Στους περισσότερους αρκεί μια πεντακάθαρη θάλασσα, όπως οι ελληνικές, για να ευχαριστηθεί το καλοκαίρι, το κολύμπι και το νερό. Στην Σαντορίνη όμως, το τόσο ιδιαίτερο νησί με το ηφαιστειογενές έδαφος, οι παραλίες δεν είναι… «απλή» υπόθεση.

Είναι όλες τόσο ξεχωριστές, με το φυσικό τοπίο να τις μετατρέπει και τις ίδιες σε αξιοθέατα, ειδικά για όσους έχουν γεωλογικά ενδιαφέροντα ή θαυμάζουν το μεγαλείο της φύσης σε όλες του τις εκφράσεις.

Συγκεντρώσαμε εδώ δέκα παραλίες στην Σαντορίνη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και χωρίς διάθεση να κολυμπήσει. Είναι κάθε μια διαφορετική, όλες όμως έχουν ένα πολύ σημαντικό κοινό στοιχείο: Το ηφαίστειο είναι ο παράγοντας που καθόρισε τόσο την εξαρχής δημιουργία τους, όσο και την κατοπινή εξέλιξή τους, μέχρι την μορφή με την οποία τις αντικρίζουν και τις θαυμάζουν οι επισκέπτες του σήμερα.

Κόκκινη Παραλία

Η Κόκκινη Παραλία της Σαντορίνης είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου, η πιο δημοφιλής μεταξύ των παραλιών του νησιού , ένα πραγματικό αξιοθέατο της ιδιαίτερης φύσης του τόπου αυτού.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σαντορίνης, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου , σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από τα Φηρά. Κόκκινα, εντυπωσιακά βράχια που σχηματίζουν απόκρημνους γκρεμνούς, κόκκινη άμμος και μια θάλασσα βαθιά μπλε, που αντικατοπτρίζει κι αυτή το τόσο έντονο κόκκινο.

Ένα τοπίο πραγματικά «εξωγήινο» από αυτά που ίσως οι επιστήμονες έχουν συναντήσει μόνο στον… Άρη, τον «Κόκκινο Πλανήτη» – και πάλι, χωρίς φυσικά την υπέροχη θάλασσα!

Άσπρη Παραλία

Η Άσπρη Παραλία είναι η πιο διαφορετική από όλες τις παραλίες της Σαντορίνης: Το πολύ διαφορετικό στοιχείο είναι ακριβώς αυτό που έδωσε και το όνομά της: το άσπρο της χρώμα, που έρχεται σε αντίθεση με το σκουρόχρωμο, το κοκκινωπό ή τις αποχρώσεις της ώχρας που συναντώνται στις υπόλοιπες ακτές του νησιού.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, στην ευρύτερη περιοχή του Ακρωτηρίου , 14 χιλιόμετρα νότια των Φηρών και πολύ κοντά στην πασίγνωστη και εντυπωσιακή Κόκκινη Παραλία.

Για να την προσεγγίσει κανείς χρειάζεται είτε να επιβιβαστεί σε ένα από τα καϊκάκια που κάνουν την διαδρομή είτε από το λιμανάκι του Ακρωτηρίου είτε από την γειτονική Κόκκινη Παραλία, είτε βέβαια να νοικιάσει δική του βάρκα.

Βλυχάδα

Πανύψηλοι βράχοι, σμιλεμένοι έτσι που όποιος τους αντικρίζει αδυνατεί να πιστέψει πως είναι δημιούργημα της φύσης και όχι ανθρώπων, απέραντη καταγάλανη θάλασσα και ψιλή μαύρη άμμος. Αυτό είναι το σκηνικό στην παραλία Βλυχάδα της Σαντορίνης, μια από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού.

Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο, αμέσως μετά τον Άγιο Γεώργιο, τον Εξωμύτη και τον Περίβολο, κοντά στο Μεγαλοχώρι και το Εμπορειό και σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τα Φηρά.

