Τα πολλά θαυμαστικά ακολουθούν πιστά τις τοποθεσίες, όπου ο τουρισμός δεν έχει φτάσει ακόμη τόσο πολύ. Συνήθως, για να φτάσεις στους πιο κρυμμένους παραδείσους της Μεγαλονήσου, θα πρέπει να κοπιάσεις (ή να έχεις δικός σκάφος).
Από τις απολήξεις των φαραγγιών και τα ακρωτήρια της πρωτεύουσας της Κρήτης, ξεδιπλώνονται οι μυστικές ακρογιαλιές του Ηρακλείου, άκρως αντίθετες μεταξύ τους, τόσο τοπιογραφικά όσο και ταξιδιωτικά.
1. Μάρτσαλο: Τοπίο Μέσης Ανατολής

Κάνε ότι θέλεις πάνω στο νησί. Φρόντισε όμως σίγουρα να καταλήξεις στο Μάρτσαλο, την πιο ωραία παραλία του Ηρακλείου. Αυτοκίνητο δεν έρχεται ακριβώς ως εδώ. Με ορμητήριο τη Μονή Οδηγήτριας θα διασχίσεις ένα κακοτράχαλο χωμάτινο δρόμο και έπειτα θα πρέπει να περπατήσεις περίπου 2 χιλιόμετρα (τόσο είναι το μήκος του ομώνυμου φαραγγιού) μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
Λουσμένος/η με ιδρώτα και μυρωδιές από τοπικά βότανα πια, θα καταλήξεις σ’ έναν ήρεμο κολπίσκο με εξωτικά νερά, που θυμίζουν κάτι από τις καρτ-ποστάλ που χάζευες το χειμώνα στην οθόνη του υπολογιστή σου. Το Μάρτσαλο, εκτός από λιμάνι των Μινωιτών, φιλοξένησε και τα πρώτα χριστιανικά ασκητήρια (εξού και οι πολλές σπηλιές τριγύρω).
Εκτός από τις υποβρύχιες εξερευνήσεις στο μαγικό βυθό του, φρόντισε να δεις το μικρό φοινικόδασος της περιοχής και να κάνεις μια στάση στην Παναγιά την Μαρτσαλιανή, που κουρνιάζει μέσα σε βράχο. Σκιά θα βρεις κάτω από τα αλμυρίκια, αλλά νερό και σνακ (αθλητικά παπούτσια για περπάτημα και ότι άλλο χρειαστείς) θα πρέπει να κρατάς μαζί σου.
2. Άσπες: Το «κοινό μυστικό» των Αστερουσίων Ορέων

Οι Άσπες βρίσκονται δίπλα από το γραφικό οικισμό των Αστερουσίων Ορέων, τις Τρεις Εκκλησιές, και χαρακτηρίζονται από κάτι απολαυστικούς μαύρους βράχους με «κοψίματα» και τα καταγάλανα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Τι κι αν το μυστικό διέρρευσε τον τελευταίο καιρό. Μπορεί πια οι βουτιές στα κρυστάλλινα νερά της να μην είναι προνόμιο μόνο των ντόπιων, αλλά παραμένει ένας υπέροχος προορισμός – προσβάσιμος αποκλειστικά δια θαλάσσης.
3. Ελυγιά: Μυστική όαση

Ντάλα Αύγουστο να ’σαι εσύ και οι γλάροι και ίσως κάποιοι κατασκηνωτές που κρατάνε επτασφράγιστο (ακόμη) το μυστικό. Η Ελυγιά είναι μια άγρια και ταυτόχρονα φιλόξενη αμμουδιά των Καπετανιανών.
Με τις ρόδες του αυτοκινήτου να στριγγλίζουν στη σπασμένη πέτρα και το χάος των Αστερουσίων Ορέων να εκτείνεται ακριβώς κάτω από το παράθυρο, θα πρέπει να είναι κανείς αποφασισμένος να διανυκτερεύσει στη συγκεκριμένη ακρογιαλιά που βρίσκεται στην έξοδο ενός φαραγγιού για να φτάσει μέχρι εδώ.
Διαθέτει βαθιά νερά, ενώ συχνά «μαστίζεται» από τους δυνατούς αέρηδες της περιοχής. Αν αντέχεις πάρε το δρόμο από εδώ μέχρι και τη Μονή Κουδουμά.
4. Μαριδάκι: Αναζωογονητική απομόνωση

Θεωρείται ιδανική επιλογή για να αποφύγεις τα στίφη των τουριστών και το καλοκαιρινό μποτιλιάρισμα. Μετά τις στροφές που πρέπει να κατηφορίσεις από τον Αχεντριά και την άνυδρη παρουσία των Αστερουσίων Ορέων, το θέαμα του απέραντου γαλάζιου μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό θα σε αποζημιώσει.
Το Μαριδάκι «κόβεται» στα δύο, προσφέροντας και την εναλλακτική της «ιδιωτικής» παραλίας (εκεί που παρκάρουν οι ντόπιοι τα βαρκάκια τους), ενώ κάτι περίτεχνοι βράχοι θα σου χαρίσουν άπλετη σκιά. Στην βοτσαλωτή αμμουδιά θα βρεις μόνο μια ντουζιέρα και δύο κούνιες(!).
Αν διαθέτεις όχημα 4χ4 (ή έστω καλά παπούτσια για περπάτημα), τόλμησε να περιηγηθείς από εδώ μέχρι και τον γειτονικό Τσούτσουρο περνώντας από σπηλιές γεμάτες μυστήριο κι απολαμβάνοντας την απεριόριστη θέα στο Λιβυκό πέλαγος.
5. Καμινάκι: «Prive» παραλία

