Αυτό που κάνει τη Λεμεσό μια πόλη τόσο ξεχωριστή είναι η μυρωδιά της θάλασσας, είναι η ίδια η Μεσόγειος. Η εικόνα που την αντιπροσωπεύει καλύτερα είναι η παραλιακή της οδός, η οποία εκτείνεται σε μήκος 15 περίπου χιλιομέτρων, περιλαμβάνοντας πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, οργανωμένες αμμουδιές, εστιατόρια, clubs, πολυτελή resorts, spahotels, αλλά και πιο ήσυχες γωνιές για εξερεύνηση, ρέμβη και θαυμασμό.

Κοιτώντας ψηλά, βλέπεις παντού φοινικιές.Η Λεμεσός είναι μια πανέμορφη πόλη. Ανερχόμενη και εντυπωσιακή, επενδύει στην ποιότητα ζωής και στον πολιτισμό και μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη μητρόπολη, εξίσου γοητευτική τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της.

Μάζες ανθρώπων από κάθε κατεύθυνση, κάθε τάξης, εθνικότητας και φυλής έρχονται εδώ και φεύγουν με απίστευτη συχνότητα. H συμπρωτεύουσα της Κύπρουείναι ο καθρέφτης μιαςεξελισσόμενης εικόνας του σύγχρονου κόσμου που διεθνοποιείται. Η αναγεννημένη πόλη της Λεμεσού είναι πλέον εντυπωσιακά μοντέρνα, εκφράζοντας ιδανικά τις σύγχρονες αστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές κουλτούρες του πλανήτη. Κοιτά κατάματα την Μεσόγειο και το μέλλον της, προσφέροντας μιαν αξέχαστη εμπειρία μύησης στην κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού της Αφροδίτης. Εδώ, όλα αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει ακίνητο. Είναι εντυπωσιακό πόσες φορές μέσα σε έναν αιώνα χρειάστηκε να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της, σαν ένας φοίνικας που αναγεννιέται συνεχώς από τις στάχτες του. Σήμερα, σε κάθε γωνιά της πόλης υπάρχει και ένα κατασκευαστικό έργο. Η κυπριακή συμπρωτεύουσα μπορεί να εμφανίζεται μεν κοσμοπολίτικη, αλλά κινείται σε χαλαρούς ρυθμούς, και η έννοια «χρήμα», εδώ, διαδραματίζει πολύ μεγάλο ρόλο.Κάποιοι τη συγκρίνουν με το Ντουμπάι, κυρίως λόγω των εκπληκτικών εικόνων που βλέπει κανείς όταν περπατάει κατά μήκος της παραλιακής, με τα επιβλητικά κτίρια, όπως το Olympic Residence, τους «δίδυμους πύργους» της Μεγαλονήσου. Αλλά το πιο γοητευτικό στοιχείο της είναι τα ζωντανά απομεινάρια των διαφορετικών πολιτισμών που πέρασαν από εδώ, το πώς το παλιό μπλέκεται με το καινούριο, το πώς οι κουλτούρες των Κυπρίων, των Τούρκων και των νεοφερθέντων Ρώσων συνυπάρχουν με τη μοντέρνα κουλτούρα των νέων, με τα γκράφιτι και τους αθάνατους αρχαιολογικούς χώρους, που προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες από όλη την Ευρώπη.

Οι κάτοικοί της την αποκαλούν «κοσμοπολίτισσα με καρδιά», συνοψίζοντας σε μια φράση όσα επιφυλάσσει στους ταξιδιώτες που επιλέγουν να δουν περισσότερα από το εμπορικό της προφίλ. Και για μια πόλη που είναι η πρωτεύουσα της οινοπαραγωγικής περιοχής του νησιού, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα ακμαίο κέντρο διεθνών συναλλαγών. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική της, οι πεζόδρομοι, τα πάρκα, η μεγάλη αγορά, τα μπαρ, τα υπερπολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία συνθέτουν ένα μηχανισμό που κινείται γύρω από κάθε κάτοικό της, προσφέροντας και σ’ εσάς όλα τα απαραίτητα για να την εκτιμήσετε.

Το παρελθόν και το σύγχρονο πρόσωπο της Λεμεσού συνιστά μια μητρόπολη τάσεων, και το Terrabook σας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψετε το ανανεωμένο τοπίο της κυπριακής συμπρωτεύουσας.

