Ταξίδι στην χώρα των Φαιάκων, ένα από τα πιο όμορφα ελληνικά νησιά, στην Κέρκυρα με την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ταυτότητα, με την ιστορική παρουσία από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή, με την καταπληκτική φύση και τα πανέμορφα τοπία.
Είναι δεδομένο πως μια εβδομάδα δεν φτάνει για να απολαύσει κανείς την Κέρκυρα όπως της αξίζει. Για να γνωρίσει τα παραθαλάσσια μικρά χωριά, αλλά και την καταπράσινη ενδοχώρα με τις μικρές λιμνούλες και τα μοναδικά τοπία, χρειάζεται χρόνος, διάθεση και… δύναμη, ώστε να κατορθώσετε να αποχωριστείτε τις εντυπωσιακές ακρογιαλιές με τα γαλαζοπράσινα νερά!
Είναι επίσης δεδομένο πως η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας με τα αρχιτεκτονικά στολίδια, τις αμέτρητες παλιές εκκλησίες και τα μουσεία θα κερδίσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας, όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πιστέψετε πως η Κέρκυρα «εξαντλείται» κάπου εκεί. Γιατί τότε, απλά θα χάσετε τις μοναδικές ομορφιές του Βορρά και τα σπουδαία οικοσυστήματα του Νότου…
Κάντε κράτηση στο κατάλυμα της επιλογής σας στην Κέρκυρα μέσα από το booking.com!
Ξεκινάμε με αφετηρία την πόλη της Κέρκυρας και με διάθεση να γνωρίσουμε το νησί απ’ άκρη σ’ άκρη μέσα σε μια εβδομάδα. Το πρώτο μας πρωινό στο νησί είναι αφιερωμένο σε μια πρώτη βόλτα στα καντούνια της Παλιάς Πόλης και στην Σπιανάδα, αφού βέβαια απολαύσουμε έναν πρωινό καφέ στο Λιστόν, την «καρδιά» της παλιάς Κέρκυρας. Περπατώντας στη Σπιανάδα, την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων, όπου γίνονται και οι αγώνες κρίκετ στο νησί – λόγω της Αγγλοκρατίας, η Κέρκυρα έχει παράδοση στο κρίκετ – βλέπουμε διάφορα μνημεία και αξιοθέατα.

Για παράδειγμα, το Περιστύλιο του Μαίτλαντ, το κυκλικό οικοδόμημα που περιβάλλεται από είκοσι κίονες ιωνικού ρυθμού, βρίσκεται στη νότια πλευρά της πλατείας και χτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816. Επίσης στην μια άκρη της Σπιανάδας βρίσκεται το Μποσκέτο, ένα μικρό αλσύλλιο από το οποίο θα θαυμάσετε την θάλασσα, τον ανδριάντα του Γκύλφορντ, αφιερωμένο στον φιλέλληνα Λόρδο του Guilford που έζησε στην Κέρκυρα και άφησε σπουδαίο έργο, και τη θέα στο Παλιό Φρούριο.
Διαβαίνοντας την αψιδωτή πύλη του φρουρίου, περνώντας πάνω από την Κόντρα Φόσσα (την τεχνητή τάφρο), μέσω της σιδερένιας γέφυρας και της γαλαρίας, μεταφερόμαστε σε μια άλλη εποχή.
Τα πολύ καλά διατηρημένα οικοδομήματα, όπως ο δωρικός ναός του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1840, το Άγαλμα του Schulenburg, του στρατάρχη που υπερασπίστηκε το Παλιό Φρούριο με επιτυχία, αποκρούοντας την τουρκική επίθεση το 18ο αιώνα, την ενετική φυλακή, το στρατιωτικό παρεκκλήσι, δύο στρατώνες ακόμα και το αγγλικό στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου σήμερα λειτουργεί το μουσικό σχολείο, μας δίνουν μια πολύ καλή εικόνα του ένδοξου παρελθόντος του φρουρίου, ενώ το Μαντράκι, το μικρό λιμανάκι γεμάτο σκάφη, με την πανέμορφη πύλη Soranza μας περιμένει στη βόρεια πλευρά του οχυρού.
