Στοιχεία ανάδειξης της κουλτούρας και σημαντικά κτιριακά μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού, τα μουσεία της Κύπρου λειτουργούν όχι μόνο ως αξιοθέατα, αλλά ως φορείς πολιτισμού του νοτιοανατολικότερου άκρου της Ευρώπης.

Αν και μικρή χώρα η Κύπρος, έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό μουσείων που  καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα των τουριστών και προσφέρουν μια ευρεία γκάμα θεματολογίας που μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς «θιασώτες» του πολιτισμού. Το Terrabook μέτρησε 190 περίπου μουσειακούς χώρους και σου παρουσιάζει αλφαβητικά και ανά επαρχία, μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στην Κύπρο, κάποια που είναι μοναδικά στο είδος τους ή καταλαμβάνουν αξιοπερίεργες πρωτιές.

Επαρχία Λάρνακας

Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας

Γνωστό και ως Επαρχιακό Μουσείο Λάρνακας, διαθέτει εκθέματα που καλύπτουν τη Νεολιθική Εποχή, την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου, την Ελληνι­στική και Ρωμαϊκή περίοδο. Μεγάλο μέρος των αντικειμένων προέρχεται από το νεολιθικό συνοικισμό Χοιροκοιτίας και το νεολιθικό οικισμό Τέντα της Καλαβασού.

Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου Λάρνακας και παρουσιάζει μια μεγάλη συλλογή από παλαίτυπα Ευαγγέλια και εκκλησιαστικά βιβλία, μεταβυζαντινές εικόνες, αντικείμενα, ξυλόγλυπτα, αρχαία νομίσματα, υφασμάτινα είδη και άλλα.

Δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λάρνακας

Εντοπίζεται στους δημοτικούς κήπους της πόλης και φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εκθεμάτων από τη πλούσια χλωρίδα, πανίδα αλλά και τη γεωλογία της Κύπρου. Το εντυπωσιακό είναι η τεράστια συλλογή κυπριακών εντόμων που ξεπερνούν τα 6.000 και συνιστούν  τη μεγαλύτερη συλλογή σε μουσείο στη μεγαλόνησο.

Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή

Στεγαζόμενο σε ένα παραδοσιακό αρχοντικό νεοκλασικού τύπου του 1927, φιλοξενεί εκθέματα από την προσωπική συλλογή του Νεοκλή Κυριαζή (1878-1956) και του πατέρα του Αντώνιου Τσέπη (1843-1905). Παλιά ιατρικά είδη και αντικείμενα, βιβλία και έγγραφα σχετικά με την πρακτική της κυπριακής ιατρικής και την ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ό αιώνα, είναι μερικά από τα εκθέματα.

Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου

Ο χώρος του μουσείου στον ομώνυμο οικισμό αποτελείται από τρεις Συλλογές: την Αρχαιολογική (Ύστερη Εποχή του Χαλκού 1600-1050 π.Χ. μέχρι και την Ελληνιστική Περίοδο 310-30 π.Χ.), αυτή της Εκκλησιαστικής Τέχνης (φορητές εικόνες και τα προσωπικά αντικείμενα του Καλλίνικου) και την Εθνογραφική (εκθέματα λαογραφίας και ιστορία της Αθηένου).

Μεσαιωνικό Μουσείο Λάρνακας

Στεγάζεται στην είσοδο του Κάστρου Λάρνακας και αποτελείται από τρεις αίθουσες με αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική περίοδο, τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, τα μεσαιωνικά και οθωμανικά χρόνια της Κύπρου. Η επίσκεψη συνδυάζεται με την πανέμορφη θέα στην οροφή του κάστρου που βλέπει  από ψηλά την παραλία Φοινικούδων και την παραλία Μακένζυ.

Μουσείο Πιερίδη

Στεγαζόμενη στο πατρικό σπίτι της οικογένειας Πιερίδη, ένα αποικιακού ρυθμού καλοδιατηρημένο αρχοντικό του 1815, η ιδιωτική συλλογή περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη του κυπριακού πολιτισμού ανά τους αιώνες, με τα εκθέματα να καλύπτουν 9.000 χρόνια ιστορίας. Αξιομνημόνευτη είναι και η συλλογή από παλιούς χάρτες της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η βραβευμένη συλλογή ελληνιστικών και ρωμαϊκών γυάλινων αγγείων.

Μουσείο Ανόρθωσης Αμμοχώστου

Ένα από τα αθλητικά μουσεία της Κύπρου, βρίσκεται στην νότια πλευρά του γηπέδου «Αντώνης Παπαδόπουλος» στη Λάρνακα, της προσωρινής έδρας της Ανόρθωσης Αμμοχώστου και της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Περιλαμβάνει εκθέματα αθλητικού αλλά και πολιτιστικού περιεχομένου, αποτυπώνοντας την ιστορία του αρχαιότερου αθλητικού σωματείου της Κύπρου.

Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος

Βρίσκεται στον Κάτω Δρυ και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό αναπαλαιωμένο οίκημα 300 ετών, περιλαμβάνοντας πάνω από 1.000 εκθέματα παραδοσιακών εργαλείων από επαγγέλματα του παρελθόντος. Η έκθεση επίσης παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών, αλλά και πώς φτιάχνεται το μέλι, η γύρη, ο βασιλικός πολτός και διάφορα κέρινα κατασκευάσματα.

Μουσείο Μισέλ Πλατινί

Ο χώρος δημιουργήθηκε με το μεράκι και την επιμονή του Φίλιππου Σταύρου στη Μοσφιλωτή και δεν αποτελεί αυτό που λέμε τυπικό «μουσείο». Διεκδικώντας πάντως ρεκόρ Γκίνες ως το μουσείο με τα περισσότερα ποδοσφαιρικά αναμνηστικά, φιλοξενεί πάνω από 32.200 εκθέματα από τη ζωή και την ποδοσφαιρική καριέρα του βετεράνου Γάλλου διεθνούς ποδοσφαιριστή και νυν προέδρου της UEFA. Μάλιστα, ο ίδιος επισκέφθηκε το χώρο το 2009 και για να ευχαριστήσει τον Κύπριο ιδρυτή του χώρου, έστειλε το κοστούμι που φορούσε σε επίσημες εκδηλώσεις της UEFA.

Τοπικό Μουσείο Παραδοσιακής Κεντητικής και Αργυροχοΐας Λευκάρων

Βρίσκεται στον ομώνυμο χωριό και στεγάζεται σε κτίσμα του 19ου αιώνα, φιλοξενώντας στους δύο ορόφους του μερικά από τα πλέον αξιόλογα  κεντήματα του χωριού, αλλά και έπιπλα του 19ου και 20ού αιώνα. Σαν χώρος έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς, το λευκαρίτικο κέντημα που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της παράδοσης στην Κύπρο, έχει μπει στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.