Όσο περισσότερο ταξιδεύει κανείς τόσες περισσότερες εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις γεμίζει. Η πραγματοποίηση, ωστόσο, ενός ταξιδιού – ακόμα περισσότερο όταν αφορά προορισμό του εξωτερικού – είναι δαπανηρή. Πώς, όμως, μπορείτε να κρατήσετε σε λελογισμένα επίπεδα τον προϋπολογισμό σας χωρίς ταυτόχρονα να χάσετε το παραμικρό από την ομορφιά ενός ταξιδιού; Ακολουθούν επτά συν μια μικρές συμβουλές τις οποίες αν εφαρμόσετε το πιθανότερο είναι όταν τελειώσει το ταξίδι σας να καταφέρετε ακόμα και να σας περισσεύουν ορισμένα από τα χρήματα που είχατε προϋπολογίσει.

1. Περπατήστε παντού

Με κόστος ένα… ζευγάρι παπούτσια και τον κόπο σας, το περπάτημα αποτελεί μια από τις καλύτερες λύσεις για να μειώσετε τα έξοδά σας. Συνδυαστικά με τη γνώση του τρόπου λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς στον προορισμό σας και ένα κατάλυμα όσο το δυνατόν σε πιο κεντρικό σημείο είναι μια επιλογή που μπορεί να «ελαφρύνει» τον προϋπολογισμό σας.

Αγοράστε παπούτσια για περπάτημα από το delikaris-sport.gr!

2. Μην φουσκώνετε την βαλίτσα

Ιδανικά αντί για μια βαλίτσα επιλέξτε ένα σακίδιο ή το πολύ μια μικρότερη αποσκευή ώστε να μπορείτε να την κουβαλήσετε μέσα στο αεροπλάνο και να μην χρειαστεί να πληρώσετε έξτρα χρέωση όπως προβλέπεται πλέον σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες για βαλίτσες που παραδίδονται στα γκισέ των αεροδρομίων. Αφήστε που με τον τρόπο αυτό, γλιτώνετε αφενός την αναμονή για την παραλαβή της αποσκευής σας και αφετέρου την πιθανότητα αυτή κάπου χαθεί στη… διαδρομή

Μεγάλη ποικιλία σε βαλίτσες από το bagz.gr!

3. Κάντε το ταξίδι σας στην off season

Θες να πας Αράχωβα; Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις τα Χριστούγεννα, μπορείς να πας και την άνοιξη. Θες να πας στα Χανιά; Και τον Σεπτέμβριο δεν χάνουν τίποτα από τη μαγεία τους. Το αποκαλούμενο ταξίδι «εκτός εποχής» (ή κατά το κοινώς λεγόμενον off season) είναι σίγουρο ότι έχει λιγότερα έξοδα για διαμονή, φαγητό, μετακίνηση, ενοικίαση αυτοκινήτου κ.ο.κ. Μια τέτοια επιλογή, ωστόσο, απαιτεί καλή παρακολούθηση των μετεωρολογικών δελτίων προκειμένου να αποφύγετε – κατά το δυνατόν – «εκπλήξεις» από τον καιρό.

Πακέτα διακοπών από το ekdromi.gr!

4. Ξεκινήστε το ταξίδι σας μεσοβδόμαδα

Η λογική του εβδομαδιαίου ταξιδιού με αφετηρία μια Τρίτη ή μια Τετάρτη – ειδικά μέσω αεροπλάνου – δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα χρήματα θα σας γλιτώσει και άρα πόσα χρήματα περισσότερα θα σας επιτρέψει να ξοδέψετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και όχι για την μετακίνησή σας.

5. Επιλέξτε δωμάτιο με κουζίνα αντί για ξενοδοχείο

Κατά καιρούς έρευνες έχουν τοποθετήσει στο 30%-40% τη διαφορά στο κόστος ανάμεσα σε ένα δωμάτιο με κουζίνα και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Κι αυτό γιατί σε ένα δωμάτιο με κουζίνα μπορείτε κάποια στιγμή να μαγειρέψετε το πρωινό σας ή ένα πρόχειρο γεύμα το οποίο σε διαφορετική περίπτωση θα το πληρώνατε ως επιπλέον κόστος είτε στο ξενοδοχείο είτε σε κάποια ταβέρνα, καφετέρια ή εστιατόριο. Συνυπολογίστε ότι τα συνοικιακά καταστήματα καμία φορά είναι φθηνότερα και σας δίνουν και τη δυνατότητα να γνωρίσετε τους μόνιμους κατοίκους και την κουλτούρα τους.

Κάντε κράτηση στο δωμάτιο της επιλογής σας στο booking.com!

6. Ετοιμάστε ένα σάντουιτς

Το φαγητό έξω μπορεί να αποτελέσει κρυφή «πληγή» σε ένα ταξίδι. Γι’ αυτό μπορείτε είτε να ετοιμάζετε ένα πρόχειρο σνακ πριν ξεκινήσετε την ημέρας σας ώστε να «ξεγελάσετε» την πείνα σας και έτσι να χρειαστεί να καθίσετε μόνο μία φορά γύρω από ένα τραπέζι είτε να έχετε στραμμένη την προσοχή σας στις «κενές» ώρες των εστιατορίων (π.χ. νωρίς το απόγευμα) τις οποίες οι επιχειρηματίες συνηθίζουν να «γεμίζουν» κάνοντας προσφορές.

7. Έρευνα

Μια λέξη με έξι γράμματα αλλά με πολύ μεγάλη σημασία για ένα ταξίδι. Το να ξέρει κανείς πού μπορεί να φάει το καλύτερο φαγητό με το μικρότερο δυνατό κόστος, πού να ψωνίσει στη λογική value for money, ποιες ημέρες τα μουσεία έχουν δωρεάν είσοδο κτλ. είναι βασικές απαντήσεις στο ερώτημα «πώς μπορώ να γλιτώσω χρήματα χωρίς να θυσιάσω την ουσία στο ταξίδι μου;». Γι’ αυτό φτιάχτηκαν εξάλλου ιστοσελίδες όπως το terrabook.com.

Υστερόγραφο: Ξεκινήστε την έρευνα σας όσο το δυνατόν πιο νωρίς γιατί έτσι θα αποκτήσετε μια σαφέστερη εικόνα για το πού κινούνται οι τιμές ώστε με τον τρόπο αυτό να μπορείτε να αναγνωρίσετε μια ευκαιρία όταν την δείτε.