Η περιήγηση σε μια από τις πιο όμορφες περιοχές της Ελλάδας συνεχίζεται  (διαβάστε εδώ  το πρώτο μέρος) με επισκέψεις σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους και εντυπωσιακά κάστρα, με μοναδικά μνημεία της φύσης αλλά και βουτιές σε μερικές από τις καλύτερες παραλίες της χώρας!

 Βρείτε το κατάλυμα που σας ταιριάζει και επωφεληθείτε από τις προσφορές του booking.com!

Ημέρα 4η – Πολυλίμνιο, Κορώνη, Μεθώνη

Ώρα να ταξιδέψουμε σε δύο από τα πιο γνωστά κάστρα της Ελλάδας, αλλά και σε έναν από τους πιο άγνωστους παραδείσους της μεσσηνιακής γης.

Ξεκινούμε από το Πολυλίμνιο, μια «νεραϊδένια» περιοχή, απίστευτου φυσικού κάλλους, όπου θα δείτε σε πολλά επίπεδα να σχηματίζονται λίμνες και καταρράκτες από τα νερά που διέρχονται μέσα από το Φαράγγι του Πολυλιμνίου!

Οι λίμνες ήταν μέχρι πρόσφατα καλά κρυμμένες από τους επισκέπτες, αλλά πλέον ο χώρος έχει αξιοποιηθεί, ενώ διαθέτει και δύο χώρους στάθμευσης. Βρίσκεται έξω από το χωριό Χαραυγή, που απέχει 33 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας.

Σε μια διαδρομή συνολικά τριών χιλιομέτρων συναντάμε περί τις 15 διαδοχικές λιμνούλες με τα παράξενα ονόματα και βουτάμε σε όποια θέλουμε και όσο συχνά θέλουμε, για να απολαύσουμε τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά.

polulimnio-5

Όποτε αποφασίσουμε να αφήσουμε τον φυσικό παράδεισο, συνεχίζουμε για να δούμε από κοντά δύο σπουδαία ανθρώπινα επιτεύγματα. Επόμενος προορισμός είναι το Κάστρο της Κορώνης, που χτίστηκε κατά το Βυζάντιο και είναι το μοναδικό κάστρο στην Ελλάδα που συνεχίζει να κατοικείται έως σήμερα.

Μπαίνουμε στο εσωτερικό του και βλέπουμε χωράφια και κατοικίες στο αριστερό μας χέρι, ενώ συνεχίζουμε προς το μεγάλο πλάτωμα στο δεξί μας χέρι, από όπου θα θαυμάσουμε την συγκλονιστική θέα όλου του Μεσσηνιακού κόλπου στο βάθος του Ταΰγετου!

Συνεχίζουμε την περιήγηση και βλέπουμε τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας και το ναό του Άγιου Χαραλάμπους, που αρχικά ήταν καθολική εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ρόκκο, στη συνέχεια μετατράπηκε σε οθωμανικό τέμενος και αργότερα σε ορθόδοξο ναό, όπως και το μοναστήρι του Τίμιου Προδρόμου.

kastro-koronis

Φεύγοντας από την Κορώνη και πριν την Μεθώνη, περνάμε από μερικές από τις πιο διάσημες παραλίες της Μεσσηνίας, όπως την παραλία της Φοινικούντας, μπροστά από το ομώνυμο θέρετρο, την παραλία της Λούτσας, όπου λειτουργεί και camping 70 θέσεων, την παραλία Λάμπες, αλλά και την παραλία Ανεμόμυλος (που ονομάζεται και Χαρουπιά αλλά και Μακρυνάμμος), την πιο φημισμένη παραλία της περιοχής.

Επόμενος προορισμός το επιβλητικό κάστρο της Μεθώνης που δεσπόζει στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Πελοποννήσου. Είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές καστροπολιτείες στον ελληνικό χώρο, με έκταση περίπου 93 στρέμματα, ενώ στην άκρη, στην απόληξη προς τη θάλασσα βρίσκεται το Μπούρτζι, όπου μπορεί κανείς να φτάσει από πλακόστρωτο διάδρομο μέσω της Πύλης της Θάλασσας.

Χτίστηκε το 1209 από τους Ενετούς σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο, την οποία υπερκαλύπτει μια πανέμορφη πέτρινη γέφυρα. Στο εσωτερικό του βλέπουμε ερείπια από τα σπίτια των Ενετών αρχόντων και άλλων οικοδομημάτων, βυζαντινών εκκλησιών και προμαχώνων.

kastro-methonis-14

Απέναντι βλέπουμε το Στενό της Μεθώνης και δύο από τα πιο σημαντικά νησάκια της περιοχής, την Σχίζα και την Σαπιέντζα. Η Σχίζα είναι το μεγαλύτερο νησί των Μεσσηνιακών Οινουσσών και βρίσκεται απέναντι από τη Φοινικούντα, ενώ στα νοτιοδυτικά του νησιού εντοπίζεται το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, γνωστό ως τάφρος ή φρέαρ των Οινουσσών, με βάθος 5.121μ.

