Ένα νησί σχεδόν… ολοστρόγγυλο, δεν μπορεί παρά να προσφέρει στους επισκέπτες αμέτρητες επιλογές για να χαρούν τη θάλασσα. Πράγματι, οι παραλίες της Θάσου είναι ανεξάντλητες, αρκεί να έχει κανείς χρόνο και διάθεση να τις εξερευνήσει πλήρως.

Οι περισσότερες είναι αμμώδεις, με τα νερά τους να έχουν την χαρακτηριστική σμαραγδένια απόχρωση, καθώς αντικατοπτρίζουν την καταπράσινη φύση του νησιού. Αν κάποιος δεν είναι «τύπος» της ομπρέλας, τότε έχει πάμπολλες επιλογές από παραλίες που προσφέρουν φυσική σκιά τα δέντρα, κυρίως πεύκα, που φτάνουν ως την άμμο.

Η Θάσος δίνει ακόμα την δυνατότητα επιλογής μεταξύ δεκάδων οργανωμένων πλαζ, αλλά και άλλων τόσων ελεύθερων, όπου κύριο πλεονέκτημα είναι η ηρεμία και η γαλήνη του τοπίου.

Από τις παραλίες της Θάσου που πρέπει κάποιος να επισκεφθεί όχι μόνο για να απολαύσει το κολύμπι, αλλά κυρίως για να θαυμάσει το φυσικό τοπίο, είναι φυσικά η Γκιόλα, η φυσική «πισίνα» στο νότο, ο Παράδεισος και η Σαλιάρα στα ανατολικά, η παραλία των Μεταλλείων στα δυτικά και οι μικρές παραλίες του βορρά, όπως το Γλυφονέρι ή το Παπαλιμάνι, όπου τα πεύκα κυριολεκτικά φτάνουν στο νερό.

Αν πάλι κάποιος θέλει πλήρη οργάνωση για να απολαύσει μια μέρα στη θάλασσα, τότε τα Λιμενάρια, ο Ποτός, ο Παχύς, η Χρυσή Αμμουδιά και η Χρυσή Ακτή, αλλά και η Σκάλα Μαριών είναι οι παραλίες της Θάσου που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί!

Δείτε παρακάτω τις δέκα παραλίες της Θάσου που οι επισκέπτες του νησιού πρέπει να επισκεφτούν για να πάρουν μια πλήρη γεύση του.

1. Γκιόλα

Πρώτη και καλύτερη, η Γκιόλα, πραγματικά ξακουστή σε όλο τον κόσμο ως μια «φυσική πισίνα» μέσα στη θάλασσα. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, κοντά στην Αστρίδα, περίπου 16 χιλιόμετρα μετά τον Ποτό, και οριοθετείται από πανύψηλους βράχους, που φτάνουν έως και τα οκτώ μέτρα και αποτελούν τον ιδανικό βατήρα για τους τολμηρούς λουόμενους.

Στην παραλία φτάνει χωματόδρομος, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να κατεβείτε το μονοπάτι που προσφέρει μαγική θέα του φυσικού αυτού αξιοθέατου. Η βουτιά στα σμαραγδένια νερά είναι πραγματικά εξαγνιστική, ενώ τα ψηλά βράχια δημιουργούν ένα «άνοιγμα» προς το πέλαγος, στο σημείο που είναι πολύ χαμηλά κι έτσι τα πάντα γαλήνια, εξωτικά νερά αυτής της φυσικής λίμνης γίνονται ένα με την βαθιά γαλάζια θάλασσα του Αιγαίου.

2. Σαλιάρα

Η Σαλιάρα συγκαταλέγεται από πολλούς στις καλύτερες και πιο εντυπωσιακές παραλίες της Θάσου. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, μέσα σε έναν στενό, καταπράσινο και κατάφυτο κόλπο. Λέγεται αλλιώς και παραλία Μάρμαρα, καθώς στην περιοχή βρίσκεται το εργοστάσιο μαρμάρου της Θάσου.

