Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε κατάματα όλα όσα σας κρατούν μακριά από το πιθανό ταξίδι των ονείρων σας. Οι αποκαλούμενοι και «ταξιδιωτικοί φόβοι» μπορεί να είναι αρχικά μικροί αλλά αν δεν τους αντιμετωπίσετε μπορεί να εξελιχθούν σε ανυπέρβλητα εμπόδια. Ακολουθούν οι επτά συχνότεροι φόβοι αυτού του είδους και έξυπνα τρικ για την αντιμετώπισή τους.

1. Δεν ξέρω την γλώσσα, πώς θα συνεννοηθώ;

Φανταστείτε το εξής: Είστε τελείως εκτός του στοιχείου σας σε ένα νέο χώρο και ξαφνικά κάποιος αρχίζει να φωνάζει στο πρόσωπό σας σε μια γλώσσα που δεν καταλαβαίνετε. Είναι ένα σενάριο το οποίο προκαλεί τεράστιο φόβο στους περισσότερους ταξιδιώτες. Αντί να εστιάσετε στο υπαρκτό αυτό ζήτημα, δώστε βάρος στο πώς θα το ξεπεράσετε, και τότε η λύση του μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι της ομορφιάς ενός ταξιδιού. Το σίγουρο είναι ότι για να ξεπεράσετε το πρόβλημα θα χρειαστείτε μερικά «εργαλεία», ορισμένα πνευματικά, ορισμένα υλικά. Η υπομονή και η ικανότητα να μην παίρνετε προσωπικά τέτοιου είδους καταστάσεις είναι δύο στοιχεία που μπορεί να βοηθήσουν. Προσθέστε στο «οπλοστάσιό» σας εργαλεία όπως το Google Translate, ένα λεξικό με φράσεις της γλώσσας-στόχο και την απομνημόνευση ορισμένων ευγενικών εκφράσεων και τότε θα έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να ξεπεράσετε αλώβητοι τέτοιου είδους έντονες στιγμές.

2. Δεν μου αρέσει να ταξιδεύω μόνος

Η μοναξιά από μόνη της είναι ένα πολύ ισχυρό συναίσθημα και αν σε αυτό προσθέστε την νοσταλγία της πατρίδας και το αίσθημα του ανοίκειου μπροστά σε ένα άγνωστο τοπίο, τότε η σκέψη και μόνο του να ταξιδέψετε μόνοι σας μπορεί να αποδειχθεί δυσβάσταχτη. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν χρειάζεται το ταξίδι σας να είναι τόσο μοναχικό αφού και το ταξίδι κατά μόνας μπορεί να αποτελέσει το ιδανικό «διαβατήριο» σε νέες κουλτούρες και ανθρώπους. Το γεγονός, δε, ότι ο περιορισμός των εξόδων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις όχι επιλογή αλλά ανάγκη, μπορεί να αποδειχθεί πλεονέκτημα για κάποιον που ταξιδεύει μόνος καθώς είναι ευκολότερο από ποτέ να βρει κανείς έναν ντόπιο που είναι πρόθυμος να εξερευνήσει μια πόλη ή να μοιραστεί ένα γεύμα. Στην ίδια λογική τα hostels αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για τους μοναχικούς ταξιδιώτες. Και για όσους αυτού του είδους τα ταξίδια αποτελούν ανυπέρβλητο φόβο υπάρχουν πάντα τα οργανωμένα γκρουπ που μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες πρόθυμους να μοιραστούν το δωμάτιό τους με ένα άλλο μέλος της ομάδας.

3. Ο φόβος της πτήσης

Αυτού του είδους ο φόβος δεν είναι παράλογος καθώς κατ’ αρχήν το να δένει κανείς τον εαυτό του σε έναν μεταλλικό σωλήνα που σκίζει τον αέρα σε ύψος 35.000 ποδών φαντάζει τρελό. Τα ταξίδια με αεροπλάνο ωστόσο αποτελούν στατιστικά το ασφαλέστερο μέσο μεταφοράς και δίνουν τη δυνατότητα κάλυψης μεγάλων αποστάσεων γρήγορα και αποτελεσματικά. Άρα το να προσπαθήσει να παλέψει κανείς αυτό τον φόβο αξίζει μια προσπάθεια. Αν, παρόλα αυτά ο φόβος εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλος ώστε να μην σας επιτρέπει να περάσετε την πόρτα ενός αεροσκάφους, τότε υπάρχει πάντα η λύση μιας επαγγελματικής χείρας βοηθείας. Πλέον υπάρχουν ψυχοθεραπευτές οι οποίοι με τη συνδυαστική χρήση συμπεριφοριστικών τεχνικών, διαλογισμού, χαλάρωσης, ακόμα και ύπνωσης έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τον φόβο της πτήσης. Για όσους το πρόβλημα υπάρχει μεν, σε μικρότερο βαθμό δε, τρικ όπως ασκήσεις αναπνοής ή ακόμα και το διάβασμα ενός κουτσομπολίστικου περιοδικού κατά τη διάρκεια της απογείωσης μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των πρώτων αγχωτικών λεπτών κάθε πτήσης.

