Χωρίς αμφιβολία το Φαράγγι της Σαμαριάς κυριαρχεί, αλλά ολόκληρος ο νομός Χανίων χαρακτηρίζεται από μικρότερα και μεγαλύτερα φαράγγια που διατρέχουν όλο το μήκος του.

Τα περισσότερα και εντυπωσιακότερα συγκεντρώνονται στο νότο, ενώ οι διαδρομές κατάβασής τους προτιμώνται από έμπειρους ή και αρχάριους πεζοπόρους, αναλόγως με τη δυσκολία. Η άγρια φύση των Λευκών Ορέων, που στα Χανιά λέγονται και Μαδάρες, η καταπράσινη φύση, η χλωρίδα και η πανίδα συνθέτουν τοπία απαράμιλλης ομορφιάς.

Samaria

1. Το Φαράγγι της Σαμαριάς

Samaria

Το πιο διάσημο φαράγγι της Ελλάδας, είναι πολύ γνωστό και στο εξωτερικό. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκεπτών που ξεκινούν την κατάβασή του από το Κεφαλόσκαλο στο οροπέδιο του Ομαλού, για να καταλήξουν μετά από περίπου έξι ώρες πεζοπορίας στη θάλασσα, στην Αγία Ρουμέλη, στο νότο των Χανίων.

Εκτός από την αυθεντική ομορφιά του τοπίου, με τα πανύψηλα δέντρα, τα απόκρημνα βράχια, τα τρεχούμενα νερά οι περιπατητές συναντούν κατά την κατάβαση τον ερειπωμένο οικισμό στην μέση περίπου του φαραγγιού, αλλά και τις περίφημες «Πόρτες», το πιο στενό του σημείο, όπου τα βράχια βρίσκονται σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους.

2. Το Φαράγγι της Αράδαινας

faragi-aradainas

Με συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα, είναι και αυτό από τα πιο γνωστά της Κρήτης. Ξεκινάει από τα Λευκά Όρη και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος στην παραλία Μάρμαρα. Η πιο διαδεδομένη είσοδος είναι κοντά στην Ανώπολη Σφακίων, στο ερειπωμένο χωριό Αράδαινα, μετά τη μεταλλική γέφυρα του Αγ. Ιωάννη.

Η απόσταση από αυτό το σημείο έως τα Μάρμαρα είναι 7 χιλιόμετρα, το μονοπάτι είναι καθαρό και φροντισμένο, ενώ σε κάποιο σημείο που απαιτείται κατακόρυφη κατάβαση ύψους περίπου 10 μέτρων, έχει κατασκευαστεί σιδερένια σκάλα για την διευκόλυνση των πεζοπόρων.

3. Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης

faragi-agias-eirhnhs

Βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου. Η διάσχισή του απαιτεί περίπου 3,5 ώρες πεζοπορίας, ενώ το μονοπάτι ξεκινά από το χωριό και καταλήγει λίγο κοντά στην παραλία της Σούγιας.

Αποτελεί κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, είναι εύκολο στην διάσχιση του, ενώ στην είσοδο του υπάρχει χάρτης, που απεικονίζει την ολόκληρη διαδρομή. Φιλοξενεί τον προστατευόμενο κρητικό αίγαγρο, ποικίλα είδη πανίδας και χλωρίδας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

4. To Φαράγγι Καλλικράτης

faragi-kallikrati

Είναι ένα από τα πολλά φαράγγια της περιοχής των Σφακίων και έχει ως αφετηρία του το ορεινό χωριό Καλλικράτης. Είναι σχετικά μικρό, καθώς για τη διάσχισή του απαιτούνται περίπου 3,5 ώρες πεζοπορίας.

Καταλήγει ανάμεσα στα χωριά Πατσιανός και  Καψόδασος, 8 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα των Σφακίων. Μετά το μέσο της απόστασης και ακολουθώντας το πετρόκτιστο – σε κάποια σημεία – μονοπάτι, η θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τον κάμπου του Φραγκοκάστελου είναι μαγευτική.

5. Το Φαράγγι της Ίμπρου

faragi-improu

Ίσως το πιο φημισμένο φαράγγι της Κρήτης, μετά τη Σαμαριά, βεβαίως. Βρίσκεται κοντά στη Χώρα Σφακίων, ξεκινά από το χωριό Ίμβρος (ή Ίμπρος), έχει συνολικό μήκος 8 χιλιόμετρα και καταλήγει στο χωριό Κομητάδες. Η κατάβασή του είναι σχετικά εύκολη, ενώ το πιο εντυπωσιακό του κομμάτι είναι οι «πέτρινες πύλες», με πλάτος που φτάνει τα δύο μέτρα, ενώ τα κάθετα βράχια ορθώνονται σε ύψος 300 μέτρων!

Για τη διάσχιση των φαραγγιών προμηθευτείτε ρούχα και παπούτσια στις καλύτερες τιμές από τη Bodytalk!