Αποτελείται από ολόλευκα και σχεδόν ολοστρόγγυλα μικρά πετραδάκια που λάμπουν στο φως του ήλιου και κάνουν τα νερά της, σε συνδυασμό και με τους αντικατοπτρισμούς της φύσης, να παίρνουν τις πιο τιρκουάζ και διαυγείς αποχρώσεις που έχει δει κανείς – πολλοί χαρακτηρίζουν την Σαλιάρα «εξωτική», ακριβώς λόγω του χρώματος της θάλασσάς της! H παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους.

3. Παράδεισος

Μια παραλία που λέγεται Παράδεισος, δεν μπορεί παρά να είναι εξωτικής ομορφιάς! Ο Παράδεισος της Θάσου είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, απέχει από τον Λιμένα 22 χιλιόμετρα και βρίσκεται στην ανατολική ακτογραμμή, κοντά στο χωριό Κοίνυρα.

Ολόχρυση άμμος, νερά διαυγή, ρηχά, σε όλους τους τόνους του τιρκουάζ, του γαλάζιου και του πράσινου, έτσι που τα λόγια είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψει κανείς. Ίσως ένας λόγος ακόμα να είναι πως ο Παράδεισος θυμίζει μάλλον παραλία της Καραϊβικής, παρά της Μεσογείου… Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη: ομπρέλες, ξαπλώστρες, φαγητό και ποτό από τα beach bar και ένα γήπεδο για beach volley.

4. Παραλία στον Ποτό

Θεωρείται, τρόπον τινά, το «κέντρο της νεολαίας» της Θάσου. Συγκεντρώνει πλήθος κόσμου και εκτείνεται ακριβώς μπροστά από το χωριό, είναι μεγάλη σε μέγεθος και πλήρως οργανωμένη από άκρη σε άκρη. Η θέα του πελάγους που απλώνεται μπροστά βοηθά άλλωστε στην ηρεμία και την χαλάρωση, ανεξαρτήτως της… κοσμοπλημμύρας.

Στην παραλία στον Ποτό βρίσκει φυσικά κανείς ξαπλώστρες και ομπρέλες, beach bar αρκετά για να διαλέξει αυτό που καλύπτει τα γούστα του, υποδομές για θαλάσσια σπορ και όλες τις σύγχρονες ανέσεις που μπορεί να σκεφτεί.

5. Ρωσογκρεμός

Ο Ρωσογκρεμός είναι παραλία στη νότια Θάσο, σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων ανατολικά από τον Ποτό. Στην αμμουδερή παραλία, αρκετά μεγάλη σε μήκος και φαρδιά, περιτριγυρισμένη από πεύκα και την καταπράσινη φύση της Θάσου, μπορεί κανείς να απολαύσει την ηρεμία του τοπίου και τη γαλήνη της θάλασσας. Yπάρχει η στοιχειώδης οργάνωση και θα βρείτε διαθέσιμες ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπως και μια καντίνα με τα απαραίτητα σε φαγητό και ποτό.

Τα νερά στον Ρωσογκρεμό είναι διαυγή και παίρνουν διάφορες αποχρώσεις του πράσινου αντικατοπτρίζοντας την φύση γύρω, ενώ τα δέντρα που φτάνουν ως την αμμουδιά προσφέρουν και την φυσική και δροσερή σκιά τους σε όσους το επιθυμούν.

6. Χρυσή Ακτή

Ξεκινώντας από την Σκάλα Παναγίας, στα ανατολικά της Θάσου, μια τεράστια σε μήκος, αμμώδης παραλία εκτείνεται για 2,5 περίπου χιλιόμετρα, έως την Σκάλα Ποταμιάς. Η Χρυσή Ακτή μαζί με την Χρυσή Αμμουδιά βρίσκονται στο μέσο αυτής της ακτογραμμής και είναι τα δημοφιλέστερα και πιο οργανωμένα σημεία της. Ειδικά η Χρυσή Ακτή βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της ακτής, λίγο πριν την Σκάλα Ποταμιάς.

Είναι πλήρως οργανωμένη, με πολύ εύκολη πρόσβαση – απέχει περί τα 13 χιλιόμετρα από τον Λιμένα, την πρωτεύουσα της Θάσου – με νερά ρηχά, ιδανικά για οικογένειες με μικρά παιδιά. Δεν είναι καθόλου άδικα βραβευμένη με γαλάζια σημαία, όχι μόνο λόγω της ποιότητας των νερών της, αλλά και της υψηλότατης ποιότητας υπηρεσιών που παρέχει.