Πίσω από τους απότομους γκρεμούς των Αστερουσίων Ορέων κρύβεται μια από τις πιο παραδεισένιες κι απόμερες ακρογιαλιές του νησιού.
Το Καμινάκι σχηματίζεται στην έξοδο του Περβολιανού Φαραγγιού (ένα από τα πιο δύσβατα του νομού Ηρακλείου). Η πρόσβαση εδώ, όπως καταλαβαίνεις, είναι δυνατή μόνο μέσω θαλάσσης, εκτός και αν είσαι δεινός αναρριχητής.
Τα βαθιά νερά του, είναι ότι πρέπει για να «εξατμίσεις» την κάψα του καλοκαιριού από πάνω σου και να «μουδιάσει» το μυαλό σου.
6. Άγιος Νικήτας: Σεληνιακό τοπίο

Χρειάζεται να διανύσεις περίπου 15 χιλιόμετρα σκόνης, προκειμένου να γίνεις «μάρτυρας» αυτού του φυσικού σκηνικού που έχει επιμεληθεί η κρητική φύση.
Έπειτα, θα κατέβεις περίπου 200 σκαλιά, τα οποία θα σε οδηγήσουν στον «μυστικό» Άγιο Νικήτα, με τα βαθιά και γαλαζοπράσινα νερά.
Αμέσως μετά το μπάνιο σε μία από τις – όχι άδικα – πιο άγριες παραλίες νότια του νησιού, απαραίτητη είναι μια στάση για προσκύνημα στη Μονή Αγίου Νικήτα Αστερουσίων, που φωλιάζει μέσα σε βράχο.
Πριν εγκαταλείψεις την περιοχή, απόλαυσε τη σπάνια ομορφιά του φοινικόδασους του Θεόφραστου.
7. Μικρό / Μεγάλο Αγαδικό: Θαλασσινοί παράδεισοι

Όσες φορές κι αν αναπαράγεις την εικόνα δεν τη χορταίνεις. Κολύμπι είτε στο Μικρό Αγαδικό, είτε στο Μεγάλο Αγαδικό – τους δύο κρυφούς κολπίσκους της παραλίας του Αγίου Αντωνίου.
Οι μικροί αυτοί όρμοι είναι προσβάσιμοι μόνο από το μονοπάτι (Άγιος Ιωάννης – Μονή Κουδουμά), ενώ διαθέτουν τιρκουάζ νερά και πυκνή βλάστηση μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.
Η περιοχή διαθέτει πολλά σπήλαια, υποβρύχια και μη, καθώς επίσης και αλυκές, οπότε ξεκίνα τις εξερευνήσεις και το μάζεμα θαλασσινού αλατιού για την επιστροφή.
8. Παραλία Κουδουμά: Η «μοναστηριακή»

Μπροστά από την ξακουστή ομώνυμη Μονή, η Παραλία Κουδουμά εντυπωσιάζει με το διαφορετικό άγριο τοπίο της, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις τουριστικές ακρογιαλιές της περιοχής.
Επειδή δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμη οι πολλοί επισκέπτες του νομού, η ησυχία εδώ, είναι εξασφαλισμένη. Στην ανατολική πλευρά της αμμουδιάς θα ανακαλύψεις αρκετά σπήλαια, όπου μπορείς να βρεις σκιά ή και να διανυκτερεύσεις μέχρι αργά.
9. Τράφουλας: Άγρια ομορφιά

Βράχια που ξεστρατίζουν στη θάλασσα, περίτεχνα βότσαλα, νερά μ’ όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και του γαλάζιου. Στο ανατολικό τμήμα του τουριστικού Λέντα, το σκηνικό αλλάζει δραματικά και μπορείς να «γευτείς» μια ακόμη γερή δόση παραδείσου.
Ο Τράφουλας αποτελεί την πιο απομονωμένη και δυσπρόσιτη παραλία της περιοχής. Προσεγγίζεται περίπου με 2 ώρες περπάτημα, είτε δια θαλάσσης, μ’ ένα από τα εκδρομικά καΐκια της περιοχής.
10. Δυσκός (Δυτικός): Ο παράδεισος των σκηνιτών

Ο Λέντας βουλιάζει από κόσμο τον Αύγουστο. Αφήνεις τους άλλους να διεκδικούν μια ξαπλώστρα, βάζεις παπούτσια και περπατάς πιο δυτικά, πατάς σε γκρίζα άμμο και αν είσαι τυχερός, απολαμβάνεις το μπάνιο σου δίπλα σε χελώνες caretta-caretta. Ο Δυσκός προσφέρεται για όσους λατρεύουν την άγρια ομορφιά της φύσης και τους «πρωτόγονους» ρυθμούς.
Η αμμουδιά μπροστά από τα καταστήματα συγκεντρώνει τις οικογένειες που παραθερίζουν στην περιοχή και χαλαρώνουν στις δωρεάν ξαπλώστρες που διαθέτει η παραλία, ενώ υπάρχει και ένα πιο απόμερο τμήμα, όπου μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου γυμνός, δίχως ίχνος «συντηρητισμού».