Κατοικούμενη ιστορικά από την αρχαιότητα και περιτριγυρισμένη από θάλασσα από όλα τα σημεία της πυξίδας, το νησί της Αφροδίτης είχε πάντα μεγάλη ναυτιλιακή παράδοση. Τα ναυάγια και σημεία κατάδυσης της Κύπρου είναι πάμπολλα, καθώς από τα νερά της περνούσαν και περνούν χιλιάδες πλοία, διασχίζοντας την Ανατολική Μεσόγειο, τις συροπαλαιστινικακές ακτές ή την Αίγυπτο.

Αντιμετωπίζοντας ακραίες καιρικές συνθήκες τους προηγούμενους αιώνες και σφοδρές θαλασσοταραχές, δεν ήταν λίγες οι φορές που μεγάλα φορτηγά πλοία, μετρίου μεγέθους εμπορικά ή μικρότερα αλιευτικά, έπεσαν σε ξέρες, βυθίστηκαν ή αναγκάστηκαν να μείνουν ακίνητα στα παράλια της μεγαλονήσου.

Σήμερα, η συντεταγμένη προσπάθεια των κυπριακών αρχών και του τουριστικού τομέα, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο τα μαγευτικά νερά και τις εξαιρετικές συνθήκες κατάδυσης, έχουν «δημιουργήσει» τα ναυάγια και σημεία κατάδυσης της Κύπρου (τεχνητούς υφάλους), μετατρέποντας την περιοχή σε υποβρύχιο παράδεισο, με χιλιάδες επισκέπτες να τον επισκέπτονται ετησίως και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, η Κύπρος είναι από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στον κόσμο, με 50 περίπου καταδυτικά κέντρα σε όλο το νησί και τo ναυάγιο Ζηνοβία να είναι από τα πρώτα 5 σε επισκεψιμότητα  παγκοσμίως, με πάνω από 40.000 καταδύσεις το χρόνο.

Αυτοί οι τεχνητοί ύφαλοι στο θαλάσσιο πυθμένα, που δημιουργήθηκαν από πλοία που πήραν μαζί τους στο βυθό γνωστές και άγνωστες ιστορίες, παρέχουν καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών, τσιπούρες, μπαρακούντα, τόνους, ροφούς,  χάνους, σμέρνες, σαργούς, σφυρίδες, χέλια, σουπιές, χταπόδια και πανέμορφα κοράλλια και είναι χώρος διατροφής, αναπαραγωγής, ανάπτυξης και αύξησης σε μέγεθος και αριθμό του πληθυσμού τους.

Τα ναυάγια και σημεία κατάδυσης της Κύπρου με εξαιρετική ορατότητα που μπορεί να φτάνει και τα 40-50 μέτρα, συναντώνται στις περισσότερες ελεύθερες επαρχίες, την επαρχία Πάφου, την επαρχία Λάρνακας την επαρχία Λεμεσού και την επαρχία Αμμοχώστου. Συνήθως είναι προσβάσιμα σε λίγα λεπτά με σκάφος από τις παραλίες και για να απολαύσει κανείς τους μαγευτικούς και ήρεμους βυθούς τους, απαιτείται πιστοποίηση Ανοιχτής Θάλασσας (OW).

 Στην επαρχία Πάφου, που φιλοξενεί το μεγαλύτερο ίσως φυσικό πλούτο του νησιού, ανοιχτά των ακτών της ομώνυμης πόλης, συναντάται το σημείο Κατάδυσης Σπηλιές Αμφορέων που οφείλει την ονομασία του στην οροφή  ενός εκ των σπηλαίων που μοιάζει να είναι καλυμμένη με αμφορείς και φρεάτια. Το Σημείο κατάδυσης Αμφιθέατρο είναι ένα πολύ όμορφο σημείο για τους λάτρεις της κατάδυσης στον Κόλπο των Κοραλλίων, ενώ το σημείο Κατάδυσης Devil’s Head στην πανέμορφη χερσόνησο του Ακάμα, βρίσκεται στα ανοιχτά των βορειοδυτικών ακτών της επαρχίας και συγκεκριμένα στην ομώνυμη παραλία. Το ναυάγιο αποτελεί σημαντικότατο υποβρύχιο  αξιοθέατο για τους επισκέπτες της Χλώρακας και το Ναυάγιο Βέρα Κ είναι από τους αγαπημένους προορισμούς για καταδύσεις κοντά στο λιμάνι της Πάφου. To ναυάγιο και το ναυάγιο EDRO III στην παραλία Θαλασσινές Σπηλιές Πέγειας, μεταξύ του Κόλπου των Κοραλλίων και του Αγίου Γεωργίου Πέγειας, είναι ακόμα μερικά από τα εντυπωσιακά ναυάγια της επαρχίας.

