Είναι κάποιες φορές που οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 304 είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και 40 είδη θηλαστικών συνθέτουν τον μοναδικό καμβά της σπάνιας πανίδας και ορνιθοπανίδας που συναντά κανείς στο Δέλτα του Έβρου. Τις δικές τους πινελιές βάζουν και τα περισσότερα από 350 είδη φυτών στις όχθες του ποταμού, ανάγοντας τον σε έναν από τους σπουδαιότερους βιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Εκτός από το φημισμένο Δέλτα όμως, οι λάτρεις της φύσης που θα επισκεφθούν τον Έβρο θα βρεθούν μπροστά σε πολλά ακόμα σπάνια τοπία, μοναδικής αξίας για το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και για την ανθρώπινη δραστηριότητα. Μνημεία που διατηρούνται αναλλοίωτα στους αιώνες, φιλοξένησαν κατά καιρούς σπουδαίους πολιτισμούς και διάφορα έθνη, διατηρούν ως σήμερα τη μεγαλοπρέπεια και την επιβλητικότητα που δείχνουν στον άνθρωπο τη σπουδαιότητα της φύσης.
Δέλτα του Έβρου
Έχει αναγνωριστεί ως διεθνής υγρότοπος ήδη από το 1971, αποτελεί προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο σπάνιων ειδών. Καλύπτει έκταση περίπου 200.000 τ.μ. στα νότια του νομού Έβρου. Οι Τούρκοι το ονομάζουν «Γκιαούρ Αντά», που σημαίνει «νησί των απίστων», ενώ είναι γνωστό και με το όνομα «Αινήσιο Δέλτα» από την αρχαία πόλη Αίνος που βρισκόταν κοντά. Τα σκέλη του ποταμού, ανάμεσα στα οποία δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες, με την πλούσια βλάστηση που διαθέτουν ουσιαστικά ρυθμίζουν το μικροκλίμα της περιοχής, βάσει των τεραστίων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνουν. Φοινικόπτερα, κύκνοι και χιλιάδες πάπιες, ροδοπελεκάνοι, χαλκόκοτες, χουλιαρομύτες, αργυροπελεκάνοι, νανόγλαροι και η εξαιρετικά σπάνια λεπτομύτα χρησιμοποιούν τον υγροβιότοπο ως στάση του μεγάλου ταξιδιού της μετανάστευσής τους προς θερμότερα κλίματα είναι μερικά μόνο από τα 304 είδη πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στο Δέλτα. Οι επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν το Δέλτα του Έβρου μπορούν να ενημερώνονται και να εφοδιάζονται τα απαραίτητα πριν την βόλτα στο ποτάμι από το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου που βρίσκεται στην Τραϊανούπολη και από το Τουριστικό Κέντρο Φερών.
Δάσος της Δαδιάς

Εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου, καθώς ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς. Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980. Το Δάσος της Δαδιάς είναι ένας πανέμορφος τόπος αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών. Πολύ κοντά στο χωριό Δαδιά λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης για το Δάσος. Αποτελεί την αφετηρία των επισκεπτών για πεζοπορία, καθώς από εκεί ξεκινούν όλα τα σηματοδοτημένα μονοπάτια. Στο Δάσος της Δαδιάς απαντώνται 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πτηνών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Στη Δαδιά εξάλλου, συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, ενώ εκεί θα δείτε ακόμα βασιλαετούς και θαλασσαετούς.
Σπηλιά του Κύκλωπα
Βρίσκεται πάνω από την παραλία της Μάκρης. Η είσοδός της έχει μήκος πέντε μέτρα και ύψος τρία, ενώ η θέα από εκεί προς την θάλασσα είναι πανοραμική, καθώς «βλέπει» από την Αλεξανδρούπολη ως τα βουνά του Ισμάρου. Αποτελείται από έναν κεντρικό χώρο, με μήκος δέκα μέτρα, πλάτος 3,5 μ. και ύψος 4,5 μέτρα, ενώ μια διακλάδωση οδηγεί σε μικρότερο θάλαμο, στο τέρμα του οποίου υπάρχει ένας ακόμη, τρίτος χώρος, αρκετά μικρότερος και από τους δυο. Ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως εξερευνήθηκε κυρίως κατά την δεκαετία του ’90. Οι αρχαιολογικές έρευνες ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν την χρήση του σπηλαίου ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Κατά την βυζαντινή περίοδο, η Σπηλιά του Κύκλωπα και η περιοχή γύρω από αυτή χρησιμοποιήθηκαν ως νεκροταφείο του οικισμού. Λίγο πριν από το λιμανάκι της Μάκρης θα δείτε πινακίδες που οδηγούν στη Σπηλιά, ενώ το μονοπάτι είναι σύντομο και διαθέτει ξύλινη κουπαστή.
Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού
Δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να παρατηρήσετε μια απολιθωμένη βελανιδιά με μήκος περίπου 20 μέτρα και διάμετρο 1,5 μέτρο, που υπολογίζεται ηλικίας 35 εκατομμυρίων χρόνων! Γι’ αυτό και μόνο, αξίζει μια επίσκεψη ως το απολιθωμένο δάσος Φυλακτού στο Τυχερό του Έβρου. Υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειακής δράσης που εκτυλισσόταν πριν από εκατομμύρια χρόνια στην περιοχή, καθώς τα πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου διαλύματα που προέκυπταν από τις ηφαιστειακές εκρήξεις διαπότισαν το δάσος και απολίθωσαν το σύνολό του: αντικατέστησαν δηλαδή ολόκληρη την οργανική φυτική ύλη με ανόργανη. Η απολίθωση που παρατηρείται στο απολιθωμένο δάσος Φυλακτού θεωρείται τέλεια, καθώς διατηρούνται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και είναι ευδιάκριτα όλα τα χαρακτηριστικά των κορμών των δέντρων. Στο Τουριστικό Κέντρο Τυχερού στην είσοδο του χωριού, δίπλα στη λίμνη, θα λάβετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να θαυμάσετε από κοντά τα απολιθωμένα φύλλα κανέλλας, φτέρης, δέντρου του καφέ, του καουτσούκ και προγονικής μορφής της αμπέλου που συμπεριλαμβάνονται στα ευρήματα του απολιθωμένου δάσους.
Λίμνη Τυχερού
Το γαλήνιο τοπίο της θα σας ξεκουράσει και θα σας ταξιδέψει. Είναι τεχνητή και βρίσκεται στα όρια του ομώνυμου χωριού, στην περιφέρεια του Σουφλίου, 4 χιλιόμετρα από τις όχθες του Έβρου. Δημιουργήθηκε από το Φράγμα της Λύρας, σε παραπόταμο του Έβρου ουσιαστικά, που δημιούργησε ένα μοναδικού φυσικού κάλλους τοπίο, μέσα στο πράσινο. Στις όχθες της Λίμνης Τυχερού έχουν αναπτυχθεί ήπιας μορφής τουριστικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τους επισκέπτες χωρίς να αλλοιώνουν το περιβάλλον και να ενοχλούν τη φύση. Το Οικοτουριστικό κέντρο της Λίμνης Τυχερού διαθέτει υποδομές διασκέδασης, άθλησης και χαλάρωσης που καλύπτουν τις ανάγκες όλων, αποτελώντας εναλλακτική πρόταση διακοπών μέσα στο πράσινο, σε πολύ κοντινή απόσταση από δύο προστατευόμενες περιοχές ύψιστης σημασίας για την Ελλάδα: το Δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα του Έβρου. Σε μικρή απόσταση (περίπου δύο χιλιόμετρα) βρίσκεται και το Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού. Στη Λίμνη Τυχερού μπορούν οι επισκέπτες να κάνουν κανό, ενώ τα βράδια του Αυγούστου διοργανώνεται εκεί η Γιορτή Νεολαίας Τυχερού.
Ποταμός Άρδας
Πασίγνωστος για το Φεστιβάλ του, αποτελεί πόλο έλξης ανθρώπων από τα Βαλκάνια και όχι μόνο, που θέλουν να συνδυάσουν τη μουσική, την πολυπολιτισμικότητα και βέβαια τη φύση. Το δασός του είναι βιότοπος εξαιρετικής σημασίας σε εθνικό επίπεδο. Ο ποταμός Άρδας είναι παραπόταμος του Έβρου με συνολικό μήκος 290 χλμ. από τα οποία τα 241 βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας -όπου και πηγάζει- και τα 49 στο έδαφος της Ελλάδας. Εισέρχεται στο ελληνικό έδαφος από τον οικισμό της Γαλήνης στα δυτικά και συναντά τον Έβρο στα ανατολικά, στις Καστανιές. Κατά μήκος αυτής της πορείας του έχουν αναπτυχθεί διάφορα μικρά και μεγάλα χωριά μέσα στη λεκάνη του ποταμού, μεταξύ των οποίων η Μηλέα, ο Κυπρίνος, το Φυλάκιο, η Ελαία, ο Καναδάς, τα Μαράσια και τα μεγάλα χωριά Ρίζια και Καστανιές. Φτελιές, κισσοί, πλατάνια, αγριοτριαντάφυλλα, αλλά και σπάνια ειδή πουλιών όπως ερωδιοί, δρυοκολάπτες, κύκνοι, βουτηχτάρια και αγριόπαπιες συνθέτουν την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.
Οικονομικά αεροπορικά εισιτήρια για τις περιοχές του Έβρου από το petas.gr!