Είναι πολύ μεγάλη παραλία, οργανωμένη μόνο στην αρχή της και δεν είναι ποτέ γεμάτη κόσμο – πάντα θα υπάρχει διαθέσιμη μια ήσυχη γωνία για όσους αποζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη για να ευχαριστηθούν μια μέρα στη θάλασσα, ενώ στο τέρμα της ακτής συνηθίζεται και ο γυμνισμός.

Περίσσα

Η παραλία στην Περίσσα της Σαντορίνης είναι από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται στην νοτιοανατολική ακτή, ακριβώς μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό και διαθέτει ψιλή μαύρη άμμος και συνήθως ήρεμα, καταγάλανα νερά.

Η παραλία ξεκινά από το Μέσα Βουνό, τον εντυπωσιακό βράχο που υψώνεται στην ακτή και την χωρίζει ουσιαστικά από το Καμάρι.Είναι πλήρως οργανωμένη και συγκεντρώνει τόσο παρέες νέων, όσο και οικογένειες με μικρά παιδιά.

Ομπρέλες και ξαπλώστρες διατίθενται σε όλο το μήκος της, υπάρχουν όμως ανάμεσα και ελεύθερα σημεία που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει την πετσέτα του αν το προτιμά. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα βρίσκονται πάνω στην παραλία και προσφέρουν στους λουόμενους ο,τι ζητήσουν.

Πολύ κοντά στην ακτή βρίσκεται και το σημαντικότερο βυζαντινό μνημείο της Σαντορίνης, η παλαιοχριστιανική βασιλική της Αγίας Ειρήνης , από την οποία εικάζεται πως πήρε ολόκληρο το νησί το όνομα Σαντορίνη (Santa Irini στα λατινικά σημαίνει Αγία Ειρήνη).

Καμάρι

Η παραλία στο Καμάρι είναι μια από τις δημοφιλέστερες της Σαντορίνης. Εκτείνεται σε μήκος περίπου 5 χιλιομέτρων, μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό στην ανατολική ακτή του νησιού και μαζί με την παραλία της Περίσσας συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι τον περισσότερο κόσμο.

Διαθέτει ψιλή μαύρη άμμο (λέγεται συχνά και Μαύρη Παραλία, σε αντίθεση με την Κόκκινη και την Άσπρη δηλαδή) και βότσαλα σε κάποια σημεία της. Από την παραλία ξεκινά και η πολύ ξεχωριστή πεζοπορική διαδρομή προς την κορυφή του Μέσα Βουνού, όπου βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Θήρας.

Θέρμη

Ένα από τα μέρη της Σαντορίνης που φέρνει τον επισκέπτη σε επαφή με την ουσία του νησιού και την μοναδικότητά του είναι τα Θέρμη, μια από τις παραλίες της καλντέρας . Τα μικρά μαύρα βότσαλα φτάνουν ως το κύμα, ενώ τα κόκκινα ηφαιστειακά πετρώματα δίνουν το δικό τους χρώμα, τόσο στο τοπίο όσο και στο νερό που συνήθως παίρνει μια σκούρα, βαθιά μπλε απόχρωση.

Το μικρό εκκλησάκι του Χριστού στα Θέρμη, όπως ονομάζεται, ασπρίζει στο βράχο και συχνά δίνει στην παραλία το όνομά του, καθώς λέγεται και σκέτο ο «Χριστός». Το όνομα Θέρμη όμως προέκυψε γιατί στο σημείο αυτό η γη της Σαντορίνης έχει δώσει ακόμα ένα «δώρο»: Από το έδαφος αναβλύζουν πηγές θερμού νερού, ενώ παλιότερα στο σημείο υπήρχαν και λουτρά.

Κολούμπος

Ο Κολούμπος είναι η παραλία της Σαντορίνης που βρίσκεται απέναντι από το ομώνυμο υποθαλάσσιο ηφαίστειο, στα ανατολικά του νησιού.

Απέχει από την Οία μόλις 4 χιλιόμετρα και για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει μετά τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο να συνεχίσει στο σύντομο μονοπάτι – αν είναι τυχερός κι επιλέξει τον Κολούμπο την κατάλληλη εποχή, θα το βρει στολισμένο με μικρά αγριολούλουδα από την φύση του νησιού.

