Η Κύπρος είναι το νησί των αντιθέσεων, μια πανέμορφη χώρα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, πολιτισμό και φύση, αλλά και στοιχεία της εξελιγμένης Δύσης και της παραδοσιακής Ανατολής. Το Terrabook παρουσιάζει έναν πλήρη, αλλά συνοπτικό οδηγό με χρηστικές (αλλά και… άχρηστες) πληροφορίες, περίεργα στοιχεία και αξιοσημείωτες πρωτιές για όποιον σκέφτεται να ταξιδέψει στο νησί της Αφροδίτης και θέλει να το γνωρίσει εναλλακτικά και σε όλες τις εκφάνσεις του. Όλη η Κύπρος σε σύντομη περιγραφή..

Μέρος Γ’: Πρωτιές για γκίνες και αξιοπερίεργα

-Ο αρχαιότερος ανθρώπινος τάφος που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής στην Κύπρο εντοπίστηκε στο χωριό Κρήτου Μαρόττου. Τα ευρήματα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα το 2014, έφεραν στο φως 6 κτίσματα, 37.000 περίπου απολεπισμένα εργαλεία και αντικείμενα από πικρόλιθο, οστά ζώων, καθώς και τον ανθρώπινο σκελετό που βρέθηκε σε συνεσταλμένη στάση μέσα σε τάφο και πρόκειται για τα οστά ενός ενήλικου άντρα.

-Ο μεγαλύτερος μονόλιθος όγκος της Κύπρου βρίσκεται στην Επισκοπή Πάφου και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της κοινότητας. Ο κατακόρυφος βράχος βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του χωριού και έχει ύψος 70 μέτρα και μήκος 250 μέτρα. Ένας από τους πιο γνωστούς γεωλογικούς σχηματισμούς στο νησί της Αφροδίτης, ο βράχος αυτός είναι μέρος του Γεωλογικού Συμπλέγματος Μαμωνιών και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή, με  τεράστια περιβαλλοντική σημασία.  Κάποτε, αποτελούσε μέρος μεγαλύτερου και ψηλότερου βράχου που προσέφερε θέα μέχρι την πόλη, αλλά με το μεγάλο σεισμό του 1953, ένα κομμάτι του πελώριου πετρώματος κατέρρευσε.

-Το γηραιότερο δέντρο της Κύπρου είναι μια Τρεμιθιά (Pistacia Atlantica) ηλικίας 1.500 χρόνων και βρίσκεται στην Απαισιά της επαρχίας Λεμεσού.

-Στο χωριό Αγγλισίδες της Λάρνακας υπάρχει η μεγαλύτερη σε ηλικία ελιά της Μεσογείου που φυτεύτηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας, γι’ αυτό και ονομάζεται Φραγκοελιά. Η περίμετρός της στο έδαφος είναι 16 μέτρα, το ύψος της 6 μέτρα και η ηλικία της είναι 700 έτη, ενώ η τεράστια κουφάλα της χωράει διπλό κρεβάτι.

– Στη λίστα του Tripadvisor που ψηφίζουν οι χρήστες του κάθε χρόνο τις 25 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης, η Κύπρος συναντάται σχεδόν πάντα με κάποιες από τις ακτές που βρίσκονται στην επαρχία Αμμοχώστου. Η παραλία Κόννος, η Μεγάλη Μακρόνησος, η παραλία νησί στην Αγία Νάπα και η παραλία Fig Tree στον Πρωταρά, είναι μερικές από αυτές που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις του καταλόγου.

