Η Κρήτη φημίζεται για τις φυσικές της ομορφιές και ειδικά στα Χανιά, μπορεί κανείς να συναντήσει τα πάντα: Επιβλητικά φαράγγια, λίμνες και ποτάμια, σπήλαια και εξωτικές παραλίες. Τρεις από αυτές αποτελούν μοναδικά τοπία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Μπάλος, το Ελαφονήσι και τα Φαλάσαρνα δεν είναι μόνο μέρη για να χαρεί κανείς τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά αξιοθέατα της φύσης, πραγματικά μνημεία για τον άνθρωπο, που καθηλώνουν τον επισκέπτη με τον θαυμασμό που του προκαλούν.

Νερά καταγάλανα, διάφανα, ψιλή άμμος σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και του ροζ, σπάνια πανίδα και χλωρίδα… Στοιχεία που κάνουν όποιον βρεθεί στα Χανιά να θεωρεί «επιβεβλημένη» την επίσκεψη στα μέρη αυτά, κάθε εποχή του χρόνου και με κάθε ευκαιρία.

Μπάλος

chania-mpalos

Ο επιβλητικός βράχος που ξεπροβάλει μέσα από τη θάλασσα, σε μικρή απόσταση από την ακτή, χαρακτηρίζει το τοπίο. Η αμμώδης ακτή ουσιαστικά δεν χάνεται ποτέ, καθώς συναντά το βράχο, δημιουργώντας μικρά περάσματα, «λιμνούλες» αλλά και πιο βαθιά σημεία: Εκεί, το νερό της θάλασσας, γαλαζοπράσινο και διαυγές σχηματίζει τα δικά του φυσικά «έργα τέχνης».

Αποχρώσεις του ροζ από τα αμέτρητα κοχύλια, νερά για να… τα πιεις στο ποτήρι και απέραντη αμμουδιά… Οι τολμηροί που επιλέγουν να επισκεφθούν τον Μπάλο από τη στεριά (και όχι με τα καραβάκια από τον Κίσσαμο) επιβραβεύονται για το χωματόδρομο και το περπάτημα περίπου μισής ώρας από την συγκλονιστική θέα προς το μνημείο της φύσης από ψηλά.

Ελαφονήσι

chania-elafonisi

Η εξωτική ομορφιά της περιοχής οφείλεται στους αμμόλοφους, στους κέδρους, στα λευκά κρινάκια, στα μαύρα βράχια, στα σπάνια είδη ζώων και πτηνών που ζουν εκεί, στα καταγάλανα νερά και στην ολόλευκη άμμο, που κάνουν αυτή τη χερσόνησο μοναδική. Βρίσκεται 76 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Χανίων και πέντε χιλιόμετρα νότια της Μονής Χρυσοσκαλίτισσας, στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Κρήτης.

Η καταγάλανη θάλασσα σκεπάζει τη χερσόνησο στο μεγαλύτερο μέρος της, δημιουργώντας μια λιμνοθάλασσα με ρηχά νερά, ενώ στην άλλη άκρη της ακτής, ένα ολόκληρο νησί από άμμο περιμένει τους επισκέπτες που θέλουν να γίνουν ένα με τη φύση. Η περιοχή έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura και απαγορεύεται αυστηρά να κόψει κανείς φυτά ή να πάρει από την ακτή ακόμα και άμμο.

Σε κάποια σημεία το χρώμα της άμμου δεν είναι λευκό αλλά ροζ, το οποίο και δημιουργείται από τα εκατομμύρια σπασμένα κοχύλια που θα δείτε εκεί. Ιστορικά το Ελαφονήσι ταυτίζεται με τις Μουσαγόρες Νήσους των αρχαίων Ελλήνων, ενώ κάποτε χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο πειρατών – από αυτούς άλλωστε πήρε και το όνομά του, που κανονικά είναι Λαφονήσι, επειδή εδώ έκρυβαν τα λάφυρά τους.

Φαλάσαρνα

chania-falasarna

Καταγάλανα νερά, σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου, ολόλευκη, παχιά άμμος, που συνεχίζεται για εκατοντάδες μέτρα και περιστοιχίζεται από κατάφυτο, άγριο τοπίο. Σε απόσταση 59 χιλιομέτρων δυτικά των Χανίων και 17 χιλιόμετρα δυτικά του Κισσάμου, περιμένει τους επισκέπτες μια μαγική ακρογιαλιά με εξωτικά νερά.

Δεν είναι τυχαίο πως τα Φαλάσαρνα έχουν βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις δέκα καλύτερες στην Ευρώπη. Μη φύγετε από την παραλία πριν τη δύση, για να δείτε τον ήλιο να χάνεται μέσα στη θάλασσα…

Όλες οι κατηγορίες διαμονής στα Χανιά στο booking.com!