Μπορεί η διχοτομημένη  πρωτεύουσα να συγκεντρώνει όλη την «τουριστική» χάρη, η βορειοδυτική πλευρά της Κύπρου όμως, διαθέτει μερικές πλαζ που βρίσκονται μακριά από την εμπορευματοποίηση και το τουριστικό hype του υπόλοιπου νησιού. Πέρα από καθαρά νερά και μοναδικά άγρια τοπία, η ακτογραμμή της ελεύθερης επαρχίας Λευκωσίας προσφέρει πραγματική χαλάρωση, μακριά από τα «περιττά» ίχνη πολιτισμού. Διαβάστε για τις έξι «άγνωστες» παραλίες της Λευκωσίας.

Τα λευκωσιάτικα χωριά Μανσούρα και Μοσφίλι που γειτονεύουν με τα Κόκκινα, την μοναδική κατεχόμενη περιοχή σε ελεύθερα κυπριακά εδάφη, μοιράζονται μια μεγάλη ανοργάνωτη αμμουδιά, την παραλία Γερόνησσος. Καθώς οι στροφές του δρόμου, με κατεύθυνση τον Πωμό, τελειώνουν και η πλούσια βλάστηση πυκνώνει, ο επισκέπτης καταλαβαίνει ότι έχει εισέλθει σε ακριτική τοποθεσία, κι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσει είναι η παραλία Ωμέγα. Η συγκεκριμένη πλαζ υπάγεται στον οικισμό Πηγαίνια Λευκωσίας  κι είναι μερικώς οργανωμένη (ξαπλώστρες, ομπρέλες, υπηρεσία ναυαγοσώστη). Στην περίπου 3 χιλιομέτρων χρυσή αμμουδιά της, εκτός από αρκετές αμμολιθίνες, φιλοξενούνται και χελωνάκια, ενώ γύρω από αυτή, υπάρχουν μερικά παραθαλάσσια μπαράκια απ’ όπου ο επισκέπτης μπορεί ν’ αγναντέψει την καταπράσινη πεδιάδα να καταλήγει στο απέραντο γαλάζιο του κόλπου της Μόρφου.

Έπειτα, στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, το κεφαλοχώρι της περιοχής, κουρνιάζουν δύο παραλίες. Η παραλία Αποθήκες, όπου υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση, καθώς επίσης ο λουόμενος θα βρειτριγύρω διάφορα εστιατόρια και ταβέρνες για φαγητό.Εν συνεχεία, η τελευταία κατά σειρά αμμουδιά του χωριού είναι η παραλία Κρυονέρι.Από την εν λόγω περιοχή περνά αρτεσιανό νερό, εξ ού κι η ονομασία της συγκεκριμένης ακτής. Εκεί μπορεί κανείς να νοικιάσει ξαπλώστρες, που ανήκουν στο beach bar που βρίσκεται πάνω από την πλαζ, ενώ σε μερικά σημεία μπορεί να κολυμπήσει παρέα και με το σκύλο του.

Η βόρεια πλευρά της Μεγαλονήσου, αν και η λιγότερο τουριστική του νησιού, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη μορφή της χερσονήσου της και το φυσικό της περιβάλλον. Απόδειξη των παραπάνω αποτελεί η παραλία Παχύαμμου Τηλλυρίας, που με τα καθαρά της νερά και την αστείρευτη θέα, αποζημιώνει τον επισκέπτη που θα οδηγήσει μέχρι το ακριτικό αυτό σημείο. Η βοτσαλωτή αυτή αμμουδιά είναι ανοργάνωτη, κι η είσοδος από τα ανατολικά της, ανήκει σε περιοχή που ελέγχεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Οι αμμόλοφοι που κουρνιάζουν πλάι στο κύμα της συνιστούν προσφιλές προορισμό για τους απανταχού campers, αλλά και ένα ακόμη αγαπημένο σημείο, όπου αφήνουν τ’ αυγά τους οι χελώνες.