Ναι, το σωστό είναι να φροντίσεις και να είσαι πανέτοιμος να ταξιδέψεις μέρες πριν, κι όχι να τρέχεις να φτιάχνεις βαλίτσες τελευταία στιγμή, να προσπαθείς να μην ξεχάσεις τα απαραίτητα και να ψάχνεις ταξί στο όριο για να μην χάσεις την πτήση – ο προγραμματισμός σώζει, είναι απαράβατη αλήθεια για τον ταξιδιώτη…

Υπάρχει όμως και μια λίστα πραγμάτων, που δεν μπορείς να φροντίσεις νωρίτερα από την ίδια την ημέρα της αναχώρησης προς άλλη γη κι άλλα μέρη. Δες παρακάτω ποια είναι τα έντεκα πράγματα που πρέπει να κάνεις την ημέρα του ταξιδιού.

1. Έλεγξε τον καιρό

Κάνε έναν πλήρη έλεγχο των τελευταίων προβλέψεων για τον καιρό, πριν αναχωρήσεις. Έτσι θα ξέρεις και τι θα συναντήσεις μέχρι το αεροδρόμιο, αλλά και τι ακριβώς να περιμένεις με την άφιξη στον προορισμό. Είναι άλλωστε η τελευταία σου ελπίδα να προσαρμόσεις τις αποσκευές σου: Χώσε μια ομπρέλα στη βαλίτσα, ένα έξτρα φούτερ για την ψύχρα ή και ένα… ψάθινο καπέλο.

2. Τσέκαρε την πτήση σου

Αν έχει ήδη ανακοινωθεί κάποια καθυστέρηση, μείνε και περίμενε τον έξτρα χρόνο στην άνεση του σπιτιού σου κι όχι στις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου. Αν μάλιστα η καθυστέρηση αυτή προκαλεί προβλήματα σε ό,τι έχεις οργανώσει για την άφιξή σου, έχεις όλο το χρόνο και τα μέσα να το αναδιοργανώσεις από το σπίτι.

3. Φόρτισε όλες τις συσκευές

Όχι, μην παίρνεις μαζί τη μισο-φορτισμένη φωτογραφική μηχανή γιατί «θα τη φορτίσεις μόλις φτάσεις». Μόλις φτάσεις θα θέλεις να την χρησιμοποιήσεις, να την πάρεις και να αρχίσεις να βολτάρεις, όχι να κάθεσαι στο δωμάτιο του ξενοδοχείου και να την κοιτάς περιμένοντας να φορτίσει. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για κινητά, τάμπλετ, ακόμα και την ξυριστική μηχανή που θα πάρεις μαζί σου στο ταξίδι – πρέπει όλα να είναι «ετοιμοπόλεμα για χρήση».

Αγόρασε τα gadgets των διακοπών σου από τη MediaMarkt.

4. Βγάλε από την πρίζα τις συσκευές σου

Αφού θα λείπεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αφήσεις τίποτα που δεν είναι απαραίτητο στην πρίζα. Βγάλε τηλεοράσεις, υπολογιστές, τηλέφωνο, ακόμα και τα πορτατίφ από τις πρίζες. Γλυτώνεις έτσι και το ρεύμα που συνεχίζουν να καίνε οι συσκευές ακόμα κι όταν δεν είναι σε λειτουργία, αλλά και εξασφαλίζεις πως κανένα ατύχημα δεν πρόκειται να συμβεί.

5. Σιγουρέψου πως έχεις όλα τα χαρτιά

Αυτό που πρέπει να κάνεις τώρα, την τελευταία στιγμή, είναι να βεβαιωθείς πως τα έχεις όλα μαζί σου. Το αν το διαβατήριό σου έχει λήξει, αν χρειάζεται να εκδώσεις βίζα για τον προορισμό σου, ή αν απαιτείται κάποιο άλλο έγγραφο, αυτό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό! Διαβατήριο, ταυτότητα, εισιτήριο όλα μαζί σου στην τσάντα που κρατάς και όχι στη βαλίτσα.

6. Τσέκαρε το email σου

Πρώτον γιατί οποιαδήποτε αλλαγή τελευταίας στιγμής στην πτήση θα γίνει γνωστή μέσω mail. Αυτό ισχύει και για το ξενοδοχείο, το αμάξι, ή οποιαδήποτε άλλη κράτηση έχεις κάνει εκ των προτέρων. Καλύτερα να επιβεβαιώσεις ή να τροποποιήσεις οτιδήποτε χρειάζεται από τη σύνδεση του σπιτιού σου, παρά να προσπαθείς να μπεις στο wi-fi του αεροδρομίου… και να προσπαθείς, να προσπαθείς…

7. Τσέκαρε τον χρόνο αναμονής του αεροδρομίου

Μπορεί να μην είναι ποτέ ακριβής, αλλά θα σου δώσει μια ιδέα του πόσο νωρίτερα πρέπει να είσαι εκεί και άρα πόσο νωρίτερα πρέπει να ξεκινήσεις από το σπίτι.

8. Έλεγξε την κίνηση

Έργα, ατυχήματα, κίνηση και διάφορα άλλα που μπορεί να συμβούν και να σε καθυστερήσουν… Μπορεί να μην χάσεις την πτήση, αλλά σίγουρα θα αγχωθείς και γιατί άλλωστε να φτάσεις με την ψυχή στο στόμα; Έλεγξε την κίνηση εγκαίρως και πάρε τις σωστές αποφάσεις, ώστε όλα να πάνε καλά!

9. Φτιάξε ένα μικρό σνακ

Ειδικά αν το ταξίδι είναι μεγάλο, προετοίμασε από το σπίτι το αγαπημένο σου σάντουιτς, ώστε να αποφύγεις και περιττά έξοδα – τα πάντα στα αεροδρόμια είναι πανάκριβα – αλλά και να φας κάτι «απέξω».

10. Βεβαιώσου πως έχεις μαζί τα φάρμακά σου

Ακόμα και αν δεν είσαι υπό φαρμακευτική αγωγή, πάρε μαζί σου τα παυσίπονα που σου ταιριάζουν – για παν ενδεχόμενο.

11. Βγάλε φωτογραφίες!

Και για λόγους ασφαλείας και γιατί το ταξίδι σου ξεκινά από εκεί, βγάλε φωτογραφίες τις αποσκευές σου, τα εισιτήρια και τα έγγραφά σου. Έτσι και θα τα έχεις διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή αν συμβεί το οτιδήποτε και μετά θα κοιτάς τις φωτογραφίες του ταξιδιού και θα θυμάσαι με τι λαχτάρα ξεκινούσες!

 

Επισκεφθείτε το terrabook.com για να επιλέξετε τον επόμενο προορισμό των διακοπών σας!