Τα τοπικά ποτά σημαίνουν παράδοση, τεχνογνωσία, ανθρώπινες ιστορίες και κουλτούρα. Η συνάντηση με τους παραγωγούς τους, από την άλλη,σε «μπάζει» κατευθείαν στα μυστικά του τόπου,όπως κανένας τουριστικός οδηγός και κανένα τοπίο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει. Η Κύπρος είναι σίγουρα ένας τέτοιος τόπος. Ένας τόπος για να τον πιεις στο ποτήρι.
«Γαστρονομικός πατριωτισμός» είναι ο πιο κατάλληλος όρος για να περιγραφεί η γενική αίσθηση που αφήνει στον επισκέπτη η εμπειρία του «πίνειν» στην Κύπρο. Ο μεζές απαιτεί τον δικό του ρυθμό, αυτόν που δίνει η ζιβανία, η τοπική ρακή, ενώ κάθε γεύμα κλείνει με την κουμανταρία, το γλυκό επιδόρπιο κρασί από λιαστό σταφύλι, που παρασκευάζεται με την ίδια συνταγή από το 2000 π.Χ.. Από τον κυπριακό καφέ μέχρι το Μοσχάτο της Αγίας Μαύρης στο Κοιλάνι, και το ροζέ του Ζαμπάρτα στον Άγιο Αμβρόσιο Λεμεσού, στην Κύπρο γεννιέται μια νέα γαστρονομική αυτοπεποίθηση. Ναι, αυτά τα ποτά σου μένουν. Έχουν στην ούγια τους τις σύγχρονες τεχνικές που αξιοποιούν το εγγενές δυναμικό των παραγωγών τους, αλλά και μια ιδιοτυπία που αφήνει για καιρό τη γεύση τους στη μνήμη.
Ολόκληρη η Κύπρος να την πιείς στο ποτήρι, μέσα από τις εμπειρίες που βίωσε η ομάδα του Terrabook.
Εΐβα, που λένε και στο νησί!
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ
Είναι η κατάλληλη στιγμή. Είναι η ώρα που ανοίγουν τα βαρέλια με τα κρασιά. Η στιγμή που οι τουρίστες είναι πραγματικοί ταξιδιώτες ή και υποψιασμένοι οινόφιλοι. Είναι η κατάλληλη ώρα για αγροτουρισμό στην Κύπρο. Ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού τα τελευταία χρόνια δημιούργησε μια σειρά εκδρομών στους «Δρόμους του Κρασιού», μια βαθύτερη περιήγηση στον τόπο, που σου μεταδίδεται με τον πιο απολαυστικό τρόπο. Ξεναγήσεις σε μαγευτικούς αμπελώνες, μέσα σε γραφικά χωριά που διαθέτουν πανέμορφα οινοποιεία, και πάνω απ’ όλα φιλόξενους και πρόθυμους οινοποιούς. Βεβαίως, ακόμη και εδώ υπάρχει ένας «χάρτης» που πρέπει να ξέρει να διαβάζει κάποιος για να φτάσει στα βαθιά μυστικά της γεύσης του τόπου. Και ο χάρτης αυτός, ανάμεσα στο γευστικό κενό των τουριστικών χαρτών και στα έξοχα δείγματα απόσταξης, «δείχνει» κατηγορίες παραγωγών σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά που τιμούν και διατηρούν το μύθο της κυπριακής παράδοσης, και πολλές καλές ταβέρνες που, διάσπαρτες σε όλο το νησί, αποτελούν την κρίσιμη μάζα για τη συνεχή ανάδειξη της ξεχωριστής της ποιότητας των κρασιών του νησιού.
