«Σπαρμένα» σε κάθε γωνιά αυτού του σχεδόν… ολοστρόγγυλου νησιού, τα χωριά της Θάσου αποτελούν από μόνα τους την πιο καλή ίσως δικαιολογία για να επικαλεστεί ο επισκέπτης που θέλει να ταξιδεύει ξανά και ξανά στο νησί: Αξίζει κανείς όχι μόνο να τα γυρίσει όλα, ένα προς ένα, αλλά να τα γνωρίσει καλά, να τα περπατήσει, να τα ανακαλύψει και φυσικά, να τα… φωτογραφήσει!

Μπορεί τα βλέμματα και την προσοχή αρχικά να κερδίζει ο Λιμένας, η πρωτεύουσα, όμως όλα τα χωριά της Θάσου έχουν μια ξεχωριστή ταυτότητα που τους προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτά ακριβώς είναι επίσης που τους εξασφαλίζουν φανατικούς φίλους – δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως δεν βρίσκει κανείς κανένα χωριό της Θάσου που να μην διαθέτει τουριστικές υποδομές, ικανές να παρέχουν φιλοξενία υψηλού επιπέδου.

Τα παραθαλάσσια χωριά της Θάσου ειδικά, όπως τα Κοίνυρα, τα Λιμενάρια, ο Ποτός, ο Παχύς και το Πευκάρι, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου τα καλοκαίρια, ενώ η Θάσος δεν απογοητεύει ούτε τους λάτρεις του βουνού και του πράσινου, καθώς στο νησί μπορεί κανείς να βρει ορεινά χωριά, μέσα στα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, όπως ο Θεολόγος ή η Ποταμιά, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από πανέμορφες παραλίες με σμαραγδένια νερά.

Συγκεντρώσαμε και σας προτείνουμε εκείνα τα χωριά της Θάσου που θα σας δώσουν μια πλήρη εικόνα του νησιού και της πολύ ξεχωριστής του ομορφιάς.

Λιμένας

Ο Λιμένας της Θάσου είναι η πρωτεύουσα του νησιού και επισήμως ονομάζεται «Θάσος». Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, στο κοντινότερο σημείο με την Καβάλα, με την οποία συνδέονται με πολύ συχνά δρομολόγια (διάρκειας 35 λεπτών). Στην μικρή πόλη βρίσκει κανείς εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες, ενώ η «καρδιά» του Λιμένα είναι ο κεντρικός πεζόδρομος.

Καφετέριες, μπαράκια και νυχτερινή ζωή θα βρείτε κατά μήκος της παραλίας, ενώ εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει και κολύμπι. Στον Λιμένα βρίσκονται μερικά από τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της Θάσου: το Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου, η Αρχαία Αγορά και το Αρχαίο Θέατρο, όπου φιλοξενούνται αξιόλογες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις.

Θεολόγος

Με ιστορία που ξεκινά από τον 13ο αιώνα και αδιάλειπτη κατοίκηση έκτοτε, ο Θεολόγος της Θάσου είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά του νησιού. Είναι χτισμένος στην πλαγιά ενός βουνού, στο νότιο τμήμα, σε υψόμετρο 250 μέτρων και διατηρεί σήμερα σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Θάσου, αποπνέοντας έναν αέρα άλλης εποχής.

Απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10 από τον Ποτό, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 800. Χτισμένος μέσα στη φύση, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προσελκύει πλήθος επισκεπτών όλο το χρόνο, που ταξιδεύουν ως εκεί για να θαυμάσουν τον προστατευόμενο παραδοσιακό οικισμό. Ο πλακόστρωτος κεντρικός δρόμος είναι η αρτηρία που ενώνει το χωριό απ’ άκρη σ’ άκρη, ενώ επιβάλλεται μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού.