Η Σαπιέντζα θεωρείται το  πιο σημαντικό και ομορφότερο νησί από το σύμπλεγμα, με καταπράσινες και κρυστάλλινα νερά στην πανέμορφη και μοναδική της αμμουδιά. Στο νησί υπάρχει το μοναδικό στην Μεσόγειο Δάσος από Κουμαριές, αλλά και ακόμα ένα φυσικό φαινόμενο: στο κέντρο του νησιού αντί για βλάστηση υπάρχει ένα πορτοκαλοκίτρινο πλάτωμα!

Για να επισκεφθεί κανείς την Σαπιέντζα, μπορεί να αναζητήσει τα δρομολόγια με καΐκι που αναχωρούν από την Μεθώνη.

Ημέρα 5η – Πύλος

Ξεκινάμε από την Καλαμάτα με τελικό προορισμό την Πύλο, στο δυτικό άκρο της Μεσσηνίας, πριν φτάσουμε όμως εκεί πρέπει να επισκεφθούμε ακόμα έναν από τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, το ανάκτορο του Νέστορα.

Είναι το πιο καλά διατηρημένο μυκηναϊκό ανάκτορο στην Ελλάδα και βρίσκεται 4 χλμ νότια από το χωριό Χώρα και 14χλμ από την Πύλο. Ανήκε στον ξακουστό ομηρικό βασιλιά της Πύλου και υπολογίζεται πως χτίστηκε τον 13ο αιώνα π.Χ., λίγο πριν οδηγήσει την Πύλο στον Τρωικό πόλεμο.

Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πάνω από χίλιες πινακίδες από το αρχείο του ανακτόρου του Νέστορα, με κείμενα σε Γραμμική Β’, χάρη στους οποίους είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πολλές σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή, αλλά και τις οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες της προϊστορικής Πύλου.

Το ανάκτορο αποτελείται από τρεις κύριες αυτοτελείς πτέρυγες, που με τη σειρά τους διαχωρίζονται σε 105 διαμερίσματα. Η μεγάλη ορθογώνια «αίθουσα του θρόνου» με την κυκλική εστία, το λουτρό με τον πήλινο λουτήρα και οι αποθήκες με τα πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά ευρήματα στο χώρο.

ανάκτορο Νέστορα

Φεύγουμε από ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του πολιτισμού με κατεύθυνση ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της φύσης στη Μεσσηνία, την Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Θεωρείται από τους σημαντικότερος υδροβιότοπους της Ευρώπης, καθώς αποτελεί το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική.

Καλύπτει έκταση 6.000 στρεμμάτων και το μεγαλύτερο βάθος δεν ξεπερνά τα 4 μέτρα. Υπολογίζεται πως εκεί βρίσκουν καταφύγιο 254 είδη πουλιών όπως ερωδιοί, κορμοράνοι, κιρκινέζια, αιγαιόγλαροι, φλαμίνγκος, ψαραετοί, βασιλαετοί και άλλα παρυδάτια πτηνά.

Εκεί φιλοξενείται και το σπανιότατο είδος σε όλη την Ευρώπη, ο αφρικανικός χαμαιλέοντας, που θεωρείται υπό εξαφάνιση.

limnothalassa-gialovas-3

Σειρά έχει ένα ακόμα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Μεσσηνίας, η παραλία της Βοϊδοκοιλιάς που εύκολα κερδίζει μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες σε όλη την Ελλάδα! Το όνομά της προέρχεται από το Βουφράς, που σημαίνει «εκεί που ζουν τα βόδια». Αναφέρεται ακόμα σε αρχαία επιγραφή και ως Βούβοτα – Βοϊδοκοιλιά.

Η προφανέστερη βέβαια ονομασία ίσως να προέρχεται και από τη μεγάλη καμπυλότητα που σχηματίζει ο κόλπος και το ότι μοιάζει με κοιλιά βοδιού. Λευκή ψιλή άμμος απλώνεται σε μεγάλη έκταση, απ’ άκρη σ’ άκρη της παραλίας. Τα νερά της είναι γαλήνια, γαλαζοπράσινα και εξωτικά.

Στα αριστερά βρίσκεται το Παλαιόκαστρο  στη βάση του οποίου κρύβεται η σπηλιά του Νέστορα, ενώ στα δεξιά πάνω στο λόφο, βρίσκεται θολωτός τάφος  που αποδίδεται (χωρίς να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί) στο Θρασυμήδη, γιο του Νέστορα.

voidokoilia-05

Σειρά έχει η Πύλος, η γραφική πόλη στον ιστορικό κόλπο του Ναυαρίνου. Θεωρείται μια «νέα» πόλη, καθώς ουσιαστικά δημιουργήθηκε μετά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου, το 1828, από τους Γάλλους μηχανικούς του στρατηγού Mαιζόν.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ενώ στο οικιστικό περιβάλλον κυριαρχεί η πανέμορφη πλατεία με το επιβλητικό μνημείο των τριών Ναυάρχων με συμπαραστάτες δυο κανόνια από την Ναυμαχία του Ναβαρίνου, ένα Βενετσιάνικο και ένα Τούρκικο.

