Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας επιστρέφει για χάρη του terrabook.com στον Έβρο, στα μέρη που αντίκρισε για πρώτη φορά ως φαντάρος και που έκτοτε επισκέφθηκε πολλές φορές, κυρίως για επαγγελματικούς λόγους.

«Η πρώτη μου εμπειρία από τον Έβρο είναι όταν βρέθηκα εκεί φαντάρος, και δεν ήταν η καλύτερη, όταν έφτασα στο Κουφόβουνο μαύρα μεσάνυχτα» μας εξομολογείται και εξηγεί πως, όταν καταξιωμένος μουσικός πια, επέστρεψε στα μέρη εκείνα για να τραγουδήσει τη μεγάλη του επιτυχία «Διδυμότειχο Μπλουζ», η υποδοχή ήταν… «διπλή»: Άλλοι με ευχαριστούσαν που έγραψα για την πατρίδα τους, κι άλλοι μου πετούσαν τούβλα, γιατί την περιέγραφα άσχημα, μας λέει.

laurentis-maxairitsas-2

«Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα πόσο όμορφο μέρος είναι ο Έβρος, με τον Άρδα, το Φεστιβάλ, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, το Τριεθνές… Αισθάνθηκα ακόμα και ενοχή για το “τρύπα στη γεωγραφία” που έγραψα, αλλά εκείνο ήταν το συναίσθημα τότε, όταν οι ανώτεροι στο στρατό σου λέγανε “βλέπεις εκεί πάνω, εκεί θα σε στείλουμε”», περιγράφει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας το πώς ο Έβρος… αποκαταστάθηκε στα μάτια του, αν και ήταν η έμπνευση για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του – ποιος δεν έχει τραγουδήσει «Διδυμότειχο blues τ’ όνομά του είναι αιτία / Διδυμότειχο blues τρύπα στη γεωγραφία»!

Όταν τον ρωτούμε ποια είναι τα μυστικά του Έβρου και τι θα αποκαλύψει στους μελλοντικούς επισκέπτες, μιλά εκ βάθους ψυχής και μας διηγείται πώς ανακάλυψε μια από τις πιο όμορφες κι ενδιαφέρουσες πόλεις που έχει επισκεφθεί: «Όντας φαντάρος, 20 χρονών, είχα φτάσει μέχρι Διδυμότειχο και είχα την εντύπωση πως εκεί τελειώνει ο κόσμος… τότε πιτσιρικάς, έτσι νόμιζα… Την πρώτη φορά που γύρισα στον Έβρο, και πήγα να παίξω στο Φεστιβάλ του Άρδα, ένιωσα ένα περίεργο συναίσθημα… Φτάνω 7-8 το βράδυ στην Ορεστιάδα κι ένιωσα ότι εκεί ήταν… Παρίσι! Κόσμος στους δρόμους, ζωή, πανέμορφη και πεντακάθαρη πόλη, μέναμε σε ένα καταπληκτικό ξενοδοχείο, ήταν καταπληκτική εμπειρία»!

didimoticho-01

«Η περιοχή είναι τρομερή» λέει ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και μας απαριθμεί τι δεν πρέπει να χάσουμε: «Φυσικά τον Άρδα και το Τριεθνές, εκεί είναι ολόκληρη η περιοχή πανέμορφη, με απέραντη πρασινάδα, ενώ μια ανάσα είναι και η Αδριανούπολη, αξίζει κανείς να την επισκεφθεί. Το Φεστιβάλ του Άρδα άλλωστε δεν είναι τυχαίο που συγκεντρώνει τόσο κόσμο… Εμένα μου θυμίζει λίγο κάτι σαν Βιετνάμ, οι καλαμιές, το ποτάμι, είναι πανέμορφα».

Κατεβαίνοντας νότια πάντως, ο Έβρος έχει πολλά να αποκαλύψει: «Τα καλοκαιρινά σημεία του Έβρου, που με πήγαν αργότερα οι φίλοι που έχω κάνει στην περιοχή, είναι πανέμορφα. Στην παραλία της Αλεξανδρούπολης, που είναι μια πολύ όμορφη πόλη, απολαμβάνεις ένα ούζο ή τσίπουρο στα τσιπουράδικα και είναι πολύ ωραία, ενώ αν έχεις χρόνο στη διάθεσή σου, καλό είναι να πάρεις κι ένα καραβάκι να πας Σαμοθράκη».

Κλείστε ξενοδοχείο στην Αλεξανδρούπολη από το trivago.gr!

paralies-alexandroupolis

Όσο για τα 2-3 πράγματα που δεν αλλάζει στον Έβρο ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας; «Τα τσίπουρα και ψαροφαγία στον Έβρο, δεν παίζονται» μας λέει και εξομολογείται πως στα καλύτερα τον έχουν πάει οι φίλοι που δημιούργησε εκεί, όπως η Ολυμπιονίκης Πηγή Δεβετζή. «Το Δέλτα του Έβρου είναι καταπληκτικό μέρος για να θαυμάσεις τη φύση, τα πουλιά, είναι μαγικό, όπως και ο Άρδας», που φαίνεται πως του έχει κλέψει την καρδιά.

«Είναι αγαπημένο μέρος, σε αντιδιαστολή με το πόσο ταραγμένα έφτασα εκεί», διηγείται και απευθύνει πρόσκληση σε όλους να τον επιβεβαιώσουν: «Είναι πολύ ήρεμα, χαλαρά, είναι λίγο μακριά, αλλά από Θεσσαλονίκη, μέσω Εγνατίας, πας για πλάκα και είναι και πολύ γλυκός ο κόσμος εκεί, κάτι που μετράει πολύ».

4.1.2
4.1.2