Ποτός

Ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα, ο Ποτός βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και αποτελεί το κέντρο της νεολαίας και της διασκέδασης στην Θάσο. Κατά μήκος της αμμώδους παραλίας συγκεντρώνονται δεκάδες καταστήματα διασκέδασης, καφετέριες και μπαρ, που λειτουργούν από το πρωί ως το βράδυ, ενώ μέσα στο χωριό άλλωστε, μαγαζιά, ταβέρνες και εστιατόρια καλύπτουν κάθε ανάγκη.

Πολύ κοντά βρίσκονται επίσης υπέροχες παραλίες, όπως η Ψιλή Άμμος, ο Ρωσογκρεμός, ο Άγιος Αντώνιος, ή το Πευκάρι. Από την παραλία του Ποτού πάντως, με τα γαλαζοπράσινα νερά, οι επισκέπτες θαυμάζουν ένα από τα εντυπωσιακότερα ηλιοβασιλέματα, ενώ όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το βλέμμα αντικρίζει την χερσόνησο του Άθω και την μοναστηριακή πολιτεία του Αγίου Όρους.

Λιμενάρια

Τα Λιμενάρια βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κωμόπολη της Θάσου, πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού. Δημιουργήθηκαν ως χωριό μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν τότε οι κάτοικοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το ορεινό και δυσπρόσιτο Κάστρο.

Σύντομα, οι εργάτες των μεταλλείων Speidel έγιναν κάτοικοι στα Λιμενάρια, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε στο χωριό πρόσφυγες – εκείνοι ήταν που δημιούργησαν τον οικισμό Καλύβια και που σήμερα αποτελεί «γειτονιά» των Λιμεναρίων. Σήμερα στο χωριό υπάρχει το «Παλατάκι» και ένα παλιό ορυχείο, που είναι σήμερα επισκέψιμο. Οι παλιές αποθήκες των μεταλλείων έχουν μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων, ενώ στο Λαογραφικό Μουσείο Λιμεναρίων μπορεί κανείς να πάρει μια γεύση για την παραδοσιακή ζωή τις περασμένες δεκαετίες.

Οι παραδοσιακές ταβέρνες προσελκύουν πλήθος παραθεριστών που γεύονται φρέσκο ψάρι, ενώ οι επιλογές για κολύμπι στο χωριό είναι τρεις: Η μικρή αμμώδης παραλία δίπλα στο λιμάνι, η μεγάλη παραλία στα Λιμενάρια, που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα, ή τέλος η παραλία των μεταλλείων, όπως ονομάζεται, στα ανατολικά.

Σκάλα Πρίνου

Ένα από τα τουριστικά και παραθεριστικά κέντρα για την καλοκαιρινή Θάσο είναι η Σκάλα Πρίνου. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, που συνδέεται καθημερινά με την Καβάλα ακτοπλοϊκώς και απέχει από τον Λιμένα 14 χιλιόμετρα.

Στο λιμάνι της Σκάλας Πρίνου είναι πάντα αγκυροβολημένες βαρκούλες και καΐκια, ενώ συχνά βλέπει κανείς κάθε είδους σκάφη, ως και πολυτελέστατα γιοτς. Στην μια άκρη του λιμανιού λειτουργεί ως σήμερα το παραδοσιακό καρνάγιο, όπου κατασκευάζονται κι επισκευάζονται ξύλινα σκάφη, ενώ στα ανοιχτά διακρίνονται οι δύο εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου.

Στην άλλη άκρη βρίσκεται το χαρακτηριστικό Δασύλλιο, ένα μικρό άλσος με καταπράσινα και θεόρατα πεύκα, που συγκεντρώνει όχι μόνο τους λάτρεις της φύσης, αλλά και όσους έρχονται στο χωριό για να διασκεδάσουν, καθώς συγκεντρώνει πολλές τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην Σκάλα Πρίνου βρίσκεται επίσης ένα από τα δημοτικά κάμπινγκ της Θάσου, πλήρως οργανωμένο και σε πανέμορφο περιβάλλον, όπου οργανώνονται και πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα.