Η ιστορία του κρασιού στην Κύπρο μετρά πάνω από 6,000 χρόνια. Το νησί φανταστείτε προμήθευε τους Φαραώ της Αιγύπτου και τα κυπριακά κρασιά ήταν περιζήτητα από τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Σήμερα, οι 7 Δρόμοι του Κρασιού από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού στη Μεγαλόνησο χαράσσουν μια καινούρια ενότητα για τον αγροτουρισμό της Κύπρου κι ανοίγουν νέες διαδρομές για τον επισκέπτη του νησιού. Προς την κοιλάδα Διαρίζου, τα κρασοχώρια της Λεμεσού, τα 14 κουμανταροχώρια, την περιοχή της Λαόνας και του Ακάμα, της ορεινής Λάρνακας-ορεινής Λευκωσίας, της περιφέρειας της Πιτσιλιάς, και των χωριών Βουνί Παναγιάς –Αμπελίτης. Εκεί,κρύβονται41 σύγχρονα οινοποιεία-διαμάντια, έξοχες οινογνωσίες και κρυφά αξιοθέατα(αναπαλαιωμένα παραδοσιακά πατητήρια, Μουσεία, και άλλα), αποτελώντας σίγουρα μια βόλτα που αξίζει να αφιερώσετε στην υγειά τους!
Η οινική παλέτα της Μεγαλονήσου αποτελείται από ένα σύμπλεγμα 20 χωριών στα οποία καλλιεργούνται 23 ποικιλίες οιναμπέλου. Τα κρασοχώρια αυτά, αποτελώντας τη νοστιμότερη νότα ενός ταξιδιού στον τόπο αυτό, έχουν συνάμα αποκτήσει παγκόσμια φήμη και έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία για τις ετικέτες τους, που κυκλοφορούν σ’ όλες τις αγορές του κόσμου.
Η περιήγηση ξεκινά πάντα από την Κυπριακό Οινομουσείο στην Ερήμη, συνεχίζεται στο Κοιλάνι και το μοντέρνο Κτήμα Βλασίδη. Επόμενος σταθμός το χωρίο Βάσα Κοιλανίου, όπου βρίσκεται το ομώνυμο Μουσείο Ζιβανίας. Κοντά στο Όμοδος στεγάζεται ένα από τα πλέον σύγχρονα και πιο διάσημα οινοποιεία της Κύπρου, το Κτήμα Γερόλεμο. Μέσα στην απόλυτη γαλήνη και με θέα στο μαγικό τοπίο των αμπελώνων, εδώ, θα απολαύσετε ένα πολυθέαμα με θέμα την οινική παράδοση της περιοχής και θα δοκιμάσετε σε ζεν περιβάλλον τα κρασιά του κτήματος. Μπορείτε να κλείσετε ραντεβού κι από πριν (+357 25422122) για να ξεναγηθείτε προσωπικά στις μεθόδους της οινοποίησης, στον αμπελώνα, και να μάθετε όσα θα θέλατε να ξέρετε για την ιστορία του κρασιού. Τέλος,απαιτείται μια ακόμη στάση στο πρωτοπόρο οινοποιείο τηςΚυπερούνταςμε τους παραγωγούς να παραγάγουν καλά κρασιά σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.
ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΤΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Η κουμανταρία (λιαστός οίνος) είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου τρόπου μαγειρικής, μια απόλαυση που ξέφυγε από τα χέρια των ντόπιων για να περάσει στα γκουρμέ τραπέζια των λίγων. Κι αυτό γιατί το συγκεκριμένο προϊόν, δεν είναι τίποτα λιγότερο από την εμφιαλωμένη γεύση του τοπίου, το άρωμα της γης, του κλίματος και της χλωρίδας, όλα τα χαρακτηριστικά του ξεχωριστού αυτού τόπου, μετουσιωμένα μέσα σε ένα κοκκινωπό μεστό υγρό.
