Βγαλμένοι από το παρελθόν, το ένδοξο παρελθόν της μανιάτικης γης, οι Πύργοι στη Μεσσηνιακή (Δυτική) Μάνη στέκουν αγέρωχοι ως σήμερα. Τα ψηλά, ορθογωνίου σχήματος οικοδομήματα, χτισμένα από την παραδοσιακή πέτρα της γης αντανακλούν την ισχύ και την επιρροή της οικογένειας που τους κατοικούσε.

Πολλοί από αυτούς σήμερα λειτουργούν ως μουσεία, άλλοι έχουν ανακαινιστεί και είναι ξενώνες και άλλοι ερειπωμένοι, αλλά πεισματικά όρθιοι απέναντι στον χρόνο, τον καιρό και τον σύγχρονο άνθρωπο πολλές φορές. Είναι βέβαιο ότι στην περιήγησή του κανείς στη Μάνη της Μεσσηνίας θα συναντήσει αμέτρητα πυργόσπιτα και παρατηρητήρια όλων των ιστορικών φατριών.

Πύργος των Καπετανάκηδων

messinia-pyrgos-kapetanakidon

Ο Πύργος των Καπετανάκηδων βρίσκεται στο χωριό Χαραυγή στα Σωτηριάνικα. Ανήκε στην ομώνυμη ένδοξη οικογένεια, από τις τάξεις της οποίας αναδείχθηκαν σπουδαίοι οπλαρχηγοί που διακρίθηκαν κατά την Επανάσταση του 1821. Χτίστηκε πιθανότατα στα τέλη του 18ου αιώνα, εκτείνεται σε τρεις ορόφους με την είσοδο στα ανατολικά. Ο οχυρωμένος περίβολος έχει πάνω από 100 πολεμίστρες. Σήμερα ο πύργος των Καπετανάκηδων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην περιοχή.

Πύργος του Πατριαρχέα

messinia-pyrgos-tou-patriarxea

Ο Πύργος του Πατριαρχέα είναι ένα από τα Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία της Δυτικής Μάνης. Βρίσκεται στο χωριό Προσήλιο και είναι ένας στενός, ψηλός, πέτρινος πύργος, ενώ η κάτοψή του είναι σχεδόν σωστό τετράγωνο. Εκεί κατοικούσε ο προεστός της περιοχής, σύμφωνα με το πολύ συγκεκριμένο δίκαιο και την παράδοση της Μάνης.

Πύργος του Μούρτζινου

pyrgos-mourtzinou-i-pyrgos-mourtzinou-troupaki-01

Στην Παλιά Καρδαμύλη δεσπόζει ο Πύργος του Μούρτζινου, ο οποίος ανήκε στον τελευταίο καπετάνιο της Μάνης. Διασώζεται η μισογκρεμισμένη τοξωτή πύλη, το Πυργόσπιτο, ο Πύργος, το Σιδηρουργείο, η υπόγεια Στέρνα, το Ελαιοτριβείο και ο Λαχανόκηπος που κάλυπτε τις ανάγκες της οικογένειας, ενώ στην είσοδο υπάρχει ο Ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, η οικογενειακή εκκλησία των Μουρτζίνων, οι οποίοι διοίκησαν την καπετανία της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια. Σήμερα ο Πύργος του Μούρτζινου στεγάζει το Μουσείο των Μούρτζινων.

Πύργος Κουμουνδούρου

pyrgos-koumoundourou-03

Ο Πύργος Κουμουνδούρου στον Κάμπο της Δυτικής Μάνης ήταν το σπίτι του Μπέη της Μάνης, καπετάν Κουμουντούρου ή Κουμουνδούρου. Στον ερειπωμένο πια, διώροφο πύργο γεννήθηκε και ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος (1815-1883), από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας.

Πύργος Κετσέα

messinia-pyrgos-ketsea

Ο Πύργος Κετσέα βρίσκεται στους Κάτω Δολούς της Δυτικής Μάνης. Σήμερα σώζεται μόνο η βάση ενώ η τοιχοποιία του Πύργου αποτελείται από λίθους και σποραδικά θραύσματα κεραμιδιών. Μέσα στον Πύργο Κετσέα βρίσκεται ο ιερός ναός Αγίου Νικολάου, ξυλόστεγος με δίρριχτη στέγη και τρίπλευρη αψίδα, οι τοιχογραφίες του οποίου στο ιερό χρονολογούνται στα τέλη του 18ου αιώνα.