Το αυτοκίνητο διασχίζει την ατελείωτη παραλιακή οδό της Λεμεσού – τα κτίρια είναι χτισμένα, θαρρείς, για να εισπνέουν το μπλε του ορίζοντα, ενώ η διαδρομή ως το κέντρο προσφέρει εναλλαγές εικόνων. Από το UpTownSquare (υπερσύγχρονο σύμπλεγμα εστιατορίων, καφέ και μπαρ), στην περιοχή του Αγίου Τύχωνα- σημαντικό επιχειρηματικό και τουριστικό πόλο της Λεμεσού, ξεκινά η περιήγησημε τον Αρχαιολογικό Χώρο Αμαθούντας, εκεί όπου αναπτύχθηκε ένα από τα αρχαιότερα βασίλεια της Κύπρου. Έπειτα, και κατά μήκος της Λεωφόρου Αμαθούντος, δημιουργείται το αίσθημα ότι συνδέεσαι με όλο τον κόσμο, παρότι η πόλη αριθμεί μόλις 100.000 κατοίκους. Λίγο πριν προσεγγίσεις την καρδιά της, στην περιοχή της Γερμασόγειας βρίσκεις επίσης δεκάδες επιλογές διασκέδασης. Το κέντρο «κλείνει» όλα όσα κάνουν τη Λεμεσό να μοιάζει διαφορετική από τις άλλες κυπριακές πόλεις. Τη χαρακτηρίζουν οι έντονοι ρυθμοί (πολύ πιο έντονοι από της Λευκωσίας) και το ελεύθερο πνεύμα της, που ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι για πέντε ολόκληρους αιώνες ήταν ανεξάρτητη πόλη-κράτος. Μέχρι να ανακαλύψεις το Μεσαιωνικό Κάστρο Λεμεσού, όλα κοιτάζουν στο παρόν:η αποβάθρα του Εναερίου, το πάρκο γλυπτικής Λεμεσού στην παραλιακή επίχωση της πόλης, ο αναδομημένος μόλος, ο πολύβουος εμπορικός πεζόδρομος του Αγίου Ανδρέου, ο όμορφος Δημοτικός Κήπος Λεμεσού, που στεγάζει τον ομώνυμο Ζωολογικό Κήπο και φιλοξενεί τη μεγάλη γιορτή του κρασιού στις αρχές κάθε Σεπτέμβρη.

Η Λεμεσός δεν κοιμάται ποτέ, και αυτό αποδεικνύεται εύκολα με την πλατεία Σαριπόλου, όπου η νυχτερινή διασκέδαση βρίσκει το νόημά της με μια μεγάλη ποικιλία από επιλογές για την έξοδό σου. Ένα άρτια οργανωμένο τουριστικό κέντρο, το οποίο ανανεώνεται τα τελευταία χρόνια κι εξελίσσεται σε δημοφιλές παραθεριστικό σημείο και για τον ντόπιο τουρισμό. Η πλατεία Κάστρου – τ’ αλλοτινό εμπορικό κέντρο της πόλης, συνιστά πια την πλέον ιστορική αρτηρία του κέντρου, κι έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της συμπρωτεύουσας, ειδικά όταν διαδραματίζεται το Λεμεσιανό Καρναβάλι. Με το κάστρο στο κέντρο, όπου στεγάζεται το πολύ ενδιαφέρον Μεσαιωνικό Μουσείο Κύπρου, η πλατεία πλαισιώνεται από πλήθος εστιατορίων, καφέ, και υπαίθριων αγορών, ενώ στη δυτική πλευρά της, συναντώνται κι οι εγκαταστάσεις του παλιού χαρουπόμυλου Λανίτη (Μουσείο Χαρουπόμυλου Λανίτη), που έχει μετατραπεί σήμερα σε συγκρότημα εστιατορίων.

 

Το περπάτημα συνεχίζεται. Δημοτικό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Λεμεσού, Θεατρικό Μουσείο Κύπρου (ίσως το ομορφότερο Μουσείο που επισκεφτήκαμε στη Μεγαλόνησο), Αρχαιολογικό Μουσείο Λεμεσού, Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο-Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών (για να δείτε δυσεύρετο αρχειακό υλικό της πόλης), Πινακοθήκη Λεμεσού, μέχρι και τοπρωτότυπο Μουσείο Νερού(λίγο έξω από την πόλη). Οδός Ανεξαρτησίας για ψώνια, πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου, εκεί που βρίσκεται το λεμεσιανό Διοικητήριο.

Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια της για να πάρετε μια γεύση από το παρελθόν αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Λεμεσού. Οι διαδρομές δεν τελειώνουν, αν και τα μάτια αντιστέκονται, σε οδηγούν εκείνα στα δικά τους μονοπάτια. Στην πλατεία Ειρήνης (δυτικά της πόλης) με το Τζαμί Τζετίτ ν’ αντικρίζει την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου Λεμεσού απέναντι. Κοντά τους και ο Υδατόπυργος Λεμεσού,το πιο άρτιο μηχανολογικά έργο της Λεμεσού που υδροδοτούσε την περιοχή μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα.

 

Οι περισσότεροι δρόμοι στο κέντρο της πόλης είναι γεμάτοι ιστορία και ζωντάνια, όπως η οδός Λουτρών, όπου βρίσκεται το παλιό Οθωμανικό Λουτρό, η οδός Ειρήνης, με την διατηρητέα Μαραθευτογειτονιά (δρόμος στον οποίο ζούσαν πλούσιοι έμποροι από την περιοχή της Μαραθάσας και του Πεδουλά).Τα σημάδια του πολυπολιτισμικού παρελθόντος είναι έντονα παντού. Η οδός Ζικ Ζακ, ένα μικροσκοπικό δρομάκι καλά κρυμμένο από τους τουρίστες ανάμεσα στην πλατεία Μεσαιωνικού Κάστρου και την επιβλητική εκκλησία της Αγίας Νάπας Λεμεσού που «βλέπει» στο Τζαμί Κεπίρ (μεγάλο τζαμί), σχεδόν εκπλήσσει καθώς σε ξαναφέρνει σε επαφή με παλιότερες εποχές.