4. Κι αν δεν υπάρχει internet τι κάνουμε;

Αν ένα δέντρο πέσει σε ένα δάσος και δεν γραφτεί στο twitter, σε ένα blog ή σε ένα email, τότε μπορεί να κάνει θόρυβο; Η απάντηση είναι, ναι! Στην εποχή της κυριαρχίας των social media η μετάβαση σε ένα περιβάλλον στο οποίο κανείς δεν είναι συνεχώς δικτυωμένος και απολαμβάνει πραγματικές εμπειρίες μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικό βήμα. Αλλάξτε τη σχέση με το smartphone σας. Μπορεί να εξακολουθήσει να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πρόσβαση σε χάρτες, εφαρμογές ή τη λήψη φωτογραφιών αλλά η «απομάκρυνση» από καθημερινές συμπεριφορές όπως η ανταλλαγή email, οι αναρτήσεις στο Facebook ή το Instagram ή ο διάλογος μέσω Messenger, θα σας προσφέρει χρόνο για να απολαύσετε το παρόν της περιοχής που έχετε επισκεφθεί. Αν παρόλα αυτά δεν έχετε ακόμα πειστεί, υπάρχει πάντα το roaming που προσφέρουν όλες οι εταιρείες στους πελάτες τους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

5. Τώρα αυτό που τρώω είναι ασφαλές;

Άγνωστα συστατικά, η ποιότητα του νερού, η ασφάλεια και η υγιεινή σε καντίνες ή fast food: Όσο αυξάνετε τις γνώσεις σας για θέματα διατροφικού κινδύνου σε κάθε προορισμό τόσο πιο πιθανόν είναι να αναπτύξετε τον φόβο της τροφικής δηλητηρίασης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να φτάσετε στο άλλο άκρο και να ξεχάσετε βασικούς κανόνες υγιεινής διατροφής αλλά σίγουρα μπορείτε να βρείτε τρόπους ώστε να μην γίνεται κάθε επίσκεψη σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα κτλ. βασανιστήριο. Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας κάντε μια προκαταρκτική έρευνα, συντάξτε μια λίστα των τροφίμων που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αποφύγετε και ακολουθήστε τους βασικούς κανόνες: το ζεστό φαγητό πρέπει να παραμένει ζεστό, το κρύο φαγητό να μένει κρύο, οι μύγες δεν είναι καλό σημάδι κ.ο.κ.

6. Το σπίτι μου είναι καθαρό, το αεροπλάνο;

Το να σκέφτεστε αν εκεί που τρώτε ή κάθεστε είναι καθαρά, είναι μια φυσιολογική σκέψη. Οπωσδήποτε το αεροπλάνο ή το δωμάτιο του ξενοδοχείου δεν είναι τόσο ιδανικά καθαρά όσο θα θέλατε, αλλά εκτός και αν σκοπεύετε να μετατραπείτε σε μια καθαρίστρια όλου του κόσμου, αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε. Οπότε συχνό πλύσιμο των χεριών με μπόλικο σαπούνι και ζεστό νερό, υγρά μαντιλάκια καθαρισμού και αντισηπτικό είναι τρεις δικλείδες ασφαλείας που μπορούν να κάνουν παρελθόν τον φόβο των μικροβίων.

7. Από ασφάλεια πώς τα πάμε;

Η έννοια του ταξιδιού από μόνη της περιλαμβάνει ένα ευαίσθητο σημείο: οι γειτονιές είναι άγνωστες, τα πλήθη φαντάζουν πυκνότερα και η γλώσσα του σώματος μπορεί να μην σας βοηθά να καταλάβετε έγκαιρα έναν κίνδυνο. Αυτό όμως δεν πρέπει να σας καταβάλει: κάντε μαθήματα αυτοάμυνας (θα σας φανούν χρήσιμα και στην πατρίδα σας) ή διαβάστε για τρόπους αυτοπροστασίας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και αν κάτι σας λέει ότι εκεί που βρίσκεστε δεν υπάρχει ασφάλεια, αποχωρήστε, ενώ μην έχετε δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να κάντε θόρυβο ή σκηνή αν νιώθετε ότι διατρέχετε κάποιο κίνδυνο.

 

Ταξιδέψτε σε μαγευτικούς προορισμούς μέσα από τις σελίδες του Terrabook!