Η διαδρομή για τα 14 κουμανταροχώρια βρίσκεται βόρεια της Λεμεσού, κι εκτείνεται σε μια απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων που απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Η «μεσαιωνική» διαδρομή ξεκινά από τον κάστρο Κολοσσιού, εκεί που γεννήθηκαν όλα. Όταν οι Σταυροφόροι ιππότες ανάδειξαν το γλυκόπιοτο κρασί της περιοχής και του έδωσαν το όνομα που περήφανα κουβαλά μέχρι σήμερα. Στάση στη Συλίκου, που ήταν ανέκαθεν γνωστή για την παραγωγή εξαίρετης σταφίδας, για να εξερευνήσειςτους «ληνούς», τα εγκαταλελειμμένα παραδοσιακά πιεστήρια των σταφυλιών. Στη συνέχεια, πέρνα στο δυτικό μέρος της παραγωγού περιοχής της κουμανταρίας και τον Δωρό. Εκεί, δίπλα ακριβώς από την αρχαία εκκλησία του Αγίου Επιφανείου, λειτουργεί το οινοποιείο του Παναγιώτη Καρσερά. Χρησιμοποιεί σταφύλια από ιδιόκτητους αμπελώνες, ενώ ταυτόχρονα δέχεται και επιλεγμένη παραγωγή από αμπελοκαλλιεργητές της γύρω περιοχής. Η όμορφη φιάλη Theodoraτου δεν προϊδεάζει σε καμία περίπτωση για το περιεχόμενο ενός κρασιού που, μέσα από τα πλούσια αρώματα και τη γεμάτη γεύση του, γράφει τη δική του οινική ιστορία. Το βαρύ αυτό πυροβολικό του Καρσερά είναι πληθωρικό σε ένταση και γεύση κι έχει αναπαλαιωθεί 2 χρόνια σε δρύινο βαρέλι. Αποτελώντας ένα από τα δύο οινοποιεία που ασχολούνται με τηνκουμανταρία, παράγεισε ιδιωτικό επίπεδο τη μεγαλύτερη ποσότητα από το συγκεκριμένο είδος κρασιού στο νησί της Αφροδίτης, (50 τόνους το χρόνο).Οι εγκαταστάσεις είναι επισκέψιμες καθημερινά όλο τον χρόνο. Ο ίδιος ο οινοποιός θα σας υποδεχθεί και θα σας ξεναγήσει σε έναν χώρο που χαρακτηρίζεται από την ομορφιά της λιτότητας και του μέτρου (+357 99413238, +357 99589325).Για το τέλος, αξίζει να κάνετε και μια βόλτα από τα γραφικά στενάκια της Λάνιας αγοράζοντας ή δοκιμάζοντας διάφορα παράγωγα από σταφύλι, όπως ο σουτζούκος.
ΚΑΘΑΡΟ ΑΛΚΟΟΛ
Η Βότκα των σταφυλιών: Κρασοστάφυλο όμως χωρίς παραγωγή ζιβανίας δεν νοείται. Το κυπριακό τσίπουρο – είναι ίσως το πιο εμβληματικό και δεμένο με την κυπριακή γευστική παράδοση προϊόν του αμπελιού. Η παραγωγή του χρονολογείται από το τέλος του 14ου αιώνα και γίνεται με απόσταξη των υπολειμμάτων πατημένων σταφυλιών σε ειδικά καζάνια με παραδοσιακό τρόπο, που περνάει περήφανα από γενιά σε γενιά στα κρασοχώρια του νησιού. Μία από τις ορίτζιναλ εμπειρίες που μπορείς να γευτείς στη Μεγαλόνησο είναι η ζιβανία «Πετράλωνα», που παράγεται στον Αγρό της γεωγραφικής περιφέρειας της Πιτσιλιάς. Είναι ένα από τα σταθερά προπύργια της πραγματικής κυπριακής παράδοσης, χωρίς φτιασίδια και στρογγυλέματα. Επίσης, δοκιμάστε στα μπαρ του νησιού μία νεότερη μείξη ζιβανίας που είχε σαν αποτέλεσμα το δροσερό κοκτείλ Παττίχα Μαρτίνι.
ΚΕΟ: Η ιστορία της κυπριακής ζυθοποιίας, που εδώ και 90 χρόνια φέρνει την δροσιά στο ποτήρι σας, θυμίζει ίσως κινηματογραφική ταινία. Το όραμα για τη δημιουργία μιας ιδιαίτερης μπύρας με μοναδικά χαρακτηριστικά, η επιμονή και η προσήλωση στην ποιότητα, κέρδισαν από νωρίς την εμπιστοσύνη των Κυπρίων αλλά και την καταξίωση όσων επιζητούν να δοκιμάσουν παγκοσμίως ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
ΛΕΩΝ: Αυτό είναι και το σημαντικότερο στοίχημα που κέρδισε πρόσφατα η κυπριακή ζυθοποιία με το σπαθί της. Η μπύρα Λέων είναι 3 ετών κι αποτελεί μία από τις αναπτυσσόμενες μπύρες της Κύπρου. Παρασκευάζεται στο σύγχρονο ζυθοποιείο Φώτος Φωτιάδης.