Το Terrabook επισκέφτηκε αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα πολιτισμού και σας παρουσιάζει γνωστά και άγνωστα μνημεία της αργολικής γης. Μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, τα υπέροχα θέατρα της Επιδαύρου και τα μυστηριώδη ρωμαϊκά ωδεία του Άργους, κάναμε μια στάση και σ’ άλλα αξιοθέατα, που λίγοι τα προσέχουν και πολύ λιγότεροι τα έχουν επισκεφτεί, αλλά όλα τους συνδέονται με τις απαρχές της ιστορίας του νομού.

Ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών στην Αργολίδα από το ekdromi.gr!

Κριτήριον: Ένα από τα αρχαία δικαστήρια της Ελλάδας

kritirion

Πάνω σ’ ένα μικρό ύψωμα και στους πρόποδες της Λάρισας, στέκεται ένα υπαίθριο οικοδόμημα που ταυτίζεται με το αρχαίο δικαστήριο της πόλης του Άργους. Εκεί, ο βασιλιάς του Άργους, Δαναός, δίκασε μία από τις πενήντα κόρες του, την Υπερμήστρα, γιατί εκείνη παράκουσε τη διαταγή του και δεν θανάτωσε την πρώτη νύχτα του γάμου το σύζυγό της.

Δείτε το Κριτήριον εδώ.

Νεοκλασική αγορά Άργους: Ο εμπορικός ομφαλός της Πελοποννήσου

neoklassiki-agora-argous

Η νεοκλασική αγορά Άργους αποτελεί ένα από τα ομορφότερα κτίσματα στην πόλη, οικοδόμημα του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ από το 1888. Κάποτε στο χώρο αυτό, όλα τα νοικοκυριά της πόλης έκαναν τις απαραίτητες προμήθειες, ενώ σήμερα εκεί υπάρχει μόνο ένα καφενείο με το κτίσμα να κρατάει μονάχο του τις μνήμες του από τα παλιά χρόνια.

Δείτε φωτογραφίες από τη Νεοκλασική αγορά Άργους εδώ.

Στρατώνες Καποδίστρια: Η ιστορία μιας πόλης

stratones-kapodistria

Στην καρδιά της πόλης του Άργους  οι στρατώνες Καποδίστρια είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που σχηματίζει ένα μεγάλο Π. Λειτουργώντας από νοσοκομείο των Αδελφών του Ελέους, λαϊκή αγορά επί της Τουρκοκρατίας, ταχυδρομείο, σχολείο, στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, μέχρι και χώρος της πρώτης Πανελλήνιας γεωργοκτηνοτροφικής έκθεσης το 1899, μετά τις καταστροφές από την επανάσταση του 1821,  αναστηλώθηκαν από τον Ιωάννη Καποδίστρια και χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες ιππικού, για τους αγωνιστές που πήραν μέρος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. Επί γερμανικής κατοχής έγιναν άντρο ανακρίσεων και βασανισμών, ενώ σήμερα εκεί στεγάζονται η Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Θέατρο, το 1ο σύστημα προσκόπων, με τον υπαίθριο χώρο τους να χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου.

Περιηγηθείτε στους στρατώνες Καποδίστρια εδώ.

Πύργος της Έλλης: Το σημείο αναφοράς στο Πορτοχέλι

Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό οίκημα, κι αποτελεί την πρώτη έπαυλη που χτίστηκε εκεί, η οποία ξεπροβάλλει δια θαλάσσης σ’ όσους προσεγγίζουν από τον Αργολικό Κόλπο το κοσμοπολίτικο Πορτοχέλι . Στο παρελθόν η γεννήτριά του διατηρούσε δωρεάν ρεύμα κατά τους θερινούς μήνες, ευεργετώντας τους ανθρώπους της περιοχής.

Διαβάστε αναλυτικά για τον Πύργο της Έλλης εδώ.

Αδριάνειο  Υδραγωγείο:  Ένα από τα αρχαιότερα έργα υδροδότησης της Ελλάδας

Βόρεια από το αρχαίο θέατρο Άργους στην Αργολίδα και κάτω από την Παναγία Πορτοκαλούσα, βρίσκονται τ’ απομεινάρια ενός πολύ σημαντικού υδρευτικού συστήματος της αρχαιότητας, του Αδριάνειου Υδραγωγείου. Έργο Ρωμαϊκών χρόνων, και συγκεκριμένα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, μετέφερε νερό από την περιοχή του Κεφαλόβρυσου, διοχετεύοντας το Νυμφαίο μέσω κατάλληλων αγωγών, οπότε κι άρδευε όλη την πόλη του Άργους.

Διαβάστε αναλυτικά για το Αδριάνειο Υδραγωγείο εδώ.

Πυραμίδα του Ελληνικού: Μια ελληνική πυραμίδα αρχαιότερη του Χέοπα;

puramida-ellinikou

Η Πυραμίδα του Ελληνικού βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο στο χωριό Ελληνικό, 9 χιλιόμετρα περίπου νοτιοδυτικά του Άργους. Χτισμένη στο δρόμο που στην αρχαιότητα συνέδεε το Άργος με την Τεγέα Αρκαδίας, θεωρείται η καλύτερα διατηρημένη πυραμίδα από τις 26 στην Ελλάδα. Είτε ως οχυρό για τον έλεγχο των οδικών αξόνων, είτε ταφικό μνημείο, αμυντικός πύργος ή φρυκτωρία (για επικοινωνία μέσω πυρσών/φρυκτών), το μνημείο θεωρείται από τους ντόπιους και κάποιους ερευνητές παλιότερο κατά 100 έτη της πρώτης αιγυπτιακής πυραμίδας, (2620 π.χ.) και 170 έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπα (2550 π.χ.)