Λίθινες σκάλες οδηγούν στο ανώτατο οχυρωματικό επίπεδο του Παλιού Φρουρίου, από όπου θα απολαύσετε πανοραμική θέα της Σπιανάδας και της Παλιάς Πόλης, του όρμου της Γαρίτσας και του Βίδο, το μικρό νησάκι που βρίσκεται πολύ κοντά.
Μετά το Φρούριο, αφήνουμε την πόλη και κατευθυνόμαστε στη θάλασσα. Η παραλία της Γλυφάδας, που βρίσκεται σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετα με την πόλη και «βλέπει» προς την ανοιχτή θάλασσα, το Ιόνιο και την Αδριατική, απέχει μόλις 18 χλμ, για τα οποία θα χρειαστούμε περί την μισή ώρα οδήγησης. Η διαδρομή είναι απολαυστική, μέσα στην καταπράσινη φύση της Κέρκυρας, ενώ η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, αμμώδης, με καθάρια γαλαζοπράσινα νερά.
Στη συνέχεια, ανηφορίζουμε προς το κοντινό χωριό Πέλεκας, σε απόσταση μόλις 4 χλμ. Ο Πέλεκας είναι γνωστός για το Παρατηρητήριο του Κάιζερ, ή αλλιώς το «θρόνο του Κάιζερ», μια τοποθεσία με πανοραμική θέα στην πεδιάδα, αλλά και στο πιο φημισμένο ηλιοβασίλεμα ολόκληρου του νησιού. Στο κέντρο του χωριού θα βρούμε ποικιλία από ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ.
Η δεύτερη ημέρα διακοπών στην Κέρκυρα έχει προορισμό την Παλαιοκαστρίτσα, ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα του νησιού. Απέχει από την πόλη της Κέρκυρας μόλις 23 χιλιόμετρα και βρίσκεται βορειότερα, στην άλλη ακτή του νησιού. Απέραντο πράσινο με ελαιώνες και πεύκα που καταλήγει σε γαλαζοπράσινα νερά, δαντελωτά ακρογιάλια και ορμίσκους με χρυσαφένιες αμμουδιές…
Αφήνουμε την περιήγηση στο χωριό για αργότερα και κατευθυνόμαστε αρχικά προς το Αγγελόκαστρο, που είναι ανοιχτό στο κοινό μόνο τις πρωινές ώρες. Είναι χτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου, βραχώδη λόφου και για να το φτάσουμε, θα πρέπει να ανέβουμε το μονοπάτι (περίπου 20 λεπτά).
Συνεχίζουμε για μια ακόμα πρωινή επίσκεψη στην Μονή της Παλαιοκαστρίτσας, που χρονολογείται στον 13ο αιώνα και διαθέτει μια αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια.
Ώρα για θάλασσα και οι επιλογές μας είναι πολλές. Η κεντρική παραλία της Παλαιοκαστρίτσας είναι οργανωμένη και εκεί θα βρούμε ό,τι αναζητούμε. Γύρω γύρω όμως, μικρές και πιο απομονωμένες παραλίες, όπως η Αλύπα, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι και τα Πλατάκια, προσελκύουν τους κολυμβητές που αποζητούν ηρεμία και γαλήνη. Η Παλαιοκαστρίτσα φημίζεται για τα εξαιρετικά κρύα και βαθιά νερά της, που όμως είναι κρυστάλλινα και πεντακάθαρα.
Ολόκληρη η περιοχή είναι φημισμένη και για τον βυθό της, που προσελκύει δύτες από όλο τον κόσμο για καταδύσεις και υποβρύχιες εξερευνήσεις. Στις παραδοσιακές ταβέρνες και τα εστιατόρια του χωριού θα φάμε εξαιρετικά όταν πεινάσουμε, ενώ στο δρόμο της επιστροφής τα παραδοσιακά χτισμένα χωριά Λάκωνες, Δουκάδες και Κρήνη κερδίζουν επίσης τον θαυμασμό μας!