Στην άκρη της πόλης δεσπόζει το Νιόκαστρο, ένα από τα καλύτερα διατηρημένα φρούρια στην Ελλάδα με υπέροχο πευκώνα και σημαντικά μνημεία όπου στεγάζεται, στο κτίριο του Πασά,  το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων.

pulos-1

Μπροστά από την Πύλο και σε όλο το άνοιγμα του κόλπου του Ναυαρίνου βρίσκεται το μακρόστενο νησί Σφακτηρία, που λειτουργεί ως «φυσικός κυματοθραύστης» και κάνει το λιμάνι της Πύλου ένα από τα ασφαλέστερα παγκοσμίως.

Στο νησί, που μπορεί κανείς να επισκεφθεί με καΐκι και να κολυμπήσει στα νερά του, σήμερα υπάρχει μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες της μάχης του 1825, ο τάφος του Παύλου Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα, που σκοτώθηκε εκεί το 1827, αλλά και το μνημείο των Ρώσων πεσόντων στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, με το ρωσικού ρυθμού εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου.

Ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών στη Μεσσηνία στο ekdromi.gr!

Ημέρα 6η – Κυπαρισσία

Ολοκληρώνουμε την περιήγηση στη Μεσσηνία με μια βόλτα στα βορειοδυτικά του νομού, όπου κεντρική πόλη είναι η Κυπαρισσία, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Μεσσηνίας μετά την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω και φτάνει μέχρι την ακροθαλασσιά του Ιονίου πελάγους.

Είναι χωρισμένη στην παλιά Άνω Πόλη, που είναι παραδοσιακός διατηρητέος οικισμός και στην Κάτω πόλη, τη σύγχρονη, που φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Σήμα κατατεθέν της, είναι το βυζαντινό Κάστρο, στην κορυφή της Άνω Πόλης, που στέκει μεγαλόπρεπο ως σήμερα και αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Το Κάστρο της Κυπαρισσίας χρονολογείται στις αρχές του 13ου αιώνα, η ιστορία του όμως χάνεται στη μυθολογία, καθώς λέγεται πως ήταν το ορμητήριο των Γιγάντων, μια παράδοση που στηρίζεται και στο γεγονός πως έχει χτιστεί από πέτρες τεραστίων διαστάσεων!

kuparissia-02

Εκτός από το Κάστρο, στην Άνω Πόλη ξεχωρίζουν η πλατεία της Αρκαδιάς με τον πλάτανο και τις κρήνες στην είσοδο του κάστρου, τα παραδοσιακά σπίτια με τα χαρακτηριστικά ξύλινα μπαλκόνια τους, αλλά και τα ερείπια Οθωμανικού χαμάμ στα ανατολικά του Κάστρου. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Τριάδας, όπου λέγεται ότι η Αγία Τράπεζα στηρίζεται πάνω στα απομεινάρια μιας κολόνας αρχαίου ιερού της Αθηνάς.

Όσο για το πού θα απολαύσουμε το κολύμπι στην Κυπαρισσία, οι επιλογές είναι πολλές, όμως η πιο εντυπωσιακή παραλία είναι η Ελαία με την χρυσοκίτρινη άμμο και τα καταγάλανα νερά. Απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από την πόλη και σε αυτήν εκβάλει η Νέδα, ο μοναδικός ποταμός με γυναικείο όνομα.

potamos-neda-1

Κοντά στην Κυπαρισσία μπορούμε επίσης να απολαύσουμε το Φαράγγι με τους Σταλακτίτες, στο χωριό Ράχες, που ξεκινά από την βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Περιστεριάς και στο τέλος του οποίου βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σπήλαιο.

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στα όμορφα χωριά της περιοχής και περνάμε από τα Φιλιατρά, με το περίτεχνο σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία αλλά και το ομοίωμα του Πύργου του Άιφελ στην βορειοδυτική είσοδο.

Επόμενος σταθμός, ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη, που πολλοί συνέκριναν με την Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, εξ’ ου και η λαϊκή ρήση των ντόπιων: «Αγιά Σωτήρα στο Μωριά και Αγιά Σοφιά στην Πόλη», και συνεχίζουμε για το Δάσος της Ευαγγελίστριας, κοντά στο χωριό Βάλτα. Πουρνάρια, βελανιδιές και πλατάνια δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, σε συνδυασμό με τα πολλά τρεχούμενα νερά, λόγω του ποταμού που το διασχίζει.

Τελικός προορισμός της περιήγησης η Μαραθόπολη, το γραφικό ψαροχώρι απέναντι από την νησίδα Πρώτη. Το χωριό φημίζεται για τις ψαροταβέρνες του, αλλά και για τις παραλίες της περιοχής, όπως ο Λαγκούβαρδος, το Βρωμονέρι και η κοσμική παραλία Μάτι.

Στην Πρώτη μπορούμε να φτάσουμε με καϊκάκι και να απολαύσουμε βουτιές στους ήρεμους ορμίσκους, αλλά και μια επίσκεψη στο μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου της Γοργοπηγής, αναρρίχηση στα απότομα βράχια, πεζοπορία στο κατάφυτο περιβάλλον και καταδύσεις στο μαγευτικό βυθό!

marathopoli-01-5