Κοίνυρα

Τα Κοίνυρα, βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τον Λιμένα και μόλις 2 χιλιόμετρα από τον Παράδεισο, την πιο δημοφιλή ίσως παραλία ολόκληρης της Θάσου.

Το μικρό, γραφικό χωριό συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, καθώς τα πεντακάθαρα νερά και η θέα είναι μαγικά. Απέναντι ακριβώς από το χωριό βρίσκεται και το Κοινυριώτικο, ένα από τα μικρά νησιά της Θάσου, που είναι όμως ιδιωτικό.

Μαριές

Ανάμεσα στην Καλλιράχη και το Κάστρο, χτισμένες στο βάθος μιας ρεματιάς για τον φόβο των πειρατών, βρίσκονται οι γραφικές Μαριές. Αριστερά από τις Μαριές βρίσκεται το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με την ανεκτίμητης αξίας εικόνα της Παναγίας ενώ αξίζει μια επίσκεψη και στην εκκλησία της Σύναξης των Αρχαγγέλων, στο κέντρο του χωριού, που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα και γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Στις Μαριές αξίζει επίσης να δοκιμάσει κανείς και το ψητό κατσικάκι Θάσου στις ταβέρνες που βρίσκονται γύρω από την κεντρική πλατεία με την αιωνόβια μουριά. Συνεχίζοντας το δρόμο προς το βουνό και σε απόσταση περίπου 3χλμ. βρίσκεται η μοναδική τεχνητή λίμνη της Θάσου με τον μικρό καταρράκτη, όπου το Δασαρχείο Θάσου έχει οργανώσει ένα πανέμορφο και λειτουργικό χώρο αναψυχής.

Σκάλα Σωτήρα

Η Σκάλα Σωτήρα είναι χτισμένη πάνω από μια πανέμορφη παραλία.
Ο θρύλος λέει ότι παλιότερα οι χωριανοί είχαν σκάψει υπόγειες στοές, ένα είδος τούνελ, για να συνδέουν υπογείως την Σκάλα Σωτήρα με το κυρίως χωριό, τον Σωτήρα, που είναι χτισμένος πιο πάνω. Οι ψαράδες στην Σκάλα Σωτήρα αράζουν τα καΐκια τους στο γραφικό λιμανάκι, όπου άλλωστε ξεφορτώνουν την ψαριά τους για τα γραφικά ταβερνάκια που φιλοξενούν τους επισκέπτες.

Φοίνικες στολίζουν τον παραλιακό δρόμο, που συγκεντρώνει όλη τη ζωή τα καλοκαίρια, ενώ στο φόντο βλέπει κανείς την καμινάδα του παλιού εργοστασίου ελιάς. Το χωριό γιορτάζει στις 6 του Αυγούστου, όταν οργανώνεται εκεί μεγάλο πανηγύρι.

Καζαβίτι

Ντόπιο κρέας και κρασί είναι τα τοπικά προϊόντα που κάνουν το Καζαβίτι να ξεχωρίζει από τα ορεινά χωριά της Θάσου, μαζί με την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική και το εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον του. Ουσιαστικά πρόκειται για δυο χωριά, το Μικρό Καζαβίτι (ή Μικρός Πρίνος), που συναντά κανείς πρώτο συνεχίζοντας τον ανηφορικό δρόμο από τον Πρίνο (απόσταση 4 χιλιομέτρων) και το Μεγάλο Καζαβίτι (Μεγάλος Πρίνος) που απέχει μόλις 500 μετρά.

Στενά, πλακόστρωτα δρομάκια, πλινθόκτιστες σκεπές στα παραδοσιακά σπίτια, τρεχούμενα νερά, πεύκα και πλάτανοι ομορφαίνουν τα δυο χωριά και προσελκύουν επισκέπτες που ανεβαίνουν ως εκεί.