Είμαστε ήδη δυο μέρες στην Κέρκυρα και δεν έχουμε δει από κοντά το χιλιοτραγουδισμένο Ποντικονήσι, οπότε την τρίτη μέρα των διακοπών μας δεν θα το παραλείψουμε! Ξεκινώντας όμως, προς την περιοχή Κανόνι της Κέρκυρας, ακριβώς δίπλα στην πόλη, όπου βρίσκεται το Ποντικονήσι και η Παναγία Βλαχερνών, σταματάμε στο επίσης διάσιμο Μον Ρεπό.
Το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, εντάσσεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης, της σπουδαιότερης αρχαίας πόλης του νησιού. Το ανάκτορο του Μον Ρεπό κτίστηκε το 1831 και μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα παραχωρήθηκε στον βασιλιά Γεώργιο, για να γίνει έως το 1967 το θερινό ανάκτορο. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ έδωσε στην έπαυλη και το κτήμα το όνομα με το οποίο καθιερώθηκε: Mon Repos που σημαίνει «ανάπαυση μου».
Πολύ κοντά στο παλάτι βρίσκονται τα ερείπια του μεγαλύτερου αρχαίου ναού της Κέρκυρας, ενώ επίσης κοντά θα δείτε και τον καλύτερα σωζόμενο αρχαίο ναό του νησιού. Το ίδιο το παλάτι του Μον Ρεπό αποτελείται από δύο κύρια κτήρια νεοκλασικού ρυθμού, αυστηρά συμμετρικά μεταξύ τους. Ο κατάφυτος κήπος που περιβάλλει την έπαυλη, είναι εξίσου εντυπωσιακός, με περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, από τις μικρότερες πόες και λουλούδια, ως πανύψηλα δέντρα!
Αναχωρούμε για το Ποντικονήσι, στην άκρη της χερσονήσου στο Κανόνι και δίπλα στο αεροδρόμιο. Από τις καφετέριες ψηλά, αντικρίζουμε την πιο γνωστή εικόνα της Κέρκυρας: Το καταπράσινο Ποντικονήσι στη μέση του στενού κόλπου και μπροστά η Παναγία Βλαχερνών. Κατεβαίνουμε τα σκαλιά και το γραφικό εκκλησάκι, χτισμένο σε ένα μικρό νησάκι στη λιμνοθάλασσα Χαλικιοπούλου, είναι μπροστά μας. Διαβαίνουμε το στενό πέτρινο μονοπάτι και βρισκόμαστε στον περίβολο του μοναστηριού, που χτίστηκε σύμφωνα με τις μαρτυρίες τον 17ο αιώνα, ενώ περίπου στα 1980 έφυγε και ο τελευταίος μοναχός που ζούσε εκεί.
Το Ποντικονήσι κατάφυτο με ψηλά κυπαρίσσια και άλλα φυτά σπάνιου κάλλους και πήρε το όνομά του από το σχήμα του, καθώς αν το δει κανείς από ψηλά, μοιάζει με ποντίκι!
Αυτό που δεν σας έχουν δείξει οι δεκάδες φωτογραφίες από το Ποντικονήσι που έχετε δει είναι… τα αεροπλάνα. Πολύ κοντά στο σημείο βρίσκεται το αεροδρόμιο της Κέρκυρας, ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης του οποίου ξεκινά μέσα από τη Λιμνοθάλασσα. Ετσι, τα αεροσκάφη περνούν σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το Ποντικονήσι δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα, είτε τα παρατηρεί κανείς από ψηλά, είτε από το μόλο, από όπου και θα τα δείτε να περνούν κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια σας!