7. Βάθη

Η παραλία Βάθη της Θάσου, αν και είναι από τις πιο δύσκολα προσβάσιμες στο νησί, δεν είναι καθόλου ερημική, καθώς την προτιμούν κάθε λογής σκάφη! «Αιτία» είναι φυσικά η απαράμιλλη φυσική της ομορφιά, καθώς βρίσκεται στο βάθος ενός κόλπου και είναι μια αμμουδιά περιτριγυρισμένη από καταπράσινη βλάστηση.

Τα πανύψηλα πεύκα φτάνουν ως το νερό και δημιουργούν ένα πέπλο σκιάς και προστασίας τις καυτές ώρες του καλοκαιριού, που ο ήλιος γίνεται δυσβάσταχτος. Τα νερά, που, αντίθετα με όσα προμηνύει το όνομα της ακτής, είναι σχετικά ρηχά, έχουν πάντα μια πανέμορφη σμαραγδένια απόχρωση, είναι διαυγή και κρυστάλλινα.

Στην Βάθη μπορεί κανείς να προσεγγίσει μέσω χωματόδρομου, από τα γειτονικά χωριά Ποταμιά και Παναγία, αλλά ευκολότερη είναι η πρόσβαση με τα τουριστικά καΐκια που κάνουν εκδρομές για κολύμπι στο νησί.

8. Παραλία Κοίνυρα

Η παραλία στα Κοίνυρα βρίσκεται πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό, στην ανατολική πλευρά του νησιού, σε απόσταση περίπου 22 χιλιομέτρων από τον Λιμένα. Είναι αμμώδης, μεγάλη σχετικά σε μήκος και εντελώς ελεύθερη, χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Τα κρυστάλλινα νερά της, διαυγή και σε τιρκουάζ αποχρώσεις, αφού αντικατοπτρίζουν την καταπράσινη φύση γύρω. Τίποτα «τεχνητό» δεν διαταράσσει εκεί τη γαλήνη του φυσικού τοπίου, που συμπληρώνεται εξάλλου από την θέα του μικρού νησιού των Κοινύρων, που λέγεται και Κοινυριώτικο.

9. Παπαλιμάνι

Μέσα στην καταπράσινη φύση της Θάσου, η παραλία Παπαλιμάνι είναι μια πραγματική όαση, πολύ κοντά στον Λιμένα στην βόρεια ακτή του νησιού, με πολύ εύκολη πρόσβαση. Είναι στενή και αμμώδης παραλία, με φυσική σκιά από τα πεύκα στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ τα ρηχά γαλαζοπράσινα νερά της είναι ιδανικά για τα παιδιά, που απολαμβάνουν εκεί το παιχνίδι με την άμμο και τη θάλασσα για ατέλειωτες ώρες.

Δεν διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες, όμως υπάρχει διαθέσιμο ντους, WC, αλλά και καφετέρια για γρήγορο φαγητό και ποτό.

10. Παραλία στα Μεταλλεία

Η παραλία στα Μεταλλεία της Θάσου βρίσκεται μπροστά από το παλιό εργοστάσιο από όπου επί δεκαετίες γινόταν εξόρυξη κυρίως σιδήρου, στα Λιμενάρια. Το γεγονός «αποτυπώνεται» στο τοπίο ακόμα και σήμερα, καθώς η ολόλευκη άμμος της παραλίας των Μεταλλείων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκούρο μέταλλο με το οποίο είναι καλυμμένη η γη τριγύρω.

Η «περιπέτεια» που ζει εκεί ο επισκέπτης, δεν ολοκληρώνεται στη θέα του παλιού εργοστασίου μόνο, αλλά και στις μικρές και μεγαλύτερες, ακόμα και υποθαλάσσιες σπηλιές, στο «Παλατάκι», το παλιό «στρατηγείο» των μεταλλείων, που βρίσκεται πολύ κοντά, αλλά και στην υπαίθρια έκθεση έργων τέχνης, που λειτουργεί επίσης εκεί.

Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη, καθώς εκεί βρίσκει κανείς ομπρέλες, ξαπλώστρες, beach bar, WC και ντους.