Η βόλτα στην πόλη του Ηρακλείου είναι ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό εμπειριών. Δεν είναι τυχαίο το ότι ολόκληρος ο νομός άλλωστε έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

Ένας μικρός λαβύρινθος, λοιπόν, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, απ’ όπου πέρασαν και άφησαν μικρά και μεγαλύτερα «αναμνηστικά» (αρχιτεκτονικά και άλλα) σχεδόν όλοι: από τους Βυζαντινούς έως τους Ενετούς και τους Οθωμανούς.

Εκκλησίες του χθες και του σήμερα, κρήνες, προμαχώνες, και ιστορικοί δρόμοι, στολίζουν ακόμη το Ηράκλειο, που σφύζει από ζωή και κίνηση μέρα και νύχτα.

1.Τα τοπόσημα του κέντρου

Η πρώτη εικόνα έρχεται από τα σταθερά τουριστικά σημεία της πόλης: το Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου και συνεχίζει προς το πέτρινο ρωμαϊκό φρούριο-φυλακή του Κούλε (Castello a Mare) με την υπέροχη πανοραμική θέα προς την πόλη και το σύγχρονο λιμάνι της.

Η περιπλάνηση στο λαβυρινθώδες εσωτερικό του ανακαινισμένου φρουρίου-εμβλήματος του Ηρακλείου (εκεί εκτίθενται ενάλιες αρχαιότητες, καθώς και ευρήματα από τις καταδύσεις του Κουστώ στην περιοχή) αποτελεί μια σύγχρονη εμπειρία περιήγησης, ενώ δεν πρέπει να προσπεράσετε τα Ενετικά Νεώρια, μέσα στα οποία κατασκευάζονταν τα περίφημα πλοία των Βενετών.

Συνεχίστε μέχρι τον κυματοθραύστη – ιδανική ώρα η δύση του ήλιου, κι έπειτα ακολουθήστε το δρόμο της Οδού 25ης Αυγούστου για την Πλατεία Λιονταριών (ή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου), προκειμένου να βγάλετε μια φωτογραφία στον «ομφαλό» της πόλης, στο σημείο που δίνουν ντόπιοι και τουρίστες τα ραντεβού τους. Εκεί, δεσπόζει η Κρήνη Μοροζίνι, το σιντριβάνι- σύμβολο της πόλης με τα κεφάλια των λιονταριών του Φραγκίσκο Μοροζίνι, που κατασκευάστηκε στις πρώτες δεκαετίες του 17ου αιώνα για να προσφέρει πολύτιμο νερό στην πόλη.

2.Ενετικά τείχη

Η Ενετική περίοδος προίκισε το Ηράκλειο με περίτεχνες αρχιτεκτονικές κατασκευές και όμορφα κτίσματα που διατηρούνται ακόμα και σήμερα, αντιπροσωπευτικά της πλούσιας ιστορία του. Το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της Μεσογείου (25 χρόνια άντεξε την πολιορκία των Τούρκων), είναι ένα από τα ηρακλειώτικα μνημεία που «περπατιέται».

Κατά το παρελθόν, τα Ενετικά Τείχη περιέκλειαν την Παλιά Πόλη του Ηρακλείου, ενώ από τις Πύλες τους γίνονταν δυνατή η μετακίνηση των ντόπιων προς τα άλλα μέρη του νησιού, καθώς επίσης διακινούνταν τα προϊόντα από νομό σε νομό.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον Τάφο Καζαντζάκη με την περίφημη φράση «Δεν ελπίζω τίποτε. Δεν φοβάμαι τίποτε. Είμαι ελεύθερος», που βρίσκεται στον επιπρομαχώνα Μαρτινέγκο, και ατενίστε την πόλη από ψηλά. Νοτιότερα, βρίσκεται και η παλιά Πύλη – είσοδος της πόλης προς τη Δυτική Κρήτη, ή αλλιώς γνωστή κι ως Χανιόπορτα.

3.Λότζια

Η πρώην Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης επί Ενετοκρατίας, και νυν Δημοτικό Μέγαρο, βρίσκεται πάνω στον πεζόδρομο της Οδού 25ης Αυγούστου και συνιστά το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Επίσης, η Λότζια είναι επίσημα και το πιο κομψό κτίριο του Ηρακλείου, καθώς ανακηρύχτηκε το 1987 ως το καλύτερο αναστηλωμένο μνημείο της Ευρώπης (EUROPA NOSTRA).

4.Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

 

Πρόσφατα ανανεώθηκε και πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, οπότε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί απαραίτητη πολιτιστική στάση στην πόλη.