-Πολλά είναι τα ρεκόρ που έχουν μπει ή είναι υποψήφια να μπουν στο βιβλίο Guinness και σχετίζονται με την Κύπρο. Η μεγαλύτερη κλειδαριά στον κόσμο βρίσκεται στο Πραστειό Κελλακίου, ενώ η μεγαλύτερη χτένα του κόσμου που μπήκε στο βιβλίο Γκίνες βρίσκεται στην παραλία Βαθειά Γωνιά. Το πιθάρι χωρητικότητας 2.000 λίτρων στο Φοινί και συγκεκριμένα στο Πηλαβάκειο Μουσείο είναι υποψήφιο για ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο του κόσμου. Στις 17 Οκτωβρίου του 2004 (ημέρα του λουκουμιού για τους ντόπιους), στην Κύπρο παρασκευάστηκε το μεγαλύτερο λουκούμι του κόσμου βάρους 2.543 κιλών. Το 2016 σχηματίστηκε στις ακτές της Λεμεσού η μεγαλύτερη υποβρύχια ανθρώπινη αλυσίδα από 280 δύτες, οι οποίοι κατέρριψαν το ρεκόρ Γκίνες. Οι εθελοντές ενώθηκαν μεταξύ τους κρατώντας σχοινί το οποίο είχε προσδεθεί από την αποβάθρα του μόλου μέχρι και την αποβάθρα του παλιού λιμανιού. Οι δύτες καταδύθηκαν σε βάθος 5 μέτρων για 10 περίπου λεπτά, σχηματίζοντας μια τεράστια αλυσίδα με σκοπό την προβολή της Κύπρου ως προορισμό για υποβρύχια κατάδυση. Το Μουσείο Μισέλ Πλατινί φιλοξενεί πάνω από 32.220 εκθέματα σχετικά με τη ζωή και την ποδοσφαιρική καριέρα του βετεράνου Γάλλου διεθνούς ποδοσφαιριστή και νυν προέδρου της UEFA. Είναι υποψήφιο για να μπει στους καταλόγους των ρεκόρ Γκίνες ως το μουσείο με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά αναμνηστικά. Μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος της UEFA επισκέφθηκε το χώρο το 2009, δίχως να κρύψει το θαυμασμό του για το ναό λατρείας που έχει στηθεί για χάρη του και για να ευχαριστήσει τον Κύπριο ιδρυτή του μουσείου, έστειλε το κοστούμι που φορούσε σε εκδηλώσεις της UEFA, το οποίο εκτίθεται σε μια γυάλινη προθήκη.

-Το αρχαιότερο αρωματοποιείο στον κόσμο βρέθηκε στην επαρχία Λεμεσού, στην περιοχή του χωριού Πύργος στη Λεμεσό και πιο συγκεκριμένα στην τοποθεσία “Μαυροράχη”. Οι εγκαταστάσεις του αρχαίου εργοστασίου που ανάκαλυψαν οι αρχαιολόγοι, ανήκουν ανάμεσα στην πρώιμη και μέση Εποχή του Χαλκού, γύρω στο 2000 π.Χ. Από ότι έχει αποδειχθεί, η Κύπρος παρήγε αρώματα από άγρια φυτά του Τροόδους, όπως το Ciprininum και άλλα διάσημα αρώματα όπως το Sausympkinon, το Myrtinum και το Amarikinon.

-Η αρχαιότερη οργανωμένη βιβλιοθήκη στην Μεσόγειο με την μορφή σημερινών σύγχρονων βιβλιοθηκών σε ράφια και όχι αρχείων, βρέθηκε στην αρχαία Μυκηναϊκή πόλη, την Πύλα, στην τοποθεσία «Κοκκινόκρεμος». Από τα στοιχεία των ευρημάτων αποκαλύφθηκε πως οι πινακίδες που βρέθηκαν από πηλό ψημένες σε κλίβανο, ήταν φτιαγμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να τοποθετούνται σε ράφια, όπως οι σύγχρονες βιβλιοθήκες και στην ράχη τους να υπάρχουν γράμματα για να μπορεί ο αναγνώστης να μάθει με τίτλους το εσωτερικό τους περιεχόμενο.

-Στο Ακρωτήριο Αρναούτη ξεπροβάλλει ο ψηλότερος φάρος της Κύπρου, ενώ σχετικά κοντά από την τοποθεσία, εντοπίζεται και η βρύση Φοντάνα Αμορόζα, από την πηγή της οποίας κατά το παρελθόν υδρεύονταν τα πλοία που προσάραζαν στην περιοχή. Σήμερα, το ακρωτήρι Αρναούτη που είναι το δυτικότερο του νησιού, είναι επισκέψιμο μόνο δια θαλάσσης.

-Η Κύπρος είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλουμιού στον κόσμο, παράγοντας πάνω από 13.000 τόνους ετησίως, ενώ παράλληλα έχει κατακτήσει τις αγορές της Ευρώπης. Το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνει τις μεγαλύτερες ποσότητες χαλουμιού από οποιαδήποτε άλλη χώρα εξαγωγής του.

-Με την ίδρυση της Σχολής Καλών Τεχνών Λέμπας το 1981, το ομώνυμο χωριό γνώρισε διεθνή αναγνώριση. Πολλοί είναι οι τουρίστες που μπορούν να δουν τους καλλιτέχνες και τα έργα, που είναι αντίγραφα αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και αντικείμενα που συνδυάζουν τις παραδοσιακές με τις μοντέρνες τεχνικές.

Πήγαινε πίσω στο 2ο μέρος του ταξιδιωτικού οδηγού για την Κύπρο, ή πίσω στο 1ο.