Όσον αφορά τις εκκλησίες του Ηρακλείου, πρέπει να οπλιστείτε με χαμόγελο και να «πιάσετε» παρέα με τους «κλειδοκράτορες» ντόπιους, για να σας ανοίξουν τους ναούς και τα ξωκλήσια του χωριού τους.

Η Μονή Κουδουμά, στην κορυφή των Αστερουσίων Ορέων, τον Κόφινα, η καλοδιατηρημένη ιστορική Μονή Οδηγήτριας με τη φρουριακή αρχιτεκτονική – ένα από τα πιο δημοφιλή προσκυνήματα στο νησί, η Μονή Αγίου Νικήτα Αστερουσίων, κι η Μονή Απεζανών, είναι ορισμένες από εκείνες τις Μονές που αναδύουν δέος και ευλάβεια σ’ όποιον τις επισκεφτεί.

Τα μοναστήρια του νομού όμως είναι αμέτρητα, και τα περισσότερα απ’ αυτά – αρκετά δύσβατα, κρατώντας μακριά ακόμη τις ορδές των τουριστών και την ατμόσφαιρα άκρως κατανυκτική.

Το Terrabook σας παρουσιάζει τα πιο ξακουστά μοναστήρια του Ηρακλείου, που αξίζει να δείτε, ανεξάρτητα από τα «πιστεύω» σας.

Μονή Παναγίας Παλιανής

Ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης, που βρίσκεται στο χωριό Βενεράτο. Σ’ αυτή ζουν μερικές καλόγριες που ασχολούνται με τις χειροτεχνίες.

Μην παραλείψετε να δείτε την αιωνόβια μυρτιά του μοναστηριού, που ο θρύλος θέλει να συνδέεται με την εικόνα της Παναγίας. Επιπλέον, στην ιστορική αυτή Μονή λειτουργεί μουσείο με εικόνες, ιερά κειμήλια και διάφορα βιβλία μεγάλης ιστορικής αξίας.

Μονή Αγίας Αικατερίνης

Η συγκεκριμένη Μονή υπήρξε το πρώην μετόχι του ομώνυμου Σιναϊτικού μοναστηριού και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης τους Ηρακλείου, δίπλα στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά.

Σήμερα στεγάζει μία σπουδαία έκθεση βυζαντινών εικόνων για το νησί, καθώς και τις φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του σημαντικότερου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής.

Επισκεφτείτε το σπουδαίο μνημείο με τη μακρά θρησκευτική κι αρχιτεκτονική ιστορία, και περιηγηθείτε στα «σωθικά» του.

Μονή Οδηγήτριας

Αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Κρήτης και συνάμα ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Ηρακλείου. Βρίσκεται στην αγκαλιά των Αστερουσίων Ορέων και ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από την οικογένεια των Καλλέργηδων.

Κατά το παρελθόν χρησίμευσε και σαν καταφύγιο Κρητικών επαναστατών. Επισκεφτείτε τις παλιές εγκαταστάσεις της και δείτε τον πύργο του μυθικού Ξωπατέρα.

Παράλληλα, μπορείτε να περιπλανηθείτε γύρω από μια φαινομενικά άγονη ζώνη, που όμως κρύβει πολλούς βυζαντινούς θησαυρούς.

Μονή Βροντησίου

Η παμπάλαια Μονή Βροντησίου, που στεγάζει ένα από τα έργα του σημαντικότερου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής, του Μιχαήλ Δαμασκηνού, βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια.

Αξίζει μια επίσκεψη, καθώς παρά τις καταστροφές που υπέστη, συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και επιβλητικά μοναστήρια, προσφέροντας καταπληκτική θέα προς την Πεδιάδα Μεσσαράς και το άγριο Λιβυκό πέλαγος.

Παναγία Γκουβερνιώτισσα

Μέσα σ’ ένα καταπράσινο τοπίο με υπέροχη θέα στο χωριό Ποταμιές, εντοπίζεται ένας από τους σημαντικότερους τοιχογραφημένους ναούς στην Κρήτη.

Ανακαλύψτε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Παλαιολόγειας περιόδου στην Κρήτη, το αναπαλαιωμένο μοναστηριακό συγκρότημα και τους εκθεσιακούς χώρους του ή παρακολουθήστε μία από τις συναυλίες που κατά καιρούς διοργανώνονται στο χώρο της Μονής.

Μονή Κουδουμά

Είναι αντρικό μοναστήρι – το μοναδικό που είναι χτισμένο πάνω σε παραλία, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, που βρίσκεται μέσα σε μικρό σπήλαιο.

Αν φτάσετε μέχρι εδώ, αξίζει να περπατήσετε (περίπου 45 λεπτά) μέχρι το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου με το ομώνυμο εκκλησάκι.

Εναλλακτικά, απολαύστε την παραλία με το ψιλό βότσαλο, που απλώνεται λίγα μέτρα μπροστά από τη Μονή, ενώ αν αποφασίσετε να χαρείτε την ηρεμία του τόπου, μπορείτε ακόμη και να διανυκτερεύσετε σ’ ένα από τα κελιά του ιστορικού αυτού μοναστηριού.

Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η ξακουστή και πλούσια κατά το παρελθόν Μονή συνιστά σήμερα το μεγαλύτερο ανδρικό μοναστήρι της Κρήτης.

Δείτε από κοντά την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή και θαυμάστε τα πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται στο μοναστήρι.