Συνεχίζουμε νότια, με προορισμό το φημισμένο Αχίλλειο, το παλάτι της Αυτοκράτειρας Σίσσυ. Βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, δέκα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, μέσα στους ελαιώνες και την καταπράσινη φύση του νησιού. Απολαμβάνουμε την βόλτα μεταξύ των σπουδαίων έργων τέχνης και καταλήγουμε στον υπέροχο κήπο του ανακτόρου, από όπου θαυμάζουμε την απέραντη θέα…
Με κατεύθυνση τις Μπενίτσες, συνεχίζουμε νοτιότερα, για ακόμα πέντε χιλιόμετρα περίπου. Εστιατόρια, ταβέρνες και φυσικά ψαροταβέρνες, μας περιμένουν, ενώ μπροστά από το χωριό βρίσκεται η οργανωμένη παραλία με το ψιλό βότσαλο και τα πεντακάθαρα νερά. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην παραλία είναι ο βυθός της, καθώς εκεί αφθονεί το υδρόβιο φυτό Ποσειδωνία που έχει την ιδιότητα να φιλτράρει τις επιβλαβείς ουσίες του νερού. Αξίζει μια βόλτα και στο Μουσείο Θαλάσσης, που διαθέτει μια τεράστια συλλογή από κοχύλια, σφουγγάρια και απολιθώματα.
Η Κασσιόπη, στη βόρεια Κέρκυρα είναι από τα μέρη που δεν πρέπει να παραλείψουμε να επισκεφτούμε. Με τελικό προορισμό το πανέμορφο χωριό, ξεκινάμε από την πόλη με κατεύθυνση προς τον Ερημίτη, ένα από τα σπουδαιότερα οικοσυστήματα του νησιού. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουμε το μεγαλείο του είναι βέβαια πεζοπορώντας στη φύση, γι’ αυτό και θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι του Ερημίτη, που ξεκινά από τον Άγιο Στέφανο Σινιών (30χλμ από την Κέρκυρα) και καταλήγει στην παραλία Αυλάκι. Πυκνή βλάστηση, απομονωμένες παραλίες, αλλά και τρεις λίμνες κάνουν τη μιάμιση ώρα της διαδρομής μαγική.
Στην Κασσιόπη θα φάμε και θα πιούμε σε ένα από τα πιο όμορφα οικιστικά τοπία της Κέρκυρας, καθώς παρά το ότι το εδώ και αιώνες ψαροχώρι πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο τουριστικά θέρετρα του νησιού, διατηρεί την αυθεντική ταυτότητά του. Η παραλία της Κασσιόπης με τα γαλαζοπράσινα νερά μας προκαλεί για μια δεύτερη βουτιά μέσα στην ημέρα, όμως αν καταφέρουμε να αντισταθούμε και αναχωρήσουμε πριν τη Δύση, τότε αξίζει να ανέβουμε το βουνό Παντοκράτορας για να επισκεφθούμε την Παλιά Περίθεια και το μοναστήρι
Η Παλιά Περίθεια είναι ένα ερειπωμένο σήμερα χωριό, που απέχει οκτώ χλμ από την Κασσιόπη. Διατηρεί αναλλοίωτη την ατμόσφαιρα και την τέχνη μιας άλλης εποχής, με τα περίπου 130 πέτρινα σπίτια της και το κατακόκκινο καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ενώ στην πλατεία, το Φόρο, βρίσκουμε παραδοσιακές ταβέρνες – εν λειτουργία.
Συνεχίζουμε προς τη Μονή Παντοκράτορα, που είναι χτισμένη σε υψόμετρο 914 μέτρων και στέκει εκεί από το 1347.
Οι εξορμήσεις στην Κέρκυρα δεν έχουν τελειωμό, καθώς την επόμενη ημέρα βάζουμε πλώρη για το Νότο, ώστε να επισκεφθούμε τα γραφικά χωριά μέσα στους ελαιώνες, τις εξωτικές παραλίες, αλλά και μοναδικά οικοσυστήματα, όπως τη Λίμνη Κορισσίων. Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στο νησί και ο σημαντικότερος υγροβιότοπος και βρίσκεται κοντά στο χωριό Αργυράδες, σε απόσταση 35 χλμ περίπου από την Κέρκυρα.
