Οι αναμνήσεις μπορεί να είναι το καλύτερο σουβενίρ από ένα ταξίδι αλλά σχεδόν το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για τις φωτογραφίες. Αυτές είναι οχτώ συμβουλές για να μετατρέψετε ένα φωτογραφικό καρέ στην καλύτερη ανάμνησή σας!

1. Αγαπήστε την μηχανή που έχετε

Η καλύτερη μηχανή είναι αυτή που έχετε. Μην χάνεστε στον «αγώνα» να έχετε πάντα την καλύτερη ή την πιο εξελιγμένη φωτογραφική μηχανή. Οι περισσότερες φωτογραφίες ακόμα και από επαγγελματίες φωτογράφους που ανεβαίνουν στα social media είναι τραβηγμένες από κινητό τηλέφωνο. Εξάλλου μέχρι να στήσετε την μηχανή ή το τρίποδό της μπορεί να έχετε χάσει τη στιγμή.

2. Η προσέγγιση (σε ανθρώπους) είναι το παν

Μια φωτογραφία αποκτά ξεχωριστό «χρώμα» όταν απαθανατίζει ανθρώπους. Πώς, όμως, προσεγγίζει κανείς αγνώστους και τους πείθει να στηθούν μπροστά στο φακό του; Να είστε φιλικοί, πρώτα να αποκτήσετε επαφή και μετά να ζητήσετε ένα φωτογραφικό κλικ. Ποτέ μην κρύβετε την πρόθεσή σας να τραβήξετε μια φωτογραφία. Ζητήστε την άδεια με το να δείξετε τις προθέσεις σας και έτσι να δώσετε την επιλογή της άρνησης. Σεβαστείτε την ιδιωτικότητα. Αν συμπεριφέρεστε με σεβασμό όλες οι «πόρτες» ανοίγουν.

3. «Έσω έτοιμος» για το νερό

Ένα αξεσουάρ από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο και κάνουν αδιάβροχη τη φωτογραφική μηχανή διευρύνει αμέσως τις επιλογές σας. Πλέον μπορείτε να απαθανατίσετε από τη στιγμή που θα βρεθείτε στη θάλασσα μαζί με μια φώκια έως τη στιγμή που ο αφρός της θάλασσας θα σας βρέχει.

4. Σπεύδε βραδέως

Είστε διακοπές. Δεν χρειάζεται να βιάζεστε. Περπατήστε μην τρέχετε. Παρατηρείστε, μην βλέπετε.

5. Στόχος σας είναι η στιγμή όχι η αρτιότητα

Μην βάζετε συνέχεια φλας, μην αναζητείτε συνέχεια τις πόζες, δεν ψάχνετε ντε και καλά το αρτιότερο καλλιτεχνικά αποτέλεσμα. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση εκείνου που κάνει πλάκα κρατώντας μια φωτογραφική μηχανή αλλά παίρνει μέρος και στο γλέντι. Συνήθως αυτοί βγάζουν τις καλύτερες φωτογραφίες.

6. Βάλτε το φως στην πλάτη σας

Αυτός είναι ένας απλός αλλά άκρως αποτελεσματικός κανόνες για να έχετε καλύτερες φωτογραφίες: Ανεξαρτήτως αν η πηγή του φωτισμού είναι ο ήλιος, μια λάμπα ή ένα παράθυρο, πάντα να την έχετε στην πλάτη σας ώστε να φωτίζει το αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφίσετε. Αν απευθύνεστε σε άνθρωπο ζητήστε του να μετακινηθεί, αν ο στόχος σας είναι τοπίο ή ζώο απλά κάντε υπομονή. Και στις δύο περιπτώσεις το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει.

7. Η γνώση είναι δύναμη

Θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες των ντόπιων ή των επαγγελματιών; Μην κρύβεστε περιμένοντας μια και μοναδική στιγμή. Μιλήστε τους, μάθετε την ιστορία τους, γνωρίστε τους και ποιος ξέρει μπορεί η γνωριμία να σας ανοίξει το δρόμο και για φωτογραφίες που ούτε καν είχατε σκεφτεί ότι θα μπορούσατε να έχετε στη συλλογή σας από ένα ταξίδι.

8. Μην τραβάτε φωτογραφίες από απόσταση

Όπως λέει και ο φωτογράφος Άαρον Ώστιν «κάντε ζουμ στα πόδια σας». Αυτή είναι και η μεγαλύτερη απόσταση από την οποία μπορείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία. Όσο πιο κοντά είστε στον «στόχο» σας τόσο πιο «ζεστή» είναι η φωτογραφία σας. Αφήστε που έτσι δεν χρειάζεται να κουβαλάτε και έξτρα εξοπλισμό με μεγαλύτερους φακούς κ.α.

Περιηγηθείτε στις σελίδες του Terrabook και διαλέξτε τα τοπία που θέλετε να φωτογραφίσετε στις επόμενες διακοπές σας!

Μεγάλα γκάμα φωτογραφικών μηχανών στη Media Markt!