Η Λεμεσός είναι γεμάτη ζωντάνια, ανέμελη και διεθνής. Οι κάτοικοί της είναι αφοσιωμένοι στο κοινό όφελος, στην τέχνη και στον πολιτισμό. Έχει ανοιχτές κεραίες στις σύγχρονες κουλτούρες, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί πολλά σημεία της ανέπαφα.Η ιστορική πόλη σίγουρα βρίσκεται σε δημιουργικό αναβρασμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Αθηνών,ένας δρόμος γεμάτος γκράφιτι, τα οποίααλλάζουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του ανοιξιάτικου Street Life Festival. Τέλος, στα καφενείατου ιστορικού κέντρου, καπετάνιοι παππούδες θα σας διηγηθούν ανάμεσα σε δυο ζιβανίες τα περασμένα μεγαλεία του τόπου. Το ταξίδι συνεχίζεται, καθώς περνάς απαλά στη γαλάζια θάλασσα και στο πιο hypeσημείο του προορισμού. Τη Μαρίνα Λεμεσού, που αποτυπώνει μια προσπάθεια του καινούργιο ν’ αγκαλιάσει και, ταυτόχρονα, να εξελίξει την παράδοση, όπου οι καινούργιες ιδέες δίνουν νέα ζωή σε εμβληματικούς χώρους. Αποτελώντας το νεότερο αξιοθέατο της πόλης που έχει συμβάλλει θετικά στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής, περιλαμβάνει, οικιστικές και εμπορικές αναπτύξεις, τεχνητά νησιά και παραλία, καθώς και γνωστές αλυσίδες εστιατορίων και καφέ. Επιπλέον, στην άκρη της μπορεί κανείς να καμαρώσει τον καινούριο φάρο της πόλης, και πλάι του ακριβώς να «αφουγκραστεί» την ιστορία του ψαρολίμανου.

Μην περιοριστείτε όμως μόνο σε βόλτες στα ταπεινά σοκάκια της Λεμεσού και τα hip τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος. Επισκεφτείτε και τα προάστια της πόλης, οδηγηθείτε μέχρι και το νοτιότερο άκρο  της λεμεσιανής πρωτεύουσας του καλοκαιριού, το Ακρωτήρι Λεμεσού και την εκκλησία του Αγίου Νικόλαου των Γάτων. Εδώ, ξεκινά μια αλλιώτικη διαδρομή, μέσα από το σχεδόν παραμυθένιο τοπίο της λίμνης με τα φλαμίνγκο, που «ξεπλένει» το μάτι από την οικιστική θέα. Επίσης έξω από την πόλη, αμέσως μετά το εμπορικό MyMall και με κατεύθυνση το άψογα διατηρημένο Κάστρο Κολοσσιού, το Ιερό Απόλλωνα Υλάτη, και το Κούριο, με το περίφημο ομώνυμο Αρχαίο Θέατρο του 2ου αιώνα π.Χ.,ταξιδέψτε μέσα από το «τούνελ των δέντρων» γνωστής φυτείας στο Φασούρι, αλλά και το μοναδικό θέαμα του βυθισμένου χωριού Άλασσα. Νοτιοανατολικά της πόλης, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε και τη Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Πίσω στην πόλη της Λεμεσού τώρα, το ηλιοβασίλεμα βάφει ρόδινα τα παραθαλάσσια μονοπάτια. Οι σκιές των περιπατητών αναδύονται πάνω από τη γη, οι Λεμεσιανοί αφήνουν τα ποδήλατα να σταθούν για λίγο, και η εμπειρία αποκτά όλη τη μεταφυσική της σημασία. Το θέαμα φέρνει μέσα σου όλη τη Μεσόγειο. Από αυτό το ταξίδι δεν πρόκειται να γυρίσεις πίσω ο ίδιος…

Μίνι οδηγός

Διαμονή *Poseidonia Beach Hotel (Λεωφόρος Αμαθούντος 25). Από παντού το μάτι ταξιδεύει πάνω από το πέλαγος και χάνεται στη θέα της παραλιακής της Λεμεσού ενόσω το σώμα βρίσκει καταφύγιο σ’ ένα από τα άνετα και σύγχρονα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Φαγητό *Στο Γιαγκίνι (Χατζηλοϊζή Μιχαηλίδη 6) μαγειρεύουν εξαιρετικά τα σπιτίσια φαγητά του νησιού, (λουβιά, πούλλες, λουβάνα), όλα με ντόπια υλικά. Κρυφή αυλή με γεύση όπως παλιά. Εξυπηρέτηση «σαν στο σπίτι σας» και γλέντια με ζιβανία και ντόπια κρασιά μια «ανάσα» από την Σαριπόλου.