Μπορεί η Σαντορίνη να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή νησιά της Μεσογείου, να συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης και να έχει αξιοποιηθεί τουριστικά κατά το μεγαλύτερο μέρος της, διατηρεί όμως ακόμα κάποιες γωνιές αναλλοίωτες και «κρυμμένες» από τα μάτια των περισσότερων που επιλέγουν να επισκεφθούν τα πιο «διάσημα» σημεία της.

Παραλίες εντυπωσιακές για το περιβάλλον τους και την ατμόσφαιρά τους, μνημεία του πολιτισμού των περασμένων αιώνων, αλλά και σημαντικές τοποθεσίες για την ιστορία και την ταυτότητα του νησιού, δίνουν στους επισκέπτες μιαν άλλη εικόνα του δημοφιλούς προορισμού.
Σκάρος

Ο Σκάρος ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Σαντορίνης, ο απόκρημνος βράχος της καλντέρας μπροστά από το Ημεροβίγλι , που διάλεξαν οι Ενετοί κατακτητές τον 13ο αιώνα να χτίσουν το στρατηγείο τους θεωρώντας πως η θέση του ήταν η πλέον στρατηγική στο νησί.

Αρχικά χτίστηκε το Επάνω Κάστρο, η Ρόκα, όπως ήταν γνωστό και στην συνέχεια ο οικισμός εξαπλώθηκε προς την ρίζα του βράχου, πάντα στην πλευρά προς την ξηρά και όχι από την πλευρά της καλντέρας, που θα ήταν εκτεθειμένος στα βλέμματα των εχθρών. Στην βάση του υπήρχε μια ξύλινη γέφυρα που αποτελούσε το σημείο εισόδου στον οικισμό. Επί επτά σχεδόν αιώνες, ο Σκάρος αποτέλεσε την έδρα όλων των διοικητικών υπηρεσιών της Σαντορίνης και την κατοικία του Ενετού Άρχοντα του νησιού.

Σήμερα στον βράχο του Σκάρου δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα ερείπια να μαρτυρούν πως κάποτε εκεί χτυπούσε η καρδιά του νησιού, αλλά η βόλτα προς τα εκεί αξίζει γιατί μπορεί κανείς να φτάσει στο ξωκλήσι της Παναγίας Θεοσκέπαστης, στην εξωτερική του πλευρά, με μοναδική θέα προς το ηφαίστειο , την Παλαιά και την Νέα Καμμένη.
Βλυχάδα

Πανύψηλοι βράχοι, σμιλεμένοι έτσι που όποιος τους αντικρίζει αδυνατεί να πιστέψει πως είναι δημιούργημα της φύσης και όχι ανθρώπων, απέραντη καταγάλανη θάλασσα και ψιλή μαύρη άμμος. Αυτό είναι το σκηνικό στην παραλία Βλυχάδα της Σαντορίνης, μια από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο, αμέσως μετά τον Άγιο Γεώργιο , τον Εξωμύτη και τον Περίβολο , κοντά στο Μεγαλοχώρι και το Εμπορειό και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Είναι πολύ μεγάλη παραλία και σε όλο της το μήκος, τα βράχια δημιουργούν πραγματικά εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Είναι οργανωμένη μόνο στην αρχή της και δεν είναι ποτέ γεμάτη κόσμο

Κολούμπος

Ο Κολούμπος είναι η παραλία της Σαντορίνης που βρίσκεται απέναντι από το ομώνυμο υποθαλάσσιο ηφαίστειο, στα ανατολικά του νησιού. Απέχει από την Οία μόλις 4 χιλιόμετρα και για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει μετά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο να συνεχίσει στο σύντομο μονοπάτι. Δεν διαθέτει οργάνωση, ενώ τα μαύρα βότσαλα και τα κόκκινα βράχια δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση και ένα τοπίο πολύ ιδιαίτερο.

Στην μια άκρη της ακτής σχηματίζεται ένας πανύψηλος λευκός βράχος, όπου βρίσκεται και η σπηλιά της φώκιας, ένας ενδιαφέρον σχηματισμός. Συνήθως την συγκεκριμένη παραλία προτιμά η νεολαία, ενώ στην Σαντορίνη είναι γνωστή και ως η κατεξοχήν παραλία που μπορεί κανείς να κάνει γυμνισμό.

Αγία Ειρήνη

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Ειρήνης, τα ερείπια της οποίας ανακαλύφθηκαν μόλις το 1992 στα περίχωρα της Περίσσας , δίνει την απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στο ερώτημα: Πώς προέκυψε το όνομα Σαντορίνη για την νήσο Θήρα; Τα «λείψανα» του αρχαίου ναού βρίσκονται στους πρόποδες του Μέσα Βουνού, στην νοτιοανατολική Σαντορίνη, πολύ κοντά στον σύγχρονο οικισμό της Περίσσας και την Αρχαία Θήρα , που ανακαλύφθηκε στην κορυφή.

Υπολογίζεται πως χτίστηκε στα τέλη του 5ου αιώνα μΧ, καταστράφηκε όμως κατά τις αρχές του 8ου, πιθανώς λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου του 726 μ. Χ., κάτι που πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν. Αργότερα, στα ερείπια του αρχαίου μεγαλοπρεπούς ναού, χτίστηκε μια πιο ταπεινή εκκλησία – αυτήν ήταν που γνώριζαν όλοι μέχρι την σπουδαία ανακάλυψη του 1992.

Αρχαία Θήρα

Στην κορυφή του Μέσα Βουνού, στην νοτιοανατολική ακτή της Σαντορίνης και ανάμεσα από το Καμάρι και την Περίσσα, βρίσκονται τα ερείπια της Αρχαίας Θήρας. Υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. από Δωριείς αποίκους και κατοικήθηκε μέχρι τα πρώιμα βυζαντινά χρόνια.

Για να φτάσει κανείς στην Αρχαία Θήρα, θα πρέπει είτε να ακολουθήσει τον ασφαλτοστρωμένο χώρο που οδηγεί έως την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, είτε να ανέβει από το παλιό καλντερίμι από το Καμάρι, στην πλαγιά του Μέσα Βουνού. Η θέα τόσο από την διαδρομή όσο και από τον αρχαιολογικό χώρο προς το νότιο τμήμα της Σαντορίνης είναι μαγευτική.

Φοινικιά

«Κρυμμένη» πίσω από την σκιά της διάσημης Οίας , η Φοινικιά είναι από τα πιο αυθεντικά, παραδοσιακά χωριά της Σαντορίνης. Απέχει από την περίφημη γειτόνισσά της μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια και βρίσκεται στο πιο ψηλό σημείο του κάμπου, στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Ο κάμπος αυτός, πλούσιος σε αμπέλια και άλλα προϊόντα , την κάπαρη, τα ντοματάκια, τη φάβα, έδωσε τον χαρακτήρα στο χωριό: Οι πλούσιοι γαιοκτήμονες ζούσαν στην Οία και οι αγρότες που δούλευαν στα χωράφια τους ήταν οι κάτοικοι της Φοινικιάς.

Σήμερα το χωριό είναι από τα πιο πολύχρωμα της Σαντορίνης: Διατηρώντας τα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κυριαρχεί φυσικά το κατάλευκο χρώμα των Κυκλάδων, στολισμένο όμως τόσο από την μαύρη πέτρα, όσο και από έντονες μπλε, πορτοκαλί, ακόμα και κόκκινες αποχρώσεις. Η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Ματρόνας , με τον πανύψηλο φοίνικα στο προαύλιο ξεχωρίζει από μακριά και γίνεται το κέντρο ολόκληρου του νησιού κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου που γιορτάζει.