Η παραλία είναι απόμερη και δεν διαθέτει οργάνωση. Τα μαύρα βότσαλα και τα κόκκινα βράχια δημιουργούν μια μοναδική αίσθηση και ένα τοπίο πολύ ιδιαίτερο. Στην μια άκρη της ακτής σχηματίζεται ένας πανύψηλος λευκός βράχος, όπου βρίσκεται και η σπηλιά της φώκιας, ένας ενδιαφέρον σχηματισμός.

Συνήθως την συγκεκριμένη παραλία προτιμά η νεολαία, ενώ στην Σαντορίνη είναι γνωστή και ως η κατεξοχήν παραλία που μπορεί κανείς να κάνει γυμνισμό.

Μπαξέδες ή Παράδεισος

Μπαξέδες ή Παράδεισος λέγεται η μεγάλη παραλία κοντά στην Οία της Σαντορίνης και είναι εξίσου γνωστή και με τα δύο ονόματα. Είναι μεγάλη σε μήκος, οργανωμένη σε μεγάλο τμήμα της και πολύ εύκολα προσβάσιμη από τον κεντρικό παραλιακό δρόμο που διατρέχει τις βορειοανατολικές περιοχές του νησιού.

Η σκούρα άμμος, ή και ψιλό βοτσαλάκι σε κάποια σημεία, καταλήγει στην πεντακάθαρη γαλάζια θάλασσα με την απέραντη θέα στο Αιγαίο. Καθώς τα νερά είναι ρηχά, η παραλία θεωρείται ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά, που μπορούν να χαρούν το παιχνίδι με το νερό με σχετική ασφάλεια, ειδικά τις ημέρες που δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Αρμένη

Κάτω ακριβώς από την Οία , στο βορειότερο τμήμα της καλντέρας της Σαντορίνης βρίσκεται η παραλία Αρμένη.Παλαιότερα οι έμποροι της Οίας χρησιμοποιούσαν το μικρό λιμάνι για να φορτώνουν τα εμπορεύματά τους στα πλοία και να τα εξάγουν, σήμερα όμως αποτελεί ένα από τα πιο ήσυχα μέρη του πολυσύχναστου χωριού.

Τα πεντακάθαρα νερά της δελεάζουν και τον πιο δύσκολο επισκέπτη για μια βουτιά, ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί και ταβέρνα που μπορεί να ικανοποιήσει τις γευστικές ανάγκες του.Η απόλυτη ησυχία, η θέα προς το ηφαίστειο, την Οία και τους υπόλοιπους οικισμούς της καλντέρας, τα μοναδικά νερά που κρύβουν τόσους θησαυρούς λόγω της ιδιαιτερότητας του βυθού, κάνουν το κολύμπι στο μικρό λιμανάκι εξαιρετική εμπειρία.

Αμμούδι

Η πιο κοντινή παραλία στην Οία της Σαντορίνης είναι το Αμμούδι, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον οικισμό, στους «πρόποδες» της καλντέρας, ιδανικό για βουτιές με μοναδική θέα τόσο στην Οία όσο και στο ηφαίστειο . Ακολουθώντας το παραλιακό μονοπάτι, μετά το τέλος των καταστημάτων, ο επισκέπτης φτάνει απέναντι από τον βράχο με το ξωκλήσι του Άγιου Νικόλα του Περαματάρη.

Αν και δεν θα βρει παραλία με την… συνηθισμένη έννοια, παρά μόνο βράχια, είναι σχεδόν αδύνατον να αντισταθεί στην υπέροχη, μυστηριώδη θάλασσα της Σαντορίνης με τα πεντακάθαρα νερά και να μην βουτήξει στο σημείο αυτό για να κολυμπήσει είτε κατά μήκος της ακτής είτε μέχρι το νησάκι.

Συγκεντρώσαμε εδώ δέκα παραλίες στην Σαντορίνη που αξίζει κανείς να επισκεφθεί κάθε εποχή του χρόνου, ακόμα και χωρίς διάθεση να κολυμπήσει