Ο νομός Ρεθύμνου δεν είναι μόνο ραντεβού για βουτιές σ’ ένα ακόμη πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της Κρήτης. Τα χρώματα και τα αρώματα της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του νησιού έχουν συγκρατήσει για την ομάδα του Terrabook μια μελαγχολική σκληράδα.

Κάτι πρωτόγονο και κάτι εξαιρετικά πολιτισμένο. Αναγεννησιακά μνημεία, αλλά και μικρούς – μεγάλους «παραδείσους», που κρύβονται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη σε κόντρα εντυπωσιασμού.

1.Ποδηλατάδα στο «Ρεθυμνάκι»

Το Ρέθυμνο προσφέρει άπλετο χώρο για οργανωμένες και μη ποδηλατάδες, ενώ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μέσα στον αστικό ιστό. Νοικιάστε ένα ποδήλατο και εξερευνήστε την καινούρια και την Παλιά Πόλη και ξεναγηθείτε άνετα και χαλαρά σ’ όλα τα αξιοθέατα τους.

2.Βόλτα σ’ έναν άγνωστο αρχαιολογικό θησαυρό

Εναλλακτικός τουρισμός στο Ρέθυμνο και μια εξόρμηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας, τόπο φυσικού κάλλους, πάνε πακέτο. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Δωριείς περίπου τον 9ο αιώνα π.Χ. και βρίσκονταν στο σημείο όπου διασταυρώνονταν οι δρόμοι που ένωναν την αρχαία Κυδωνία, την Κνωσσό και το ιερό στον Ψηλορείτη.

Περιηγηθείτε στα ευρήματα των ανασκαφών του Πανεπιστημίου Κρήτης (μάλιστα, το αμερικανικό περιοδικό Αrchaeology, τα έχει συμπεριλάβει στις δέκα εντυπωσιακότερες ανασκαφές του κόσμου), αλλά και στο νεοσύστατο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας.

3.Εκδρομή στο «Φράγμα Ποταμών»

Για να θαυμάσετε τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, πρέπει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο σύγχρονο έργο του Φράγματος Ποταμών, στην κοιλάδα του Αμαρίου, που συναντάται λίγο έξω από την πόλη του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη, χωρητικότητας 22,5 εκατομμυρίων κυβικών νερού, κατά μήκος της οποίας υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ.

4.Γνωριμία με τους Αμαριώτες

Πάρτε το δρόμο για τον Ψηλορείτη και κάντε στάση σ’ όσα από τα 40 περίπου χωριά απαρτίζουν τ’ Αμάρι. Εκεί θα μάθετε άγνωστες λεπτομέρειες για την ιστορία του νησιού, που σημάδεψαν όχι μόνο την Κρήτη, μα και την Ελλάδα ολόκληρη, καθώς επίσης θα γνωρίσετε τους φιλόξενους ανθρώπους του.

Καθίστε στα καφενεία τους και ξεκινήστε τις συζητήσεις – που σχεδόν πάντα προλογίζονται με μια ρακή. Στη συνέχεια, μπορεί να προκύψουν από το άνοιγμα ενός ξεχασμένου ξωκλησιού μέχρι και αυθόρμητοι πανηγυριώτικοι χοροί.

5.Κατεβαίνοντας το Φαράγγι Πατσού (ή Φαράγγι Αγίου Αντωνίου)

Ξεκινά λίγο έξω από το χωριό Πατσός. Το μήκος του ομώνυμου φαραγγιού είναι μόλις 5 χιλιόμετρα κι αξίζει να το διασχίσετε για να διαπιστώσετε τον ασύγκριτο φυσικό πλούτο του τόπου. Αγριολούλουδα, πολλά τρεχούμενα νερά, μικρές λίμνες, καταρράχτες, τεράστια δέντρα και πουλιά συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο.

Σύμφωνα με τις ανασκαφές που έγιναν εδώ, ήρθαν στο φως ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα εδώλια, καθώς και όστρακα από την υστερωμινωική περίοδο, ως τα γεωμετρικά, τα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια. Κάποια εξ’ αυτών βρίσκονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και κάποια στο Μουσείο της Οξφόρδης.

Παρατηρήστε τα αναθήματα και τα «τάματα» που κρέμονται από τα βράχια του φαραγγιού κι αποτελούν συνέχεια μιας πανάρχαιας λατρευτικής παράδοσης στον «Κραναίο Ερμή».

6.Στην «αγκαλιά» του Νότου

Ώρα για βουτιές! Πώς να περιγράψει κανείς τον εξωτισμό στο νότιο τμήμα του νομού; Από τον τροπικό της Πρέβελης μέχρι τους Αμμόλοφους Αγίου Παύλου, που υψώνονται πάνω από κρυστάλλινα νερά, το τοπίο μοιάζει μ’ αυτό των αφρικανικών οάσεων ή έστω με καλοκαιρινή παραίσθηση.

7.Η «άγρια» εκδοχή του Ρεθύμνου

Το πράγμα εδώ είναι απλό. Δεν μπορείς να αρκεστείς στην «τουριστική» εκδοχή του νομού, όπως επιδερμικά την παρουσιάζουν τα Μέσα και θες ιδίοις όμμασι να δεις τους μαυρομουστακαλήδες Κρητικούς.

Και ξεκινάς για τα χωριά του ορεινού Μυλοποτάμου, μιας επαρχίας που δεν έπαψε ποτέ να πρωταγωνιστεί για τα «γκέτο» της. Από τα Ζωνιανά και την Αξό μέχρι τ’ Ανώγεια του Ξυλούρη. Στην πορεία, ν΄αγοράστε τα περίφημα κρητικά υφαντά τους, να πιείτε μια ρακή ή να δοκιμάσετε οφτό σ΄ ένα από τα παραδοσιακά καφενεία-σημεία αναφοράς για ντόπιους και τουρίστες.

8.Η τέλεια Κυριακάτικη εκδρομή στο Φαράγγι Μύλων

Ήχοι κελαρυστού νερού, ξύλινα γεφύρια πάνω από ποτάμια, «στοιχειωμένα» σπίτια γύρω από πολύ πράσινο, εύκολα μονοπάτια. Η εικόνα αυτή, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 8 χιλιομέτρων από την πόλη του Ρεθύμνου και αποτελούσε για πολλά χρόνια το «μυστικό» των περιπατητών της περιοχής.

Στην πραγματικότητα δεν είναι φαράγγι, αλλά μια λαγκαδιά που μέσα της φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό φυτών και δέντρων. Περιπλανηθείτε κάτω από πανύψηλα πλατάνια και αιωνόβιους κισσούς, θαυμάστε περίτεχνους μικρούς καταρράκτες πάνω από λίμνες, και επισκεφτείτε τα σπηλαιώδη ξωκλήσια και τον αναπαλαιωμένο νερόμυλο του Φαραγγιού Μύλων. Τα τελευταία χρόνια εκεί, λειτουργεί και ένα καφενείο-ταβέρνα για τους επισκέπτες.