Δείτε εδώ φωτογραφίες από την Πυραμίδα του Ελληνικού.

Μνημείο Υψηλάντη: Τα κόκκαλά του αγωνιστή στην πλατεία Τριών Ναυάρχων

mnimio-upsilanti

Το μνημείο Δημήτριου Υψηλάντη είναι ένα ταφικό μνημείο με τα οστά του στο μέσο της πλατείας Τριών Ναυάρχων του Ναυπλίου. Με παραγγελία του Γεωργίου Υψηλάντη ως οστεοφυλάκιο για τον αδερφό του, το μνημείο κατασκευάστηκε στη Βιέννη και τοποθετήθηκε αρχικά στην πλατεία Συντάγματος). Το 1951 μεταφέρθηκε στην πλατεία Τριών Ναυάρχων.

Διαβάστε αναλυτικά για το Μνημείο Υψηλάντη εδώ.

Ψηφιδωτό Αγίου Αναστασίου: Στην ελιά που μαρτύρησε ο πολιούχος του Ναυπλίου

psifidoto-agiou-anastasiou

Το Ψηφιδωτό Aγίου Αναστασίου βρίσκεται στην πόλη του Ναυπλίου, δίπλα ακριβώς από το ναό Γενέσιο της Θεοτόκου. Αφιερωμένο στον πολιούχο της πόλης, είναι τοποθετημένο στο σημείο που ο άγιος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους το 1655, στην υπεραιωνόβια ελιά. Οι ντόπιοι μάλιστα, ταυτίζουν την αντοχή της ελιάς στο χρόνο με την ευλογία του Αναστασίου. Το δέντρο με τον τεράστιο κορμό έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των συνολικά 51 διατηρητέων φυσικών μνημείων. Η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Αναστασίου του Ναυπλίου γιορτάζεται την 1η Φεβρουαρίου με καθολική αργία στο Ναύπλιο.

Διαβάστε αναλυτικά για το Ψηφιδωτό Αγίου Αναστασίου εδώ.

 

Πύλη της Ξηράς: η μοναδική πύλη εισόδου από ξηράς στο Ναύπλιο του 18ου αιώνα

puli-ksiras

Η Πύλη της Ξηράς βρίσκεται κάτω από τα τείχη της Ακροναυπλίας, στην πλατεία Σταϊκοπούλου κι αποτελούσε την μοναδική είσοδο της πόλης από τη στεριά εκείνη την εποχή. Όλη η γύρω περιοχή που σήμερα βρίσκονται τα ΚΤΕΛ, τα δικαστήρια και ο δρόμος ήταν θάλασσα. Μπροστά στην πύλη, υπήρχε μια πλατειά θαλάσσια τάφρος που προσάραζαν τα πλοία της εποχής και ξεκινούσε από την Ακροναυπλία μέχρι το σημερινό κολυμβητήριο. Η πρόσβαση στην πόλη γινόταν από μια κινητή ξύλινη γέφυρα, η οποία μαζευόταν μετά την δύση του ηλίου και όποιος δεν την προλάβαινε ανοικτή, ήταν αναγκασμένος να διανυκτερεύσει εκτός πόλης.

 

Δείτε την Πύλη της Ξηράς εδώ.

 

Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Δενδρών: ένα από τα μεγαλύτερα μυκηναϊκά νεκροταφεία της Πελοποννήσου.

mukinaiko-nekrotafeio-dendron

To μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που εκτείνεται στη νοτιοδυτική πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, λίγο έξω από το χωριό Δενδρά. Μετά τις ανασκαφές από το 1926 μέχρι και το 1977, ήρθαν στο φως τάφοι του 15ου και 14ου αιώνα π.Χ., αλλά και η περίφημη πανοπλία των Δενδρών, η αρχαιότερη χάλκινη πανοπλία που έχει βρεθεί ανέπαφη. Στο νεκροταφείο αυτό, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και δύο απολιθωμένα προϊστορικά άλογα, εξημερωμένα και οικόσιτα.

Περιηγηθείτε στο μυκηναϊκό νεκροταφείο Δενδρών εδώ.

Αρχαίο Ηραίο: Το ιερό της θεάς Ήρας

arxaio-iraio

Το αρχαίο Ηραίο είναι ένα ιερό που βρίσκεται ανάμεσα στο Άργος και τις Μυκήνες, στις πλαγιές του λόφου Αετόβουνο. Ιδρύθηκε στα μισά του 8ου αιώνα π.Χ., και κατά την αρχαιότητα διετέλεσε κέντρο λατρείας της Ήρας, πολιούχου του Άργους. Εδώ, τελούνταν η πιο φημισμένη γιορτή αφιερωμένη στην Ήρα, τα Ηραία (ή Εκατόμβαια γιατί θυσίαζαν 100 βόδια ), που γιορτάζονταν το δεύτερο χρόνο κάθε ολυμπιάδας. Επιπλέον, η παράδοση λέει ότι εκεί ο Αγαμέμνονας δέχτηκε τον όρκο των Ελλήνων πριν ξεκινήσουν για την Τροία.

Διαβάστε αναλυτικά για το Αρχαίο Ηραίο εδώ.

 

Διαβάστε το πρώτο μέρος της πολιτιστικής διαδρομής στα γνωστά και άγνωστα μνημεία της Αργολίδας.