο φευγάτες γωνιές του ωραιότερου νησιού της Ελλάδας.

Παραλία Άγιος Γεώργιος: Ανοιχτός ορίζοντας

Βρίσκεται 62 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο και 7 περίπου χιλιόμετρα δυτικά από την Αγία Γαλήνη. Η βοτσαλωτή παραλία είναι συχνά εκτεθειμένη σε δυνατούς ανέμους, ενώ θεωρείται ιδανική παραλία για ψαροτούφεκο και για όσους λατρεύουν τον γυμνισμό. Δεν είναι οργανωμένη, αλλά εδώ στεγάζεται μια ειδυλλιακή καφετέρια για ν’ απολαύσεις το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα νησιά Παξιμάδια.

Δαμνόνι: Αφεθείτε στο γυμνισμό

Συναντάται λίγα χιλιόμετρα από τον Πλακιά και στην έξοδο μιας μεγάλης κοιλάδας, που περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά. Το Δαμνόνι είναι μια μεγάλη και οργανωμένη παραλία, με χοντρή κατάλευκη άμμο. Στο δυτικό άκρο της παραλίας, θα βρείτε μερικούς μικρούς μοναχικούς κόλπους με άμμο και βότσαλα, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε αποφεύγοντας τα πολύβουα πλήθη.

Αμμόλοφοι Αγίου Παύλου: Θεαματική κατάβαση

Η περιοχή που είναι γνωστή κι ως Αλατσόκαμπος σύμφωνα με τους ντόπιους, φιλοξένησε τον Άγιο Παύλο κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη. Ξεκινώντας από το βυθό της θάλασσας, στην ακτή σχηματίζονται μεγάλοι αμμώδεις λόφοι, προσδίδοντας μια τουλάχιστον εξωτική πινελιά στο τοπίο. Παράλληλα, κάτι τεράστιοι βράχοι χωρίζουν τη θάλασσα από αυτούς τους κατάξανθους αμμόλοφους, το ύψος των οποίων φτάνει σχεδόν τα 30 μέτρα, ενώ η ανάβασή/κατάβαση πάνω τους είναι καυτή.

Η παραλία απευθύνεται για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμα τις διακοπές τους, αν και λόγω της μεγάλης έκτασής της, όσο κόσμο και να μαζεύει, δεν γεμίζει σχεδόν ποτέ. Επίσης, κάθε καλοκαίρι εδώ διεξάγονται διάφορα προγράμματα γιόγκα και πραγματοποιούνται παγκόσμια festival γυμναστικής. Αγναντεύστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στα νησιά Παξιμάδια ή πεζοπορήστε στη γύρω περιοχή.

Φωτεινάρι: Στο μυχό ενός κατάφυτου όρμου

Συναντάται ανάμεσα στον Πλακιά και στην παραλία της Σούδας, και αποτελεί μια πολύ μικρή παραλία που χωρίζεται σε δυο κόλπους. Η παραλία είναι σχεδόν πάντα απάνεμη και διαθέτει πολύ ενδιαφέρον βυθό, ιδανικό για ψάρεμα και εξερευνήσεις με μάσκα.

Λατζιμάς: Σεληνιακό τοπίο

Γνωστός κι ως Καμάρα του Γεροποτάμου, η παραλία του Λατζιμά βρίσκεται 16 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου. Διαθέτει άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα βαθυγάλαζα νερά. Θαυμάστε την εκπληκτική φυσική καμάρα που σχηματίζεται στα δυτικά της παραλίας, της οποίας οι απότομοι γκρεμοί, την κράτησαν μακριά από τα τουριστικά πλήθη. Εδώ θα ‘ ρθείτε είτε με σκάφος είτε κολυμπώντας (αν είστε δεινοί κολυμβητές) από τις διπλανές παραλίες.

Σούδα: Χαλαρές στιγμές σ’ έναν απίθανο ψαροβυθό

Η παραλία της Σούδας βρίσκεται 41 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, ακριβώς μέσα στον κόλπο του Πλακιά. Αντίθετα με το πραγματικό νόημα του ονόματος της, (η λατινική λέξη suda σημαίνει στενό πέρασμα), πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κόλπο, στην έξοδο μιας μικρής καταπράσινης κοιλάδας που τη διαρρέει ο ποταμός Φοίνικας, ο οποίος τελικά εκβάλλει στη θάλασσα.

Το σημερινό τοπίο δεν θυμίζει σε τίποτα την απομονωμένη και παραδεισένια Σούδα του ’90, όταν ανάμεσα από άγρια βράχια εκεί υπήρχαν μόνο λίγα ζευγάρια γυμνιστών. Σήμερα, η ακτή είναι οργανωμένη, καθώς επίσης έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, όπου οι επισκέπτες μπορούν ν’ αγναντεύσουν το απέραντο Λιβυκό πέλαγος και την παραλία από ψηλά. Δείτε τις συστάδες των φοινικόδεντρων του Θεόφραστου και απολαύστε τα βαθιά κρυστάλλινα νερά του (με προσοχή όταν φυσά δυνατά).

Αγία Μαρίνα: Το απόλυτο καλοκαιρινό ησυχαστήριο

Βρίσκεται σε απόσταση 47 χιλιομέτρων από το Ρέθυμνο και μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό Ροδάκινο και οφείλει το όνομά της στο ομώνυμο εκκλησάκι που είναι χτισμένο στην άκρη της. Η παραλία διαθέτει βαθιά καθαρά νερά, που σε συνδυασμό με τις πολλές σπηλιές της περιοχής, θεωρείται τοποθεσία ιδανική για ψάρεμα και υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Επιπλέον, από την Αγία Μαρίνα διασταυρώνονται αρκετά ευρωπαϊκά μονοπάτια. Επισκεφτείτε την αν ψάχνετε το απόλυτο καλοκαιρινό ησυχαστήριο, ενώ παράλληλα θεωρείται κι ο παράδεισος των ελεύθερων κατασκηνωτών. Αρκεί να μην έχει πολύ αέρα. Τριγύρω, θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καντίνες για καφέ ή φαγητό.