Πέρα από το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το Ναυτικό αλλά και τα λαογραφικά μουσεία που λειτουργούν σε διάφορα χωριά των Χανίων, στην περιοχή οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν μουσεία πολύ ξεχωριστά, με πρωτότυπα θέματα, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

1. Μουσείο Σύχρονης Τέχνης “Ελαιουργείον”

elaiourgio-03

Η πρωτοτυπία δεν έγκειται βέβαια στο ότι στα Χανιά υπάρχει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά ότι αυτό φιλοξενείται σε ένα παλιό Ελαιουργείο. Βρίσκεται στο Δρομόνερο των Χανίων και λειτουργεί εκεί που κάποτε στεγαζόταν το λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζυμπραγού, το οποίο έκλεισε το 1980.

Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ελαιουργείον θα δείτε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, κεραμικής, φωτογραφίας, βιντεοτέχνης, κατασκευών, εγκαταστάσεων και ταινιών κινηματογράφου αλλά και βίντεο.

Η συλλογή δημιουργήθηκε από την ευγενική προσφορά έργων τέχνης από τους δημιουργούς τους, αλλά και από χορηγούς, συλλέκτες, δήμους και συνδρομές των μελών της Λέσχης Φίλων του Ελαιουργείου.

2. Μουσείο Σχολικής Ζωής

mouseio-sxolikhs-zwhs-01

Ένα πραγματικά πρωτότυπο μουσείο, το Μουσείο Σχολικής Ζωής, που μάλιστα στεγάζεται στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο χωριό Νεροκούρου Χανίων.

Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να δει μια σειρά εκθεμάτων από βιβλία, τετράδια, χάρακες, θρανία, έδρες, αριθμητήρια, πίνακες, τσάντες και άλλα αντικείμενα παλαιότερων εποχών.

Μεταφέρεται πιστά η ατμόσφαιρα της σχολικής τάξης του παρελθόντος, ενώ στις αίθουσές του διοργανώνονται συχνά εκδηλώσεις.

3. Μουσείο Ελιάς Βουβών

mouseio-elias-vouvwn-01

Η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορούσε να λείπει από τα Χανιά, με τους πλούσιους ελαιώνες αλλά και τα πανάρχαια ελαιόδεντα, ένα Μουσείο Ελιάς. Το Μουσείο Ελιάς Βουβών στεγάζεται σ’ ένα παραδοσιακό κτίσμα στις Άνω Βουβές και στις αίθουσές του αναδεικνύει όλα τα στοιχεία της ζωής των κατοίκων σχετικά με το δέντρο της ελιάς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των εκθεμάτων του αποτελεί το ξύλινο άροτρο, στο οποίο αναφέρεται και ο Ησίοδος και το οποίο χρησιμοποιούσαν οι αγρότες από την προϊστορική εποχή μέχρι τη δεκαετία του 1950.

Το Μουσείο Ελιάς Βουβών βρίσκεται άλλωστε δίπλα στη Μνημειακή Ελιά Βουβών, το αρχαιότερο δένδρο ελιάς στον κόσμο, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται μεταξύ 3.000 και 5.000 χρόνων.

4. Μουσείο Χημείας Χανίων

mouseio-xhmeias-01

Στο Μουσείο Χημείας Χανίων οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε μια πιστή αναπαράσταση του Πρώτου Δημόσιου Χημείου της Ελλάδας. Στεγάζεται στον δεύτερο όροφο του Γενικού Χημείου Χανίων, και επισκέψεις πραγματοποιούνται τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

5. Μουσείο Τυπογραφίας

mouseio-typografias-01

Μια από τις πιο ιστορικές εφημερίδες της Ελλάδας, τα «Χανιώτικα Νέα», έχει ιδρύσει μουσείο Τυπογραφίας, που διηγείται την ιστορία της εφημερίδας και της τέχνης της Τυπογραφίας.

Βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, στο Βιοτεχνικό Πάρκο Σούδας στην συλλογή του περιλαμβάνονται περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, μηχανήματα, εργαλεία και άλλα αντικείμενα που παρουσιάζουν την εξέλιξη της τυπογραφίας από τη γέννηση της την εποχή του Γουτεμβέργιου μέχρι τις μέρες μας.

5+1. Μινωικό Πλοίο

minoiko-ploio-02

Ποιος καλύτερος τρόπος υπάρχει για να μάθετε τα πάντα για την τέχνη των Κρητών, από το να επισκεφθεί ένα πιστό αντίγραφο Μινωικού Πλοίου; Ένα τέτοιο σκάφος, μήκους 17 μέτρων, αντίγραφο πλοίου του 15ου π.Χ. αιώνα, στεγάζεται μαζί με την Έκθεση Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής και την Έκθεση Αρχαίας Ναυπηγικής του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης στο Νεώριο «Μόρο» που βρίσκεται στο ενετικό παλιό λιμάνι των Χανίων.

Η κατασκευή του Μινωικού Πλοίου διήρκησε 4 χρόνια και έγινε εξολοκλήρου με χρήση παραδοσιακών εργαλείων και υλικών: για το σκαρί χρησιμοποιήθηκαν κορμοί από κυπαρίσσια, ενώ για τη στεγανοποίηση οι ναυπηγοί χρησιμοποίησαν στρώσεις υφάσματος εμποτισμένες σε μείγμα ρετσινιού και βοδινού λίπους.

Ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών για τα Χανιά στο grouptravel.gr!