Διαθέτει μια εξαιρετικά μεγάλη και πλούσια συλλογή που περιλαμβάνει μινωικούς θησαυρούς από όλο το νησί. Ανακαλύψτε το «Δίσκο της Φαιστού», τις διάσημες «μινωικές μέλισσες», τη «θεά με τα φίδια» και χαλαρώστε στο δροσερό κηπάκο του κτιρίου.

5.Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Εξαιρετικό θεωρείται και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αφού διαθέτει μερικά εντυπωσιακά εκθέματα, όπως ένα ομοίωμα του Δεινοθήριου (του τρίτου μεγαλύτερου χερσαίου θηλαστικού που έχει βρεθεί στον κόσμο).

6.Μονή Αγίας Αικατερίνης

Δηλαδή, ο ενετικός ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, όπου σήμερα φυλάσσεται η σημαντικότερη έκθεση Βυζαντινών Εικόνων στο νησί (όπως μερικές φορητές εικόνες του Μιχαήλ Δαμασκηνού, του σημαντικότερου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής).

Μετά την επίσκεψή σας στο αναστηλωμένο και σύγχρονο Μουσείο Αγίας Αικατερίνης, χαλαρώστε σ’ ένα από τα καφέ της όμορφης πλατείας του.

7.Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου

Αν και «προικισμένη» με δωρεές βιβλιοθηκών, όπως αυτής του μεγάλου Έλληνα ποιητή Γιώργου Σεφέρη, συνολικά 250.000 τόμους βιβλίων, και 7 αιώνες αρχειακού υλικού από την ιστορία της Κρήτης, παραμένει ακόμη κλειστή.

Τα τελευταία χρόνια όμως έχει ανακαινιστεί, ενώ για τους βιβλιοφάγους, στο χώρο της λειτουργεί βιβλιοπωλείο με λευκώματα, ημερολόγια και ιστορικές εκδόσεις που αφορούν το νησί.

8.Βασιλική Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου)

Στον πεζόδρομο της Οδού 25ης Αυγούστου, δηλαδή στην καρδιά του Ηρακλείου, βρίσκεται ο ενετικός ναός του Αγίου Μάρκου (προστάτη των Βενετών), όπου κάποτε έθαβαν τους Δούκες και πολύ αργότερα λειτούργησε ένα σινεμά.

Σήμερα, εδώ φιλοξενείται η Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, η οποία αποτελεί πραγματικό στολίδι της πόλης. Καθίστε στα σκαλάκια της εκκλησίας και αφεθείτε να χαζεύετε τους περαστικούς της πλατείας, εκτός κι αν είστε από τους τυχερούς και πετύχετε κανένα μίνι τζαζ κονσέρτο ή τη Φιλαρμονική να παίζει μουσική.

9.Επίσκεψη στο Σπίτι-Μουσείο της Ιστορίας της Κρήτης

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο νεοκλασικό του κέντρου του Ηρακλείου, βρίσκεται δυτικά από το νέο λιμάνι Ηρακλείου και αγναντεύει το Κρητικό πέλαγος.

Εκεί μπορείτε να δείτε από κοντά θησαυρούς των βυζαντινών και των νεότερων χρόνων της Μεγαλονήσου, ενώ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, δύο πίνακες του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς και μερικές από τις πρώτες εκδόσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Μη χάσετε επίσης τη χαριτωμένη (πίσω) αυλή του Μουσείου και ανακαλύψτε τις σπάνιες εκδόσεις της βιβλιοθήκης του.

10.Η αρχαιότερη Αρμένικη εκκλησία στην Ευρώπη

Συναντάται λίγο έξω από το κέντρο της πόλης και είναι γνωστή κι ως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου των Δωριανών. Από τον αρχικό ναό, δυστυχώς σήμερα διατηρείται μόνο η νότια πόρτα του.

11.Οικία Χρονάκη

Ένα ακόμη σημαντικό μνημείο και κομμάτι της νεότερης ιστορίας της πόλης του Ηρακλείου, που έχει κυριολεκτικά χαθεί στη λήθη των πολιτών και των επισκεπτών της.

Αν και σήμερα παραμένει κλειστό, αξίζει να το επισκεφτείτε, καθώς θυμίζει σκηνικό άλλης εποχής.

12. Αθέατη πόλη

Το μοναδικό πάρκο της πόλης, το Πάρκο Γεωργιάδη, με την παιδική χαρά και το αναψυκτήριο, που λειτουργεί κάθε καλοκαίρι μέχρι αργά, αποτελεί με διαφορά μια μικρή όαση στο κέντρο της πόλης.

Μάθετε για τα καλλιτεχνικά δρώμενα που διοργανώνονται εδώ και διασκεδάστε παρέα με τους ντόπιους.