Στην επαρχία Λεμεσού, βρίσκεται το ναυάγιο Φάρσες ΙΙ και το ναυάγιο Lady Thetis στο βυθό της εισόδου του λιμανιού της ομώνυμης πόλης, καθώς και το ναυάγιο Τριών Αστέρων στην περιοχή του Ακρωτηρίου Λεμεσού, που θεωρείται ένας από τους πλέον ασφαλείς καταδυτικούς προορισμούς. Στην χερσόνησο αυτή υπάρχει και το ναυάγιο MV ACHAIOS.

Στην επαρχία Αμμοχώστου, το ναυάγιο Nemesis III είναι από τους πιο διάσημους καταδυτικούς προορισμούς στο Παραλίμνι, όπως και το ναυάγιο Liberty που βρίσκεται στα 150 μέτρα απόσταση και στα ανοιχτά της παραλίας Βρυσούδια. Ο υποθαλάσσιος πλούτος στην περιοχή είναι μεγάλος, ενώ συχνή είναι και η παρουσία δελφινιών που συντροφεύουν τους δύτες. Το σημείο Κατάδυσης Ξωκλήσι στο Ακρωτήρι Κάβο Γκρέκο πήρε το όνομά του από το ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων και είναι ιδανικό για τους λάτρεις της θαλάσσιας εξερεύνησης, αφού στα τοιχώματα των βράχων, υπάρχουν απολιθώματα και πολύχρωμα σφουγγάρια.

Στην επαρχία Λάρνακας, συναντάται το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο ναυάγιο Ζηνοβία, ανοιχτά της ακτής της Λάρνακας ή 2 περίπου μίλια από την παραλία Μακένζυ, αναδεικνύοντας την περιοχή ολόχρονα σε μια από τις πλέον ιδανικές για τους λάτρεις της θαλάσσιας και υποβρύχιας εξερεύνησης. Μαζί με τα εμπορεύματα του πλοίου, που πολλά από αυτά βρίσκονται άθικτα στον πάτο της θάλασσας, στην περιοχή διαβιούν πάνω από 8 είδη σπόγγων σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, κοράλλια, θαλάσσιες ανεμώνες και πάνω από 25 είδη ψαριών. Ο «Τιτανικός της Μεσογείου», όπως λέγεται, βυθίστηκε στο πρώτο του ταξίδι και θεωρείται εύκολα προσβάσιμο, αφού βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με σκάφος από τη στεριά. Το ναυάγιο Μαζωτού, ακόμα ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια της ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται 2,5 περίπου χιλιόμετρα ανοιχτά του Μαζωτού και όλα ευρήματα από το πλοίο, βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας όπου και συντηρούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από το ναυάγιο Ζηνοβία, υπάρχει και το ναυάγιο Αλεξάνδρα που δεν υστερεί σε ομορφιά, ενώ το ναυάγιο ΗΜS Cricket είναι κουφάρι από παλιό βρετανικό πολεμικό πλοίο και το ναυάγιο Ελικοπτέρου κοντά στην περιοχή της Δεκέλειας, «δημιουργήθηκε» από ελικόπτερο του βρετανικού στρατού. Εκτός από τα φημισμένα ναυάγια, υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία κατάδυσης, όπως το σημείο κατάδυσης Μαυρόσπηλιος, στο ανατολικό μέρος της ακτογραμμής της Ξυλοφάγου και συγκεκριμένα, στο ακρωτήριο της Πύλας.

Εξερευνήστε τα ναυάγια και σημεία κατάδυσης της Κύπρου μέσα από το Terrabook!