Στοιχεία ανάδειξης της κουλτούρας και σημαντικά κτιριακά μνημεία που αποτυπώνουν την ιστορία και τη λαογραφία του νησιού, τα μουσεία της Κύπρου λειτουργούν όχι μόνο ως αξιοθέατα, αλλά ως φορείς πολιτισμού του νοτιοανατολικότερου άκρου της Ευρώπης.

Αν και μικρή χώρα η Κύπρος, έχει έναν εντυπωσιακό αριθμό μουσείων που  καλύπτουν όλα τα ενδιαφέροντα των τουριστών και προσφέρουν μια ευρεία γκάμα θεματολογίας που μπορεί να εντυπωσιάσει και τους πλέον απαιτητικούς «θιασώτες» του πολιτισμού. Το Terrabook μέτρησε 190 περίπου μουσειακούς χώρους και σου παρουσιάζει αλφαβητικά και ανά επαρχία, μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία στην Κύπρο, κάποια που είναι μοναδικά στο είδος τους ή καταλαμβάνουν αξιοπερίεργες πρωτιές.

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας Θάλασσα

Βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας και είναι ένα καλαίσθητο τριώροφο αρχιτεκτόνημα έκτασης 3.600 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο κυριαρχεί το τεχνητό οξειδωμένο μέταλλο, το μάρμαρο, το ξύλο. Στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου δεσπόζουν κυπριακές αρχαιότητες, από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι και την περίοδο της Ενετοκρατίας (5.000 π.Χ.-1.600 μ.Χ.), αναδεικνύοντας το σημαντικότατο ρόλο της θάλασσας στην ιστορία της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

 

Δημοτικό Μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη

Βρίσκεται στο κέντρο της Αγίας Νάπας  και στεγάζεται στον ημιυπόγειο όροφο του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας Θάλασσα, αποτελώντας το πρώτο στο είδος του από τα πολλά μουσεία στο νησί. Προβάλλει εκθέματα του θαλάσσιου φυσικού περιβάλλοντος και όχι μόνο, σπάνια ταριχευμένα θαλάσσια και υδρόβια είδη, απολιθωμένα ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς, κοράλλια, θαλάσσια φυτά και φωτογραφίες του βυθού και ταινίες από τη θαλάσσια ζωή.

 

Εθνογραφικό Μουσείο Αυγόρου

Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και στεγάζεται σε ένα διώροφο πετρόκτιστο αγροτόσπιτο του 1925 που αποτελεί τη μοναδική κατοικία παραδοσιακής μεσαορίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής που έχει διασωθεί στην κοινότητα. Τα εκθέματα είναι σπάνια ξυλόγλυπτα έπιπλα του 18ου και του 19ου αιώνα, παραδοσιακά σκεύη και εργαλεία, κεντήματα και υφαντά, ενδυμασίες, είδη αργυροχοΐας και αγγειοπλαστικής, καθώς και έργα ζωγραφικής του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου της Κύπρου Μιχαήλ Κάσσιαλου και έργα πολλών αυτοδίδακτων Κύπριων ζωγράφων.

 

Πολιτιστικό Κέντρο Κατεχόμενης Αμμοχώστου

Ένας ιστορικής σημασίας χώρος στη Δερύνεια, αποτυπώνει το πιο πονεμένο και αιματοβαμμένο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του νησιού και της πάλαι ποτέ βασίλισσας του τουρισμού Αμμοχώστου, που σήμερα «πνιγμένη» από τα κάγκελα, στέκει έρημη, προσδοκώντας τη δική της λύτρωση. Ο επισκέπτης μπορεί να δει από την οροφή του κτιρίου με κιάλια την πόλη-φάντασμα, τα ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά φυλάκια, και ανάμεσά τους τα κτίρια των δυνάμεων του ΟΗΕ, ενώ στην αίθουσα προβολών παίζει η ενημερωτική ταινία-ντοκιμαντέρ με τα τραγικά γεγονότα της τουρκικής εισβολής του 1974.