Το τοπίο είναι συναρπαστικό, καθώς μόνο μια στενή λωρίδα γης χωρίζει τη λίμνη από το Ιόνιο πέλαγος, δημιουργώντας δύο εκπληκτικές αμμώδεις παραλίες, τον Χαλικούνα και τον Ίσσο. Η περιοχή είναι προστατευόμενη με τη συνθήκη Natura, καλύπτει μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων και εκτός από τη Λίμνη Κορισσίων περιλαμβάνει τις παράκτιες περιοχές, ένα μοναδικό για το νησί Κεδροδάσος, καθώς και μεγάλο αριθμό αμμοθινών, που το ύψος τους ξεπερνά τα 15 μέτρα.
Απολαμβάνουμε τη φύση και τη θάλασσα, το γαλήνιο Ιόνιο και αναχωρούμε πριν βραδιάσει για τη Λευκίμμη, την κωμόπολη της Νότιας Κέρκυρας. Η γραφική πόλη είναι κτισμένη σε πεδινή έκταση, μέσα σε ελαιώνες και αμπέλια, από την οποία περνάει το ποτάμι της Λευκίμμης που εκβάλλει στην κοντινή παραλία Μπούκα.
Πίσω στα βόρεια, στη δυτική πλευρά αυτή τη φορά, όπου θα περάσουμε την έκτη μέρα των διακοπών μας στην Κέρκυρα. Ξεκινάμε πρωί για να προλάβουμε να φτάσουμε στο διάσημο Canal (Κανάλι της Αγάπης), στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού, δίπλα στο Σιδάρι, προτού κατακλυστεί από τους χιλιάδες επισκέπτες. Συνεχίζουμε παραθαλάσσια και κατευθυνόμαστε προς την Αχαράβη, ένα από τα πιο όμορφα τουριστικά θέρετρα του Βορρά, όπου θα βρούμε εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό, ενώ αν «προλαβαίνουμε» ακόμα τη μέρα, μπορούμε να πάμε ως τον καταρράκτη στους Κυπριανάδες. Το χωριό απέχει από την Αχαράβη 11 χλμ ενώ στον καταρράκτη φτάνουμε μέσω ενός μικρού μονοπατιού περίπου 500 μέτρων, που ξεκινάει από την βρύση στα νοτιοδυτικά του χωριού.
Αφιερώνουμε την τελευταία μέρα στο νησί των Φαιάκων για χαλαρή βόλτα στην Παλιά Πόλη, που αν δεν την έχουμε ευχαριστηθεί ως τώρα, τότε θα πρέπει να δώσουμε προσοχή και να δούμε από κοντά, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, την Μητρόπολη της Κέρκυρας, τα στενά σοκάκια στο Καμπίελο, το πιο παλιό κτήριο της Κέρκυρας στον αριθμό 18 της οδού Φιλελλήνων, που χρονολογείται του 1497, το κτήριο της τράπεζας Ιονίου, που χτίστηκε το 1846 και το Δημαρχείο της πόλης, επίσης ένα μνημείο αρχιτεκτονικής. Τα Ανάκτορα της Κέρκυρας είναι το εντυπωσιακό οικοδόμημα που κοσμεί τη βόρεια πλευρά της Σπιανάδας, της εντυπωσιακής πλατείας της πόλης και σήμερα εκεί στεγάζεται το, μοναδικό στην Ελλάδα, Μουσείο Ασιατικής Τέχνης με μοναδικά εκθέματα. Για το τέλος, η καλύτερη πανοραμική θέα της Κέρκυρας, που την απολαμβάνει κανείς από το Νέο Φρούριο, όπου θα φτάσουμε από την «σκαλινάδα» της οδού Σολωμού.
Κλείστε οικονομικά αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την Κέρκυρα από την airtickets.gr