Σπάνια συναντά κανείς νησί τόσο πράσινο και με τόσα πολλά τρεχούμενα νερά όπως η Σαμοθράκη, η φύση της οποίας είναι ο λόγος που την επισκέπτονται χιλιάδες ταξιδιώτες κάθε χρόνο: βλάστηση, τρεχούμενα νερά, καταρράκτες, παραλίες…

Κυριαρχεί το όρος Σάος, με το Φεγγάρι, την ψηλότερη κορυφή του, να αγγίζει τα 1610 μέτρα. Τα εκατοντάδες ρυάκια και ποταμάκια που κατεβαίνουν τον Σάο σχηματίζουν αμέτρητους καταρράκτες και τις περίφημες βάθρες της Σαμοθράκης, μικρές λιμνούλες σαν πισίνες μέσα στα βράχια. Ο ποταμός Τσιβδογιάννης κρύβει πολλές τέτοιες ομορφιές για τους λάτρεις της φύσης.

Ο μεγαλύτερος χείμαρρος του νησιού είναι ο Φονιάς – ένας από τους καταρράκτες του, η Κλείδωση, έχει ύψος 35 μέτρα! Οι καταρράκτες της Κακιάς Πλάκας, της Καριάς, αυτοί του Ξηροπόταμου, του Αράπη, του Καραγιαννάκη και άλλων ποταμών της Σαμοθράκης αξίζουν την επίσκεψή σας, για να περάσετε μερικές ώρες στην φύση και την οργιώδη βλάστηση γύρω απ’ το νερό!Ψηλά πλατάνια σχηματίζουν μοναδικά πλατανόδαση, ενώ βρίσκουμε ακόμη βελανιδιές, καστανιές, σφενδάμια, «σταυρόξυλα», κά.

Οι βάθρες Σαμοθράκης είναι οι λίμνες που σχηματίζονται σε διάφορα σημεία του νησιού, από τις αμέτρητες πηγές και τα εκατοντάδες ρυάκια του νησιού. Στην πλειοψηφία τους τα ρυάκια πηγάζουν από το Σάο και δημιουργούν ένα εξαιρετικής ομορφιάς φυσικό φαινόμενο, με «φυσικές πισίνες» μέσα στους βράχους, κάτω από πανύψηλα καταπράσινα πλατάνια.

Ο ήχος του γάργαρου νερού που κυλάει, η απομόνωση που νιώθει ο επισκέπτης στη φύση και η αιωνιότητα που αποπνέει το μυστηριακό νησί συνθέτουν μια ατμόσφαιρα εξωπραγματική – περιμένει κανείς να… δει και να ακούσει τα ξωτικά του βουνού και τις νεράιδες του νερού!

Πιο γνωστές στη Σαμοθράκη είναι οι βάθρες του ποταμού Τσιβδογιάννη, με την Γριά Βάθρα, κοντά στα Θέρμα, να ξεχωρίζει. Από εκεί ξεκινά και η ανάβαση προς το Φεγγάρι, την ψηλότερη κορυφή όλου του Έβρου.

Κρεμαστός

Ο καταρράκτης Κρεμαστός βρίσκεται στα νότια της Σαμοθράκης και μπορεί κανείς να τον πλησιάσει μόνο με τα εκδρομικά καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού. Κι αυτό γιατί πέφτει κατευθείαν στη θάλασσα, κι όχι σε κάποια από τις βάθρες, ενώ το εντυπωσιακό στοιχείο δεν είναι μόνο αυτό: Τα νερά του Κρεμαστού πέφτουν απευθείας στη θάλασσα από ύψος σχεδόν 100 μέτρων! Το καλοκαίρι, αν και δεν είναι ιδιαίτερα ορμητικός, δημιουργεί ένα μοναδικό φυσικό τοπίο, ενώ το χειμώνα τα νερά του καλύπτουν όλη την κοιλότητα του βράχου.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να βουτήξουν στα σμαραγδένια νερά του Αιγαίου και να κολυμπήσουν κάτω από τον Κρεμαστό, ακόμα και να ξεδιψάσουν από τα νερά του, που είναι πεντακάθαρα και βέβαια γλυκά, αν και βρισκόμαστε μέσα στη θάλασσα! Το φαράγγι του Κρεμαστού είναι εξάλλου ένα από τα εντυπωσιακότερα της Σαμοθράκης για τους λάτρεις του canyoning.

Φονιάς

Είναι ο πιο διάσημος ποταμός της Σαμοθράκης, μοιάζει με χείμαρρο και κυλάει σε τοπία μαγικής ομορφιάς, απέχοντας όσο γίνεται από την αρνητική φόρτιση που φέρει το όνομά του. Πηγάζει από τις κορυφές του Σάου και εκβάλει στα βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, στο Θρακικό Πέλαγος. Υπολογίζεται ότι ονομάστηκε Φονιάς ή επειδή κάποτε είχε προκαλέσει φονικό στα ορμητικά νερά του ή επειδή στον μεσαιωνικό πύργο που βρίσκεται πλάι στις όχθες στις εκβολές του είχε γίνει κάποτε φόνος.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ο Φονιάς είναι ένα πανέμορφο μικρό ποτάμι, με γάργαρα νερά που σχηματίζουν μερικές από τις πιο όμορφες βάθρες της Σαμοθράκης. Η πεζοπορική διαδρομή που τον ακολουθεί, ειδικά μέχρι την πρώτη βάθρα είναι πολύ εύκολη, όμως το πιο όμορφο κι εντυπωσιακό σημείο του είναι η Κλείδωση. Πρόκειται για καταρράκτη με ύψος 35 μέτρων, του οποίου τα νερά πέφτουν με εκκωφαντικό θόρυβο σχηματίζοντας μια μαγική βάθρα μέσα στους βράχους. Οι μαρτυρίες των κολυμβητών στον καταρράκτη της Κλείδωσης μιλούν για μια εμπειρία ζωής ανεπανάληπτη!

Η διαδρομή Φονιάς – Κλείδωση δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διαρκεί περίπου δύο ώρες και μπορεί να την διασχίσει κάποιος με μέτρια φυσική κατάσταση. Ξεκινά από την Γέφυρα του Φονιά, κοντά στα Θέρμα και συνεχίζει μέσα στα πλατάνια κατά μήκος της όχθης του ποταμού, που ειδικά το καλοκαίρι είναι ένας γάργαρος χείμαρρος.